Politică

Casele nationalizate in baza Legii 112 nu mai pot fi retrocedate fostilor proprietari, care vor fi despagubiti

08.10.2008, 18:24 1863

PNL, PD-L si UDMR se pregatesc pentru contestarea la Curtea Constitutionala a Legii caselor nationalizate, initiata de fostul senator PC Dan Voiculescu, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat-o ieri in forma initiala. 

Legea a fost retrimisa de presedintele Traian Basescu Parlamentului, seful statului apreciind ca este echivoca si contine formulari neclare, deoarece exclude de la restituirea in natura a terenurilor aferente imobilelor instrainate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ca aceasta lege ar putea declansa un lung sir de procese la CEDO.
Camera Deputatilor este decizionala, iar presedintele nu mai poate intoarce legea de la promulgare inca o data.
Forma trimisa la promulgare initial si care ramane valabila dupa votul de ieri al deputatilor prevede ca nu se restituie in natura, ci doar in echivalent, imobilele care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii 112/1995 - o lege anterioara care reglementa regimul despagubirilor. De asemenea, nu se restituie in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate.
Legea mai prevede ca persoanele care au primit despagubiri in baza Legii 112 pot solicita restituirea in natura numai daca imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a noii legi si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita, acualizata conform cu indicele de inflatie.
In cazul in care imobilul a fost vandut in baza Legii 112, proprietarul initial are dreptul numai la masuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare. De asemenea, daca respectivele persoane au primit despagubiri in baza Legii 112, ele au dreptul la diferenta dintre valoarea incasata, actualizata cu indicele de inflatie, si va-loarea corespunzatoare de piata a imobilului.
Chiriasii care au cumparat imobile in baza legii 112 si ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte de catre consiliile locale sau de catre Ministerul Dez-voltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei.
Sumele platite de aceste persoane pentru cumpararea imobilului nationalizat si care ulterior a fost restituit proprietarului constituie, prin actua-lizare la nivelul pietei, avans la noul imobil, pe care au dreptul sa il cumpere de la stat.
Legea a fost criticata de reprezentantii partidelor de dreapta din Parlament, dar si de ONG-uri. Seful Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a spus ieri ca legea este "un dezastru" si ca scopul ei este acela de a proteja anumite interese.
"Este vorba de cele ale acelor chiriasi deveniti proprietari sub imperiul Legii 112 din 1995, proprietari care pot sa-si instraineze acum casele, intrucat perioada de interdictie de zece ani a trecut, la niste preturi exorbitante fata de pretul extrem de mic pe care l-au platit atunci cand le-au luat", a declarat Iorgulescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO