Politică

Care sunt variantele de guvern dupa incheierea nebuniei electorale

Care sunt variantele de guvern dupa incheierea nebuniei electorale

Rezultatele alegerilor vor fi foarte stranse, Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu putand fi cu totii luati in calcul pentru castigarea functiei prezidentiale

11.11.2009, 23:20 17

"Ne vom intoarce la guvernare", spune presedintele PSD, MirceaGeoana. "Guvernul trebuie format in jurul partidului care are celemai multe mandate parlamentare (PD-L - n.n.)", sustine TraianBasescu. "PNL trebuie sa fie partidul care impune viitoarele regulide guvernare", afirma, la randu-i, Crin Antonescu. Ce guvern putemavea dupa sase decembrie?

Nu mai exista niciun dubiu ca viitorul guvern va fi format dupacel

de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din sasedecembrie. Deputatii au decis deja sa-si ia concediu fara plataincepand cu saptamana viitoare pentru a se inscrie, spun ei, innormele legii care impun bugetarilor zile de concediu faraplata.

Senatul si-a luat, la randu-i, zile libere in saptamana dedinaintea primului tur de scrutin, adica saptamana viitoare.

Candidatii pentru portofolii ministeriale ai premieruluidesemnat Liviu Negoita nu vor avea, asadar, nici macar sansa de afi audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului, celputin pana la finalul alegerilor.

Basescu: Nu dizolv Parlamentul

PresedinteleTraian Basescu a sustinut marti seara la TVR ca, daca guvernul luiNegoita cade la votul din Parlament, va propune un alt premier sinu va dizolva Legislativul.

Insa pentru a face astfel de promisiuni, Basescu trebuie sacastige mai intai alegerile, pentru ca Parlamentul nu poate fidizolvat in ultimele sase luni ale mandatului prezidential, iaroptiunea presedintelui de a decide alegeri anticipate (trebuie safie respinse doua propuneri de prim-ministru in 60 de zile) ardeveni operationala abia la 15 decembrie, dupa caderea GuvernuluiBoc si, evident, este conditionata de caderea guvernului Negoita.Or, la 15 decembrie, vom sti deja cine este presedintele Romaniei,iar acesta ar putea sa nu fie Traian Basescu.

In Parlament s-a constituit deja o noua majoritate formata dinPSD, PNL, UDMR si minoritati, insa aceasta este constituita maidegraba in jurul unui nume - Klaus Iohannis - pe care acestegrupuri parlamentare l-ar fi dorit in fruntea guvernului, insapentru o perioada determinata.

UDMR: guvernarile cu Uniunea au fost cele maibune

Daca Traian Basescu castiga, este posibil ca razboiulpresedinte-Parlament sa se incheie prin alcatuirea unei noimajoritati in jurul PD-L. Deja UDMR anunta ca este disponibilpentru a guverna, fara a se crampona insa de formula de majoritateexistenta astazi in Legislativ. "Fiecare a guvernat cu fiecare,toate formulele au fost incercate. Dar formula din care facea partesi UDMR intotdeauna a fost cea mai stabila", a afirmat ieri KelemenHunor, candidatul Uniunii la prezidentiale.

Traian Basescu si-a exprimat deja preferinta pentru un guvern incare sa intre PNL, dar care sa nu aiba un prim-ministru liberal.Varianta a fost refuzata de liberalii de la varf, dar nu trebuieuitat ca o mare parte din liderii PNL au criticat refuzul fostuluipremier Calin Popescu-Tariceanu de a face o alianta cu PD-L in urmarezultatului alegerilor legislative de anul trecut. Tariceanu apierdut sefia PNL, unul dintre motive fiind tocmai acela ca a lasatpartidul in afara guvernarii.

Rezultatul votului din sase decembrie va aduce schimbari nu doarla nivel guvernamental, ci si al partidelor, pentru ca "perdantii"vor avea de dat niste raspunsuri in fata propriilor lorsustinatori. In partea opozitiei, pare acum mai rezonabila orelatie de guvernare intre PNL, PSD si UDMR, insa cel care vadecide cum va arata majoritatea viitoare de guvernare este acelcandidat care va castiga prezidentialele, in ipoteza in care TraianBasescu nu va reusi sa castige un al doilea mandat.

PNL: Vrem o pondere semnificativa in viitorulguvern

"Alegerile prezidentiale vor concorda cu aparitia unui nouguvern. Este nevoie ca in acest guvern liberalii sa aiba o ponderesemnificativa pentru a continua ce am inceput, pentru reluarearitmului de crestere economica. De aceea, impreuna cu CrinAntonescu am pregatit o platforma de guvernare care va fiprezentata pana la alegeri si care se numeste Noua economie",sustine fostul ministru de finante, Varujan Vosganian.

Insa, desi relatiile dintre PSD si PNL sunt bune, trebuie vazutca, cel putin in aceasta campanie, cele doua partide au prezentatsolutii economice diferite, liberalii dorind reducerea TVA si acotei unice, in vreme ce social-democratii vorbesc desprerenuntarea la cota unica, in concordanta cu viziunea de stangaasupra taxarii.

Nu trebuie insa uitat ca, acum un an, PD-L si PSD aveau viziunicu totul diferite in privinta modului de iesire din criza si,totusi, cele doua formatiuni au guvernat in aceasta situatiedificila. Doar alegerile prezidentiale au produs ruptura dintrecele doua formatiuni.

Odata trecute alegerile, nu putem exclude ca aceste douaformatiuni sa-si reinnoiasca colaborarea. In fond, aceasta estemisiunea oricarui partid politic, sa-si doreasca sa ajunga laguvernare si sa guverneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO