Politică

Băsescu: Ritli Ladislau e deschis la reformarea sistemului; noua lege a sănătăţii va trebui dezbătută

Autor: Miruna Badea

22.12.2011, 10:06 123

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că ministrul Ritli Ladislau este deschis la reformarea sistemului de sănătate, pe care îl înţelege şi ale cărui racile le cunoaşte, şeful statului adăugând că implementarea noii legi a sănătăţii, după ce va fi adoptată, va lua timp.

Preşedintele a spus că, în opinia sa, există voinţă politică pentru adoptarea legii sănătăţii.

"Ministrul este un om deschis la reformarea sistemului, pentru că vine din sistem şi îl înţelege. Deci ministrul ăsta n-are nimic de politruc. Este un om care înainte de a veni să fie ministrul Sănătăţii a lăsat bisturiul jos şi a venit la Minister. Deci ştie foarte bine sistemul. Îi ştie racilele, defectele, ştie că nu se pot controla banii în sistem, ştie că pacientul nu are prea multe opţiuni", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a spus, în ceea ce priveşte legea sănătăţii, că este necesară o dezbatere. "Nu o putem servi populaţiei şi sistemului fără să fie mestecată, implicit dezbătută. Primul care trebuie să o lanseze este Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii. Odată lansată, pe urmă încep discuţiile dezbaterile", a adăugat el.

Traian Băsescu a mai spus că ar dori ca dezbaterea legii sănătăţii "să se producă mai profesionist decât la legea educaţiei, unde de multe ori a fost multă patimă sindicală". "Poate noua lege a sănătăţii o vom dezbate fără patimă, ci cu gândul cum să facem să fie mai bine. Important este ca acest proiect să fie lansat în dezbatere publică de Guvern", a spus preşedintele.

"Vă mai spun un lucru: Am auzit nişte aberaţii de genul «trebuie adoptată, în prima parte a anului să intre în vigoare». E o copilărie. O asemenea lege, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor, sau măcar de la mijlocul anului. Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a insistat asupra faptului că noua lege a sănătăţii este un act normativ care, odată adoptat, "va necesita un timp de pregătire a sistemului sanitar să treacă la implementarea ei". "Dacă vă gândiţi numai cât ar însemna selectarea sau contractele cu casele de asigurare care trebuie să-şi convingă cetăţenii să vină la ele prin facilităţile pe care le creează în baza pachetului minim de servicii ce va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii", a explicat el.

Preşedintele a spus, miercuri, la RRA, că face un "apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român".

El a precizat că tot UDMR, care a blocat reorganizarea administrativă a ţării, blochează acum promovarea noii legi a sănătăţii.

Şeful statului a mai spus că, pentru el, "singurul motiv" al blocării acestui proiect este "traficul de influenţă făcut de baronii sistemului de sănătate şi de baronii medicamentelor, care par mai importanţi decât interesul naţional".

Preşedintele a menţionat că în privinţa acestui act normativ este vorba abia despre punerea în dezbatere publică.

Traian Băsescu a susţinut că este vorba despre "teama unui ministru şi a unui partid de a pune legea în dezbatere publică", fiindu-le teamă de ceea ce s-ar putea vedea între ceea ce este acum în sistemul sanitar şi ceea ce ar putea să fie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO