Politică

Bugetul Ministerului Energiei a fost aprobat de Comisiile reunite din Parlament

Bugetul Ministerului Energiei a fost aprobat de Comisiile...

Autor: Dan Straut, Mediafax

14.12.2017, 21:56 73

Ministerul Energiei va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 583,3 milioane de lei, cu 35,9% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele din Anexa 3 a proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ca ordonator principal, Ministerul Energiei va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) faţă de acest buget, în valoare totală de până la 583,3 milioane de lei.

Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării Ministerului Energiei sunt structurate astfel: bugetul de stat 68% şi veniturile proprii 32%.

Pentru asigurarea suportului tehnic naţional în energetica nucleară, alocarea bugetară de bază este de 56,4 milioane de lei, la care se vor mai putea adăuga credite de angajament de până la 56,4 milioane de lei.

Potrivit proiectului, obiectivele de investiţii prevăzute pentru perioada 2018-2021, conform Legii nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul coridorului de expropiere al obiectivelor de investiţii sunt:
- Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu la o capacitate de 8 milioane de tone/an lignit
- Lucrări pentru punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8,5 milioane de tone lignit/an, cariera Jilţ Sud, judeţul Gorj.

Întrebat de parlamentari care este perspectiva Complexului Energetic Hunedoara (care are în componenţă exploatările miniere din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni), ministrul Energiei, Toma Petcu, a explicat că în această perioadă se negociază la Bruxelles o strategie care prevede „separarea mineritului de activităţile de producţie a energiei electrice şi termice”. Iar în legătură cu stâlpii hidraulici de susţinere (a căror stare precară a dus la surparea din Mina Lupeni), ministrul Energiei le-a spus parlamentarilor că „au fost lansate mai multe licitaţii pentru achiziţia de stâlpi noi, dar nu s-a prezentat nimeni cu oferte”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO