Politică

Care sunt cele mai importante modificări fiscale

Care sunt cele mai importante modificări fiscale

Autor: Claudia Medrega

08.03.2014, 08:05 1698

Reducerea dobânzilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale la 0,03%, obligaţia Fiscului de a aştepta 30 de zile de la data somaţiei pentru a pune poprire pe conturile datornicilor, majorarea plafonului rambursărilor de TVA cu inspecţie ulterioară la 45.000 de lei şi certificarea opţională a declaraţiilor fiscale de către consultanţii fiscali sunt modificări fiscale pozitive, de bun augur, în opinia consultanţilor fiscali.

  • Debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, pentru stingerea creanţelor fiscale, dar poprirea nu poate fi realizată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.

  • Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea unei stări de fapt fiscale, inclusiv înregistrări audio-video, date şi informaţii aflate în orice mediu de stocare, precum şi alte mijloace materiale de probă, care nu sunt interzise de lege.

  • Creşterea la 45.000 de lei a plafonului pentru care rambursarea TVA se face fără control, inspecţia fiscală urmând să fie realizată ulterior.

  • Certificarea declaraţiilor fiscale

    - Se înlocuieşte obligaţia certificării declaraţiilor fiscale anuale (declaraţia anuală de impozit pe profit) cu posibilitatea certificării declaraţiilor fiscale. Măsura se impune pentru a elimina suportarea de către contribuabili a costurilor cu certificarea obligatorie a declaraţiei anuale de impozit pe profit ce are ca termen de depunere 25 martie 2014, în scopul evitării declanşării de către Uniunea Europeană a acţiunilor de constatare a încălcării de către România a obligaţiilor de stat membru UE.

    - Certificarea declaraţiilor fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală.

  • Controlul antifraudă - Controlul operativ şi inopinat se poate efectua şi în scopul realizării de operaţiuni de control tematic care reprezintă activitatea de verificare prin care se urmăreşte constatarea, analizarea şi evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activităţi economice determinate. La finalizarea controlului operativ şi inopinat se încheie procese-verbale de control/acte de control.

  • Selectarea contribuabililor ce urmează a fi supuşi inspecţiei fiscale este efectuată de către organul de inspecţie fiscală competent, în funcţie de nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc.

  • Dobânzile de întârziere au fost ajustate de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.

  • Sunt scutite de impozit pe profit veniturile din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o companie română sau străină situată într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă contribuabilul deţine pe o perioadă neîntreruptă de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

  • Contribuabilii rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene care obţin venituri din proprietăţi imobiliare situate în România au obligaţia să depună o declaraţie privind veniturile realizate până în data de 25 mai a anului curent, pentru anul expirat.

  • Accize:

    - În cazul revocării autorizaţiei de antrepozit fiscal, o nouă autorizaţie poate fi emisă de autoritatea competentă numai după o perioadă de cel puţin 6 luni de la data la care decizia de revocare a autorizaţiei produce efecte. Aceste prevederi se aplică şi în situaţia în care antrepozitarul autorizat contestă decizia de revocare, la calculul termenului de 6 luni fiind luate în calcul perioadele în care decizia de revocare a produs efecte.

    - Plătitorii de accize sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc bunurile cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României.

    - Valorificarea produselor accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului. Produsele accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului şi care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare pot fi valorificate către antrepozitarii autorizaţi şi numai în vederea procesării. Livrarea acestor produse se face pe bază de factură şi sub supraveghere fiscală.

    - Accize pentru bijuterii din platină sau combinate cu aur de 14 K sau aur de peste 14 K - 2 euro/gram.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro despre opinia consultanţilor fiscali în privinţa modificărilor aduse în Codul Fiscal

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO