Politică

Boc ţine taxele şi impozitele neschimbate la Cluj-Napoca

Boc ţine taxele şi impozitele beschimbate la Cluj-Napoca

Autor: Vasile Magradean

14.01.2013, 10:41 463

Primarul Emil Boc a declarat, luni, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, că menţinerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul anului trecut a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

"În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca s-a aprobat, cu unanimitate de voturi, o hotărâre de majorare a taxelor şi impozitelor cu 16 la sută conform HG nr. 1309 din 2012, după care s-a aprobat o altă hotărâre prin care taxele şi impozitele locale pe acest an sunt menţinute la nivelul anului 2012. Proiectul de menţinere a fost adoptat în urma apariţiei Ordonanţei de Guvern care oferă această posibilitate autorităţilor locale", a spus Boc.

Potrivit acestuia, începând de luni la Cluj-Napoca este reluată plata taxelor şi impozitelor locale pe anul acest an, operaţiune suspendată în perioada 7 - 11 ianuarie, până la reglementarea situaţiei taxelor.

Guvernul a adoptat, în 9 ianuarie, ordonanţa care stabileşte că "pentru anul 2013" autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".

Autorităţile locale care menţin taxele şi impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate să aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflaţia, conform hotărârii de guvern din luna decembrie, dacă pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificări, declara vicepremierului Liviu Dragnea.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

În multe oraşe din ţară autorităţile au decis majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%, dar sunt şi situaţii, cum ar fi la Braşov, Suceava, Miercurea Ciuc, Craiova, Constanţa, unde s-a decis menţinerea acestora la nivelul din anul 2012. La Timişoara, conducerea primăriei a decis menţinerea taxelor la acelaşi nivel, însă o decizie ar urma să fie luată în această săptămână, într-o şedinţă a Consiliului Local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO