Politică

Băsescu vrea să renunţe şi la trenul prezidenţial după ce Guvernul a cerut ca Preşedinţia să suporte costurile anuale de mentenanţă, ca în cazul aeronavei Tarom

Băsescu vrea să renunţe şi la trenul prezidenţial...

Autor: Marius Fratila

16.05.2013, 10:05 480

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a încercat să scoată şi trenul prezidenţial pentru efectuarea unor deplasări, însă i s-a cerut de către Guvern ca Preşedinţia să plătească şi costurile anuale de mentenanţă, la fel ca în cazul aeronavei TAROM.

"Am încercat să scot trenul prezidenţial. Ştiţi că există şi un tren prezidenţial. Şi, ca şi atunci când a fost vorba de avion, ni s-a spus, da, dar întreţinerea trenului, pe tot anul, costă atât, deci, Preşedinţia ar trebui să plătească şi mentenanţa trenului, tot anul. Deci, când Preşedinţia cere un avion, află că trebuie să plătească toate costurile de întreţinere pentru un an întreg; când cere un tren, află că trebuie să plătească toate costurile de întreţinere pentru un an întreg. (...) Preşedinţiei i se cere să plătească şi mentenanţa pe tot anul, la orice mijloc de transport cere", a afirmat Băsescu.

Click aici pentru a citi toate declaraţiile preşedintelui de miercuri, 15 mai

El a adăugat că, spre deosebire, oricare cetăţean român doritor să închirieze un avion charter pentru un zbor plăteşte numai costurile pentru efectuarea acelei curse, nu şi mentenanţa aeronavei pe tot anul.

Preşedintele a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai face deplasări externe cu curse de linie, el răspunzând că îi este foarte greu deoarece este lipsit de echipamentele de comunicaţii speciale necesare unui şef de stat, dar şi de posibilitatea de a putea pleca la momentul necesar.

Totodată, întrebat ce va face în aceste condiţii când va avea de făcut deplasări externe, preşedintele a răspuns: "Deocamdată stau la Bucureşti".

"E o situaţie, care, trebuie să recunoaştem, frizează ridicolul, dar asta este România şi Guvernul ei", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a anunţat miercuri seara şi că pentru Consiliul European din 22 mai, de la Bruxelles, a acceptat să îl mandateze pe premierul Victor Ponta să reprezinte România.

Preşedintele a mers în ultimele sale două deplasări externe efectuate la Bruxelles şi Roma cu zboruri de linie, în condiţiile în care a refuzat să mai efectueze zboruri cu aeronava Tarom Airbus A-310, după ce ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a vehiculat în presă informaţii potrivit cărora întreţinerea acesteia ar costa prea mult.

Tarom ceruse clarificarea situaţiei contractului cu Administraţia Prezidenţială pentru aeronava respectivă, în contextul în care s-a elaborat un nou plan de management al companiei conform căruia eliminarea pierderilor şi a cheltuielilor inutile este prioritară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO