Politică

Cazul Puwak, subiect in presa internationala

04.09.2003, 00:00 35



Cazul ministrului integrarii europene Hildegard Puwak a ajuns ieri in presa internationala. Financial Times relateaza etapele acestui caz de la declansarea lui pana la decizia Comisiei Europene de a trimite la Bucuresti o Comisie de audit, care sa verifice legalitatea finantarii in valoare de 150.000 de euro acordata firmelor conduse de sotul si fiul lui Puwak. In acelasi timp, PNL a cerut, ieri, din nou, demisia ministrului integrarii si a adresat public mai multe intrebari referitoare la acest caz. Premierul Adrian Nastase si ceilalti lideri ai PSD au sustinut-o neconditionat pe Hildegard Puwak. "Sunt convins ca auditul va arata ca nu exista nici o neregularitate", declara marti-seara prim-ministrul.



Intr-un articol publicat in editia electronica de ieri, Financial Times preciza ca Hildegard Puwak a negat initial orice incalcare a legii, afirmand ca familia sa a primit fondurile in timp ce ea era parlamentar al opozitiei. Cu toate acestea, ulterior s-a dovedit ca fondurile au fost primite in timp ce ea facea deja parte din guvern.



Puwak a negat comiterea oricarei fraude, dar nu a explicat discrepantele dintre versiunea sa initiala si cea prezentata ulterior de Comisie, remarca Financial Times, adaugand ca presa romana a ridicat si problema unei firme germane care a facut parte din parteneriatul ce a obtinut finantarile.



Financial Times apreciaza ca ancheta reprezinta un aspect jenant pentru Guvernul roman, in special in momentul in care intra intr-un an electoral. UE a avertizat Bucurestiul asupra faptului ca una dintre principalele probleme aflate in calea aderarii este rerezentata de coruptie. Totusi, ziarul apreciaza ca Guvernul de centru-stanga a inregistrat progrese impotriva coruptiei, adoptand o noua legislatie si dand publicitatii averile demnitarilor.



Pana acum, premierul Adrian Nastase si-a sustinut ministrul, dar in cazul in care ancheta va descoperi nereguli, este probabil ca Hildegard Puwak - considerata drept membru al factiunii anti-Nastase din Guvern - va trebui sa demisioneze, apreciaza Financial Times. BBC relata ieri ca Hildegard Puwak si-a amanat vizita la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, vizita programata pentru 5-9 septembrie.





PNL asteapta inca demisia



Liberalii au reactionat, ieri, din nou in cazul Puwak, cerand demisia ministrului si adresand public mai multe intrebari care, in opinia lor, ar elimina suspiciunile.



PNL cere ministrului integrarii sa spuna clar daca ea a solicitat interventia OLAF ( organismul european de control anti-frauda) si daca va explica oficialilor europeni "de ce a mintit in privinta datei la care firmele rudelor sale au obtinut contracte".



In acelasi timp, PNL cere Delegatiei Comisiei Europene sa precizeze daca cunoaste cazuri similare in Europa, in care demnitarii si familiile lor utilizeaza fonduri comunitare si daca exista dosare complete care sa cuprinda documentatia privind derularea si finantarea in valoare de 150.000 de euro. Liberalii vor sa stie si daca a fost verificata corectitudinea actiunilor derulate de partenerii din germania ai firmelor familiei Puwak. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO