Politică

Boc a tras toţi miniştrii PDL după el. Ungureanu prezintă o echipă de juniori

Boc a tras toţi miniştrii PDL după el. Ungureanu prezintă o echipă de juniori

Mihai Răzvan Ungureanu, 43 de ani, şeful spionilor externi, a reintrat în lumina reflectoarelor, având sarcina de a forma noul guvern după demisia lui Boc şi a mări nivelul de trai al populaţiei, cum i-a solicitat preşedintele Băsescu. Dar pentru a face acest lucru trebuie să aducă creştere economică

Autor: Iulian Anghel

08.02.2012, 00:09 1995

Deşi nu era prevăzut, toată echipa de guvernare a premierului Emil Boc a fost schimbată din funcţie ca urmare a deciziei Consiliului Director al PDL de ieri dimineaţă. Practic, Emil Boc a preluat marţi-dimineaţă puterea în PDL şi a tras după el toţi miniştrii, conform informaţiilor de ieri seară, înainte de trimiterea ziarului în tipar, deşi o parte dintre ei, printre care şi ministrul dezvoltării Elena Udrea nici nu şi-ar fi imaginat că se va întâmpla aşa.

Deşi iniţial Mihai Răzvan Ungureanu, premierul desemnat luni-seară să formeze guvernul, trebuia să-şi prezinte echipa marţi-seară, totul a căzut pentru miercuri dimineaţă, ceea ce arată că lupta pentru poziţii nu era încheiată.

Noile propuneri de miniştri de la PDL sunt: Cristian Petrescu, omul lui Liviu Negoiţă (primarul sectorului 3), la Dezvoltare (în locul Elenei Udrea), Andreea Paul Vass, consilierul fidel al lui Boc, la Economie, (în locul lui Ioan Ariton), Bogdan Drăgoi la Finanţe (în locul lui Gheorghe Ialomiţianu), Alexandru Nazare la Transporturi, (în locul Ancăi Boagiu, de fapt mâna ei dreaptă), Claudia Boghicevici la Muncă (în locul Sulfinei Barbu), Stelian Fuia la Agricultură (în locul lui Valeriu Tabără), Gabriel Berca la Interne (în locul lui Traian Igaş), Cătălin Baba la Educaţie (în locul lui Daniel Funeriu) şi Răzvan Mustea la Comunicaţii (în locul lui Valerian Vreme).

În Cabinet ar urma să rămână Leonard Orban (Afaceri Europene), Cătălin Predoiu (Justiţie), Cristian Diaconescu (Externe) şi Gabriel Oprea (Apărare). Mai urma ca UDMR să-şi nominalizeze propunerile.

Este sub semnul întrebării eficienţa noului guvern, având în vedere că va avea un mandat limitat în timp, iar unii din noii miniştri sunt noi pe domeniul lor. A fost schimbată inclusiv Anca Boagiu de la Transporturi, care a arătat că pot exista schim­bări şi relansate investiţiile în infra­structură dacă liderul ştie ce să ceară echipei din subordine, după ani de zile de blocare şi amânare a licitaţiilor.

Cei mai tineri noi membri ai cabinetului sunt Bogdan Drăgoi, 31 de ani, Răzvan Mustea şi Alexandru Nazare, 32 de ani, iar numirea lor arată că într-un fel PDL a tratat această schimbare de guvern ca un antrenor care şi-a scos rezervele într-un joc amical, pentru a prinde ceva meciuri în picioare. Acesta este cel mai tânăr guvern numit vreodată în funcţie, media de vârstă fiind de 36 de ani.

Au ieşit la iveală şi situaţii de incompatibilitate pe care le-ar putea avea noii miniştri. Unul din membrii posibili ai noului guvern, Cristian Petrescu de la Dezvoltare, conduce o asociaţie care a câştigat contracte de sute de mii de euro de promovare a turismului în diverse zone din ţară chiar de la Ministerul Turismului. Problema este însă că pot fi puse sub semnul întrebării aceste contracte chiar din poziţia de parlamentar PDL a lui Cristian Petrescu, fără să mai devină şi ministru.

Dacă pe scena politică este agitaţie mare, puterea actuală lucrând contra-cronometru să instaleze noul guvern, în economie lupta se dă cu gerul. Cursul valutar şi bursa au fost destul de stabile şi chiar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că pe termen scurt poate ţine lucrurile sub control.

"O schimbare de guvern în cadrul procedurilor constituţionale nu este un lucru de confort pentru pieţe. Orice schimbare politică majoră, şi aici este vorba de o schimbare politică majoră, este un factor de stres pentru pieţe, dar poate fi asimilat şi acomodat de către pieţe şi administrat de BNR dacă se derulează într-un cadru constituţional şi este rapid", a menţionat Isărescu. El a continuat: "Dacă situaţia politică se deteriorează, bineînţeles că vom reacţiona,

n-o să stăm într-un observator să ne uităm cum se deteriorează lucrurile. N-am avut niciodată poziţia de a sta şi de a viziona din prepeleac ce se întâmplă pe pieţe. Am intervenit şi în momente mai puţin necesare."

Dacă în PDL lucrurile se liniştesc, joi echipa Ungureanu ar trebui să primească votul de în­vestitură şi să depună jurământul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO