Politică

Bătaia de joc în cheltuirea banilor publici: prejudicii de 172 mil. euro, cheltuieli cu încălcarea legii de 10 mld. euro

Bătaia de joc în cheltuirea banilor publici: prejudicii de 172 mil. euro, cheltuieli cu încălcarea legii de 10 mld. euro

Autor: Iulian Anghel

23.02.2011, 23:51 126

Administraţia centrală şi locală a cheltuit, în 2009, cuîncălcarea dispoziţiilor financiar-con­tabile, 9,9 mld. euro (25%din bugetul general consolidat), prejudiciul direct adus bugetului(care trebuie recuperat) fiind de 172,7 mil. euro, potrivitraportului Curţii de Conturi realizat în 2010 pe datele bugetuluigeneral consolidat din 2009.

"În urma misiunilor de audit desfăşurate asupra conturilor deexecuţie a bugetelor (...), s-au constatat abateri de lareglementările legale care au avut ca efect producerea deprejudicii în gestionarea fondurilor publice, nevirarea la bugetepublice în totalitate şi la termenele legale a obligaţiilorfiscale, precum şi reflectarea nereală a patrimoniului public însituaţiile financiare anuale auditate, motiv pentru care acesteconturi nu au fost certificate", spune raportul de 500 de pagini alCurţii de Conturi.

Curtea de Conturi efectuează anual, pe lângă alte controale îninstituţiile publice, auditări ale execuţiei bugetului generalconsolidat şi constată an de an încălcări ale legii, doar că ceeace se observă este că nu există cazuri notabile soluţionate cudecizii ale justiţiei în baza rapoartelor Curţii de Conturi. Şiatunci?

Practic, Curtea constata în raportul din 2008 că 9,8 mld. eurodin bugetul consolidat au fost cheltuiţi cu încălcareadispoziţiilor legale financiar-contabile pentru ca raportul din2009 să arate că suma a urcat la aproape 10 mld., în vreme ceprejudiciul direct a crescut de la 170 mil. euro în 2008 la 173mil. euro.

Curtea susţine că o problemă gravă a statului este cheltuireabanilor cu încălcarea normelor. Până şi Ministerul Finanţelor areraportări defec­tuoase şi consemnează în rapoartele contabile dateeronate, lucru care distorsionează realitatea.

Curtea spune că a găsit în 2009 6.000 de abateri de la normelelegale în efectuarea cheltuielilor publice şi peste 3.800 de cazuride nestabilire, neevidenţiere şi neîncasare în cuantumul şi latermenele prevăzute de lege a unor venituri bugetare. În 477 decazuri s-a încălcat legea achiziţiilor publice. În cazul bugetuluiasigurărilor sociale de stat, Curtea acuză plăţi ilegale demilioane de euro, plecând de la acordarea de sporuri până laachitarea din banii publici a facturilor pentru firme private.

Nereguli sunt constatate şi la companiile de stat, cum ar fiRomgaz, care a efectuat plăţi suplimentare de peste 92 mil. lei.Raportul acuză că Ministerul Comunicaţiilor nu a încasat drepturide creanţă cuvenite statului prin participaţiile deţi­nute laRomtelecom şi Radiocom de 64,8 mi­lioane lei (în timpul audituluiRomtelecom a virat la buget 53,7 mil. lei).

Dacă aceste lucruri sunt constatate an de an, iar neregulilecon­tinuă să se extindă, la ce bun atunci aceste rapoarte? "Noi dămdecizii de recuperare a prejudiciilor, dar trimitem cazurile şidirect la parchet. Sunt sute astfel de sesizări", spune ValentinChiş, şef serviciu la Curtea de Conturi.

Ieri, la Curtea de Apel Bucureşti existau 133 de dosare încontencios administrativ şi fiscal în care parte era Curtea deConturi, 93 de astfel de cazuri fiind înregistrate la Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). S-a întâmplat ceva notabil cu unsingur astfel de dosar? Nu.

Unul dintre dosarele mediatizate în care a fost implicată Curteaeste al fostului primar general Adriean Videanu, căruia controloriide conturi i-au imputat, în 2008, 1 milion de euro pentrucheltuieli ilegate făcute câtă vreme era edilul Bucureştiului.Cauza a ajuns în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti l-a condamnatpe Videanu un an mai târziu să plătească această sumă. Curtea deApel care a judecat recursul a desfiinţat în 2010 sentinţa şi atrimis cauza spre rejudecare instanţei inferioare, iar lucruriletrenează. De altfel, la Curtea de Apel sunt astfel de cazuri şi din2006.

În cazul primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău (PDL),condamnat anul trecut de justiţie la trei ani şi jumătate deînchisoare, Curtea a constatat deficienţe majore în gestionareabanilor publici. Este de remarcat însă că edilul a fost condamnatnu în baza raportului Curţii, ci pentru alte fapte de luare demită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO