Politică

Care este miza demisiei lui Blaga şi cine este noul şef la Interne

Care este miza demisiei lui Blaga şi cine este noul şef la Interne

Autor: Adelina Mihai

27.09.2010, 23:59 26

Traian Igaş, 42 de ani, liderul PDL din Senat, a fost numit ieridupă-masă, prin decret prezidenţial, noul ministrul de interne.Demisia anunţată ieri dimineaţă de Vasile Blaga ar putea avea douămotivaţii: fie preşedintele vrea să scape de ultimul om care îi maiputea ţine piept din vechea gardă a PDL (formată din triadaBerceanu-Videanu-Blaga), fie este un conflict direct între Blaga şiBăsescu, care ar putea genera o criză politică gravă şi care arputea pune în pericol aderarea României la spaţiul Schengen.

"Blaga nu este doar un simplu ministru, este o persoană foarteimportantă din PDL, să nu uităm că Blaga a fost «buldogul» luiTraian Băsescu. Plecarea lui arată că acesta fie este nemulţumit demodul în care preşedintele i-a tratat pe poliţişti şi pe jandarmi,prin pedepsirea acestora (şi care a generat demisia a trei şefi dedepartamente), fie Blaga este în conflict direct cu Băsescu şi is-a cerut demisia, fiind pedepsit pentru comportamentulpoliţiştilor", este de părere profesorul Vladimir Pasti din cadrulŞcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Demisia lui Blaga a atras alte demisii, a şefului JandarmerieiOlimpiodor Antonescu, a lui Ştefan Pop (de la Direcţia Generală deInformaţii şi Protecţie Informativă) şi pe cea a lui Dan ValentinFătuloiu de la Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică, careîşi motivează gestul ca urmare a scandalului generat de marşulilegal al poliţiştilor.

Vasile Blaga şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru aladministraţiei şi internelor, după ce poliţiştii au protestatvineri în faţa Administraţiei Prezidenţiale. Motivaţia sa a venitca urmare a renunţării preşedintelui Băsescu la serviciile Poliţieişi ale Jandarmeriei, acuzându-i de subminare a autorităţiistatului.

Traian Igaş, noul ministru, s-a aflat din 2008 la conducereagrupului PDL din Senat, fiind preşedinte al Comisiei pentruregulament. Din 2007 încoace, el ocupă şi funcţia de vicepreşedinteal Biroului Permanent Judeţean al PDL Arad.

"Demisia ministrului Blaga a fost o decizie normală în contextulevenimentelor care au avut loc în ultima perioadă în România. Să nuuităm că el a fost solidar cu întreaga echipă guvernamentală atuncicând s-a decis reducerea salariilor bugetare, luând în considerarecă veniturile personalului subordonat MAI au fost diminuate cu 40%,nu cu 25%, prin eliminarea unor drepturi", a spus Marian-FlorianSăniuţă, vicepreşedinte în Comisia pentru apărare, ordine publicăşi siguranţă naţională din cadrul Camerei Deputaţilor.

La începutul lunii iunie, preşedintele Băsescu a ameninţatvechea gardă din PDL - Blaga - Videanu - Berceanu că va discutadespre situaţia lor în partid şi la Guvern. Peste 6.000 depoliţişti au protestat vineri, nemulţumiţi de tăierea salariilor camăsură de austeritate luată de Guvern pentru a se încadra încondiţiile acordului cu FMI.

"Este o afectare gravă a imaginii şi credibilităţii pe careMinisterul de Interne o are după epopeea din 2009, iar eu nu suntde acord cu aruncarea vinii pe tot ministerul pentru ceea ce aufăcut o parte din angajaţii din subordine. Preşedintele, împreunăcu premierul Boc, care se află la conducerea Consiliului Suprem deApărare a Ţării, trebuie să ia măsuri, pentru că lipsa de încrederear putea ameninţa aderarea României la spaţiul Schengen", a maispus Săniuţă.

Imaginea Ministerului de Interne a fost afectată anul trecut şide scandalul generat de schimbarea miniştrilor. La conducerea MAIs-au succedat în 2009 patru miniştri: Gabriel Oprea, Liviu Dragnea,Dan Nica şi Vasile Blaga. Primii doi - Oprea şi Dragnea - audemisionat la câteva zile după intrarea în funcţie, din cauza unorneînţelegeri legate de controlul unui serviciu secret alInternelor. Nica a plecat după nouă luni de coordonare aminiştrilor din PSD, în locul său venind Blaga, din parteaPD-L.

Noul ministru are bijuterii în valoare de 7.000 deeuro

Licenţiat în Drept la Universitatea de Vest Vasile Goldiş dinArad, cu un master în domeniul managementului şi finanţării înadministraţia publică, Igaş nu a mai deţinut funcţii importante înstructurile referitoare la administraţia publică.

În perioada 2004-2008, el a fost deputat şi vicepreşedinte alComisiei pentru administraţie publică, amenajarea teriotoriului şiechilibru ecologic. El a mai ocupat diverse funcţii de consiler înArad, ajungând în Parlament în 2008. În 2007, el a fost preşedinteal Filialei Europene a Parlamentarilor Lumii pe Habitat. El are unapartament şi o casă în Arad, două maşini (un Opel din 1995 şi unVolkswagen din 2000) şi bijuterii în valoare estimată de 7.000 deeuro, potrivit declaraţiei sale de avere publicată pe site-ulSenatului.

Înainte să intre în politică, el a fost director tehnic la firmaAstalegno şi administrator al firmei Costellor 2000, ambele cuactivităţi în prelucrarea lemnului.

Supărat pe poliţişti, şeful statului a stat lasemafor

Preşedintele Traian Băsescu a fost văzut şi filmatieri-dimineaţă de jurnalişti pe lângă Palatul Victoria vorbind latelefon în timp ce aştepta la semafor.

Începând de vineri-seară, Băsescu a dat dispoziţie ca efectiveleMAI să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, supărat căunii angajaţi ai ministerului au participat la un marş ilegal deprotest.

Potrivit Mediafax, care îl citează pe Christian Ciocan,purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, şeful statului ar fiîncălcat legea circulaţiei pentru că a vorbit la telefon în timp ceconducea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO