Politică

Ce a adus nou la Palatul Victoria Emil Boc si echipa sa dupa o luna de mandat

Ce a adus nou la Palatul Victoria Emil Boc si echipa sa dupa o luna de mandat

Cine e seful? (Foto: Agerpres)

18.01.2009, 18:11 21

Guvernul Boc a avut un debut agitat la Palatul Victoria, pentru ca in aproape o luna de cand a fost investit in functie (22 decembrie), bilantul Executivului atarna greu: a pierdut un ministru de interne, numirea a zeci de secretari de stat sta in aer, a adoptat mai multe acte normative controversate si s-a "ciocnit" cu judecatorii Curtii Constitutionala in privinta legii care interzice ca pensionarii sa se poata angaja la stat.

In aceeasi vreme, bugetul de stat pe 2009 este o schita, la fel si  aprecierile privind evolutiile economice in contextual crizei globale, iar guvernul a fost nevoit sa isi dedice o buna parte a activitatii sale problemelor externe, pentru a gasi solutii in criza gazelor.

Numele purtatorului de cuvant al Executivului este in continuare o enigma.

Cele mai importante acte normative adoptate de guvernul lu Emil Boc au fost legate de reducerea cheltuielilor publice anuntata din timpul campaniei electorale: taierea salariilor sefilor de agentii, regii autonome, societati, companii nationale, la care statul este actionar unic sau majoritar, anularea posibilitatii ca pensionarii sa mai fie angajati la stat sau limitarea cheltuielilor administrative.

In decursul a patru sedinte de guvern - prima a avut loc pe 23 decembrie si cea mai recenta vineri, 16 ianuarie, cele mai multe masuri au fost luate pentru limitarea cheltuielilor statului. Acesta este probabil si motivul pentru care adoptarea bugetului de stat pe 2009 intarzie, pentru ca nu exista inca o imagine de ansamblu asupra finantelor publice, iar ministerele sociale, detinute in mare parte de ministrii social-democrati, se asteapta sa primeasca sume importante. Intr-o pozitie dificila se afla detinatoarea portofoliului Educatiei, Ecaterina Andronescu, initiatoarea majorarii salariilor profesorilor cu 50%, masura votata in unanimitate in Parlamentul trecut,  care acum se vede in situatia de a explica profesorilor ca nu sunt bani pentru aceste majorari. Niciunul din membrii Executivului nu a vorbit explicit despre aceasta situatie, insa potrivit unor ciorne ale legii bugetului majorarea salariilor nu apare in proiectia pe 2009. Asadar, liderii PD-L si PSD sunt in situatia de a renunta la cea mai importanta tema de campanie, dupa ce au sustinut luni intregi ca exista bani pentru majorari in ciuda crizei economice.

O alta  controversa este legata de anularea posibilitatii ca pensionarii sa se mai poata angaja la stat. Dupa ce Curtea Constitutionala a respins pe fond ordonanta emisa de guvernul PD-L-PSD, premierul Emil Boc, profesor de drept constitutional, a anuntat ca va promova un nou act normativ pentru a interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Multi dintre angajatii la stat care cumuleaza salariile cu pensiile au protestat in ultimele saptamani fata de adoptarea ordonantei, dintre acestia cei mai vehementi fiind actorii, angajatii din sectorul sanitar si profesorii. Exceptati de la prevederile ordonantei sunt magistratii, inclusiv membrii Curtii Constitutionale, pentru ca ei lucreaza dupa legi speciale.

PSD urmeaza sa-l desemneze astazi pe succesorul in functie al lui Gabriel Oprea la Ministerul Administratiei si Internelor, acesta demisionand la doar 21 de zile dupa ce a depus juramantul, dupa ce conducerea partidului a votat demiterea sa. Lui Oprea i s-a reprosat numirea, fara acordul partidului, a generalului Virgil Ardelean la conducerea fostei "doi si-un sfert", actuala Directie Generala pentru Informatii si Protectia Interna din minister. Lideri social-democrati i-au reprosat lui Emil Boc ca a avizat numirea fara sa se consulte cu Mircea Geoana, insa premierul a negat acuzatiile. Demisia lui Oprea a fost interpretata drept un semn de rau augur pentru coalitia PD-L-PSD, insa liderii celor doua partide au trecut aparent fara probleme peste aceasta "defectiune", asa cum au trecut, inainte de formarea Guvernului si peste demisia lui Theodor Stolojan din functia de premier desemnat, la doar 5 zile dupa ce fusese numit de Traian Basescu.

Modul in care vor colabora  cele doua partide se anunta dificil, pentru ca nu toti membrii PD-L sau PSD sunt fericiti cu privire la alianta, iar experientele anterioare arata ca tensiunile dintre partidele la guvernare isi pun amprenta asupra guvernarii.

In PSD, gruparea formata in jurul liderilor Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc sau Ion Iliescu a promis ca va replica PD-L-ului ori de cate ori vor simti ca pozitia lor in Guvern este amenintata, iar lideri centrali ai PD-L, intre care Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii,  au sugerat membrilor de partid sa evite orice provocare social-democrata.

Traian Basescu a fost de doua ori la Palatul Victoria de la investirea in functie a guvernului Boc, iar premierul Emil Boc nu face un pas fara a se consulta cu presedintele in chestiuni importante. In weekend, seful statului a participat la o intalnire informala cu membrii conducerii democrat-liberale, la Poiana Brasov, la doua saptamani dupa ce a cinat cu ministrii social-democrati si liberali-democrati la Pelisor inaintea Revelionului.

 

Cele mai importante acte adoptate de Guvernul Boc

  • Ordonanta de Urgenta privind unele masuri financiare in domeniul bugetar, prin care sunt reduse salariile sefilor de agentii, a sefilor de regii si ale membrilor consiliilor de administratie din societatile cu capital de stat.
  • Hotararea de Guvern privind unele masuri pentru diminuarea cheltuielilor la entitatile cu capital majoritar sau integral de stat, prin care angajatilor de la stat li se limiteaza cheltuielile pentru birotica si calatorii.
  • Ordonanta de Urgenta care  interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul public. Ordonanta stabileste ca persoanele care au primit plati compensatorii, cu ocazia pensionarii, vor fi obligate sa le returneze in cazul in care se reangajeaza in sistemul public.
  • Ordonanta de Urgenta care stabileste cuantumul minim si maxim al indemnizatiei de crestere a copilului. Nicio mama, care este angajata, nu va primi mai putin de 8 milioane de lei vechi, dar nici mai mult de 40 de milioane de lei vechi in timpul concediului de maternitate.
  • Modificarea legislatiei privind exproprierile in vederea facilitarii constructiei de autostrazi si de alte obiective de interes public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO