Politică

Cât a obţinut România de la UE, comparativ cu celelalte ţări din Est - situaţia prezentată de premierul Ponta

Cât a obţinut România de la UE, comparativ cu...

Autor: Iulian Anghel

12.02.2013, 18:31 3367

Premierul Victor Ponta continuă pe blogul său disputa cu preşedintele Traian Băsescu referitoare la “succesul” (sau “insuccesul”) summit-ului UE de săptămâna trecută la care a fost aprobat bugetul Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Premierul prezintă date comparate ale alocărilor pe fondurile structurale şi de coeziune pentru a demonstra că România a primit mult mai puţini bani per capita decât ţările care beneficiază de astfel de fonduri (ţările cu un nivel de dezvoltare sub media UE).

“Ce păcat că fondurile de coeziune pentru România nu au fost negociate de către Prim Ministrul Cehiei, Ungariei, Portugaliei, Slovaciei, Poloniei, Lituaniei sau Croatiei! Vă ataşez mai jos o situatie simplă – câte miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune, raportat la numărul de locuitori, au obtinut ţările cu care trebuie să se compare România, în exerciţiul 2014-2020! Daca vă uitaţi pe cifre cred că toată discuţia din ultimele zile devine foarte clară”, spune Ponta pe blogul său.

Potrivit situaţiei prezentate de primul ministru, România primeşte din fondurile structurale 1.000 de euro/ per capita în intervalul 2014-2020 în vreme ce alocările per capita pentru alte opt ţări din Este sunt duble.

 

 
 

La finalul săptămânii trecute, imediat după summit-ul UE, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor au intrat într-o polemică ascuţită cu privire la cât de bună a fost negocierea pentru bugetul de la UE 2014-2020. Preşedintele (care a condus delegaţia României la summit) a suţinut că mai mulţi bani nu se puteau obţine, în vreme ce premierul socoteşte, dimpotrivă, că România a pierdut miliarde bune de euro, din cauza lipsei de îndemânare a negociatorilor.

România va primi în exerciţiul financiar viitor 39,8 mld. euro (fonduri structurale şi pentru agricultură). Pe fonduri structurale, România primeşte aproape 22 mld. euro, în creştere cu 10% faţă de exerciţiul financiar multianual 2007-2014, iar pe Politica Agricolă Comună (plăţi directe şi dezvoltare rurală) 17,5 mld. euro, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO