Politică

Bilanţul ANAF după două luni: În ianuarie şi februarie s-au colectat mai puţini bani decât în perioada similiară a anului trecut

Bilanţul ANAF după două luni: În ianuarie şi...

Autor: Mona Scarisoreanu

03.03.2017, 14:01 116793

Preşedintele ANAF spune că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.

Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Preşedintele ANAF a arătat cã totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31.991,1 milioane de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintã o depăşire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţã de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

În acest context, premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea mãsurilor de îmbunãtãţire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituţiei.

Ca urmare a acestei analize, Preşedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acţiune, care urmeazã a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO