Politică

Bruxellesul ezită să adopte reglementările care ar securiza miliarde de euro din fondurile europene ale României

Bruxellesul ezită să adopte reglementările care ar securiza miliarde de euro din fondurile europene ale României

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

21.03.2013, 16:49 1018

Comisia Europeană ezită să-şi modifice un regulament, modificare în urma căreia România şi Slovacia ar primi un răgaz de un an în cheltuirea fondurilor nerambursabile din exerciţiul financiar 2007-2013, ceea ce ar securiza în cazul celor două ţări miliarde de euro aflate în acest an şi în anii ce vin sub spectrul dezangajării automate de fonduri.

România solicită Comisiei să aplice o recomandare a Consiliului European (şefii de state sau de guverne din UE) din 8 februarie care spune: "Pentru România şi Slovacia, Consiliul European invită Comisia să examineze soluţiile practice pentru a reduce riscul dezangajării automate a fondurilor din pachetul naţional pentru perioada 2007-2013, inclusiv modificarea regulementului 1.083/2006".

La o lună şi jumătate de la decizia summit-ul UE în care Consiliul a făcut recomandarea de mai sus, Comisia nu se grăbeşte să modifice regulementul cu pricina şi nici nu sunt indicii că ar urma sau ar dori să o facă. Modificarea ar fi esenţială pentru România care îşi vede doar anul acesta fonduri de miliarde de euro puse în pericol (tot ce nu este absorbit până la plafonul de 6,5 mld. euro în 2013 va fi pierdut în cadrul procesului dezangajării automate - ceea ce nu cheltuieşti într-un timp precizat nu mai primeşti).

Având în vedere situaţia complicată a României şi a Slovaciei care au absorbit în actualul exerciţiu financiar multianual puţine fonduri structurale (12% din totalul de 20 mld. euro în cazul României) Consiliul a "invitat" Comisia să-şi modifice regulamentul şi să permită celor două ţări un răgaz de un an, adică intervalul "NĂ2" (anul în care ţi s-au alocat fonduri plus încă doi în care le poţi cheltui) să fie transformat în "NĂ3", astfel încât cele două ţări să nu piardă prea mulţi bani în procesul dezangajării automate.

Dar Comisia nu se grăbeşte ba, mai mult, chiar ar fi împotrivă, potrivit europarlamentarului române Petru Luhan.

România cere Comisiei Europene să aplice recomandarea Consiliului, spune ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, dar nu face niciun pronostic: "Noi solicităm, să vedem dacă se va aproba. Aş fi dorită să văd în concluziile Consiliului o frază de tipul: <Consiliul impune Comisiei ca până la o dată de.. să vină cu următoarea soluţie. Să fi fost ceva foarte clar".

Ministrul opinează că anul acesta pot fi absorbiţi 6,5 mld. euro, astfel încât banii să nu fie pierduţi în cadrul procesului de dezangajare, dar modificarea de mai sus ar fi adus un plus de siguranţă.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării regionale, s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn cu care a discutat despre transformarea NĂ2 în NĂ3.

"Am discutat despre NĂ3, domnul comisar este unul dintre susţinătorii acestei promisiuni făcute României şi Slovaciei. Ne-a informat că specialiştii din direcţiile pe care le coordonează lucrează la a identifica toate măsurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv şi anume eliminarea riscului dezangajării automate a unor fonduri din România şi Slovacia, fără a modifica regulamentul. Pentru noi este important, pentru că discutăm de sume foarte mari de bani", spune Dragnea.

Este comisarul Hahn susţinătorul acestei promisiuni, dar este cam singurul, susţine europarlamentarul Petre Luhan care este membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.

"Se pare că nu avem susţinerea Comisiei Europene, fapt recunoscut de însuşi comisarul european Johannes Hahn în cadrul dezbaterilor purtate marţi, 19 martie 2013, în Parlamentul European. Acesta a declarat că, din păcate, este singurul care susţine această măsură şi o să fie foarte greu să-şi convingă colegii să i se alăture." susţine europarlamentarul.

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat după summit-ul şefilor de state din februarie - la care a participat şi a negociat în numele României bugetul multianual 2014-2020 - drept un succes recomandarea Consiliului de transformare a "NĂ2" în "NĂ3", afirmând că măsura ar salva 4 mld. euro pentru România care, altminteri, ar fi pierduţi în 2013. Dar, iată că Executivul european nu se grăbeşte să dea curs "invitaţiei" şefilor de state şi de guverne din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO