Politică

Băsescu: raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fi publicat în 22 ianuarie

Băsescu: raportul Mecanismului de Cooperare şi...

Autor: Catalina Mihai, Valentina Postelnicu

17.01.2014, 10:18 174

Preşedintele Traian Băsescu spune că raportul CE privind MCV va fi publicat în 22 ianuarie.

Întrebat cum se vede independenţa justiţiei la Bruxelles, Traian Băsescu a răspuns că acest lucru se va vedea pe data de 22 ianuarie, în raportul MCV.

"Sunt state care se uită şi la statul de drept, şi la funcţionarea Justiţiei. De aceea, în discuţie (cu Herman van Rompuy - n.r.), am simţit nevoia să fac o clarificare, clarificare ce trebuie, în opinia mea, să se reflecte în raportul MCV din luna ianuarie, probabil 22, cel mai târziu 29 ianuarie", a anunţat şeful statului.

El a menţionat că au existat "incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului penal, tentative de lege a amnistiei, a graţierii şi aşa mai departe".

"Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a apreciat că, deşi "în Parlament s-a votat cu mare veselie modificarea Codului penal în aşa fel încât demnitarii, aleşii, de toate, pe toate palierele, de la preşedinte până la consilieri locali, să nu mai fie afectaţi de legislaţia care vizează conflictul de interese, Curtea Constituţională a stopat acest proces", şi a adăugat că există mai multe exemple în care "abuzurile eventuale" ale Parlamentului sau "greşita înţelegere" a majorităţii parlamentare au fost stopate de Curtea Constituţională.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în acest raport "ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului".

"De fapt, asta este realitatea. Curtea Constituţională nu a fost substituită nici de declaraţii de la ambasade, nici de declaraţii de la Bruxelles, de nicăieri. CC a acţionat ca instituţie a statului de drept. Acest lucru trebuie reflectat şi trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului în raport cu funcţionarea instituţiilor", a precizat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că acele state europene care mai au semne de întrebare cu privire la România ar trebui să privească la modul cum funcţionează instituţiile, judecătorii sau procurorii.

"Solicitarea mea a fost, dacă este posibil, raportul MCV să trateze instituţiile şi, sigur, derapajele politicienilor nu pot fi evitate, dar problema modificării Codului penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată. Ea a fost un episod care a fost surprins la un moment dat de toţii partenerii noştri, votul din Parlament, dar ea în final a fost eliminată prin decizia Curţii Constituţionale", a spus Băsescu.

Preşedintele a continuat: "Deci, Curtea Constituţională ne-a tras piciorul de deasupra prăpastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pământ, ceea ce este foarte important. Acest lucru l-am subliniat în mod deosebit în ceea ce priveşte accesul la Schengen, raportul dintre accesul în Schengen şi raportul MCV".

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că va fi înţeleasă corect abordarea pe care o are şi a avut-o, pe acest subiect, şi să se ţină cont de ea.

În data de 22 ianuarie are loc şi Colegiul Comisarilor, care aprobă varianta finală a raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În cadrul reuniunii din 13 ianuarie a Comisiei nr. 3 a CSM, care se ocupă de relaţia cu Uniunea Europeană şi organismele internaţionale, s-a anunţat faptul că CE a solicitat furnizarea unor date statistice suplimentare în vederea finalizării Raportului asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

La 8 octombrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a anunţat că Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014".

Ultima misiune de evaluare a progreselor în cadrul MCV a avut loc în perioada 25-27 noiembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 6 ianuarie, la B1 Tv, că raportul MCV va fi "şi bun şi rău", arătând că va fi bun din punctul de vedere al activităţii ICCJ, DNA, DIICOT, dar nu va ocoli problemele generate de Parlament privind respingerea începerii urmăririi penale în cazurile unor parlamentari.

"Raportul MCV va fi şi bun şi rău. Va fi bun din punctul de vedere al ICCJ, DNA, DIICOT, nu va putea, însă, să nu observe problemele generate de Parlament care s-au manifestat nu numai în marţea neagră, dar şi în foarte multe respingeri legate de începerea urmăririi penale ale unor membri ai Parlamentului, ceea ce va duce la o remarcă de lipsă de voinţă politică", a afirmat Băsescu.

El a mai spus că în acest caz va trebui cu diplomaţie să convingă că eticheta de lipsă de voinţă politică nu trebuie să mai apară în raport.

"Până la urmă, Parlamentul este un organism fundamental al statului, de acord că este criticabil, dar nici să vii mereu cu eticheta de lipsă de voinţă politică în justiţie sau în lupta anticorupţie, pentru că tot politicul a numit-o pe doamna Kovesi şi pe şefa de la DIICOT, unde nu putem spune că nu sunt rezultate", a adăugat Băsescu.

Ultimul raport MCV a fost publicat la 30 ianuarie 2013.

Comisia Europeană a arătat în acest raport că progresele par foarte limitate în ceea ce priveşte prevenirea şi pedepsirea corupţiei legate de achiziţiile publice, menţionând durata mare a instrumentării dosarelor, pedepsele mici şi îndoielile faţă de eficacitatea organelor de urmărire penală care gestionează cazurile.

Raportul a notat că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.

Totodată, au fost menţionate "presiunile extreme" sub care au fost nevoiţi să lucreze ICCJ, Ministerul Public şi DNA.

Documentul a atras atenţia că Parlamentul trebuie să includă, pe lângă amendamentele la statutul membrilor săi privind ridicarea imunităţii la percheziţie, arestare, reţinere şi urmărire penală a foştilor miniştri, termene şi furnizarea unei justificări complete când Parlamentul refuză să ridice imunitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO