Politică

Ce a spus primul-ministru Victor Ponta aseară în cadrul unei emisiuni TV

Ce a spus primul-ministru Victor Ponta aseară în cadrul...
22.04.2013, 11:24 785

Primul-ministru Victor Ponta a participat la emisiunea „Ediţie specială” la postul de televiziune România TV.

Realizator: Liliana Ruse - Bună seara. Invitatul ediţiei speciale din această seară este primul-ministru Victor Ponta. De la domnia sa vom afla răspunsuri la cele mai importante întrebări. Va pleca Traian Băsescu la NATO? Certurile dintre PSD şi PNL vor rupe până la urmă guvernarea? Este România de astăzi diferită de România lui Emil Boc? Ne răspunde, aşa cum am anunţat, primul-ministru Victor Ponta. Mulţumesc, domnule prim-ministru. Prima dvs. apariţie după ce aţi fost reales preşedinte al PSD.
Victor Ponta: Bună seara şi mulţumesc de invitaţie în formula istorică, formula care ne-a consacrat.
Realizator: De asemenea, alături de noi este şi colega mea Corina Drăgotescu.
Corina Drăgotescu: Una consacrată deja. Bună seara, Liliana, bună seara, domnule prim-ministru. Noi ne-am şi văzut...
Victor Ponta: Dar nu cred că ştiu să răspund la toate întrebările dvs.
Realizator: Începem cu prima.
Victor Ponta: Ia să vedem.
Realizator: Site-ul DC News a difuzat, în urmă cu două ore, o informaţie bombă: Traian Băsescu - secretar general NATO. Ce ştiţi despre asta?
Victor Ponta: Nimic. Habar nu am. Ca să fiu foarte sincer până la capăt, am vorbit cu altcineva din România, care se gândea în mod serios să candideze la această funcţie, dar cu domnul Băsescu nu ştiu nimic.
Corina Drăgotescu: Dar cum este cu funcţiile acestea? E pe candidatură? Dacă spuneţi că aţi vorbit cu cineva /.../ înseamnă că e...
Victor Ponta: Este o candidatură ... După cum ştiţi, secretarul general actual, domnul Anders Fogh Rasmussen, a primit o prelungire maximă de un an a mandatului. Cred că anul viitor trebuie ales un nou secretar general şi se alege din statele membre, din care România face parte de destul timp. Nu ştiu şi nu am auzit niciodată şi nu ştiu acest lucru şi nu cred că domnul Băsescu o să-şi facă campanie cu mine sau ...habar nu am.
Realizator: Asta întreb, procedural, pot exista astfel de discuţii fără ca dvs. să aveţi cunoştinţă de ele?
Victor Ponta: Categoric da, pentru că ...
Corina Drăgotescu: Şi cine era persoana care mai voia să mai candideze? De exemplu, cu cine ar intra în competiţia cu Traian Băsescu dacă ar candida la funcţia de secretar general al NATO?
Victor Ponta: Nu se pune aşa problema. Nu sunt un specialist în NATO şi nici nu intenţionez să fiu. Este treaba preşedintelui, oricum se numeşte acesta, acum Traian Băsescu, după aceea Crin Antonescu, nu atât de mult treaba Guvernului, însă ştiu că este vorba despre foarte multe discuţii informale între statele membre. Am avut ocazia să discut cu alţi prim-miniştri europeni, care aveau candidat, era vorba despre Italia, era vorba de Polonia ...
Corina Drăgotescu: Este un candidat pe ţară cumva sau ...
Victor Ponta: În niciun caz nu se pune problema să fie două persoane, însă lucrurile astea nu cred că se întâmplă ca la un congres, aşa, în ... ne ducem şi votăm.
Corina Drăgotescu: Dar este un candidat agreat? Deci, dvs. sau România ...
Victor Ponta: Numai în măsura în care este agreat în special, evident, de pilonul NATO şi anume SUA, dar şi de ceilalţi parteneri europeni, poate fi vorba despre o asemenea funcţie. Sincer, habar nu am, nu ştiu şi nu am auzit această veste.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, staţi un pic ca să lămurim, pentru că este o informaţie care apare acum în spaţiul public, s-a tot vorbit despre asta, dar toată lumea a zis 'nu este adevărat, nu este adevărat', apare în spaţiul public, ceea ce înseamnă că o verificare a ştirii există cel puţin din două surse şi ca să înţeleg ...
Victor Ponta: În ce mă priveşte, nu am apucat să verific ştirea.
Corina Drăgotescu: În ceea ce îi priveşte pe ziariştii care au făcut publică această informaţie. Aş vrea să ştiu mecanismul. Deci dvs. spuneţi...
Victor Ponta: Nu mă îndoiesc de sursele domnului Chirieac.
Corina Drăgotescu: Nu, eu nu mă îndoiesc de sursele ...
Realizator: S-au verificat în timp unele.
Victor Ponta: Doar că nu avem surse comune. Mie nu mi-a zis nimeni chestia asta.
Corina Drăgotescu: Vreau să-mi explicaţi următorul lucru: trebuie să existe un minim consens sau o minimă acceptabilitate, cred că este cuvântul, a candidatului care va merge şi va intra în competiţie cu alţi candidaţi din alte ţări? Adică ar trebui să fiţi şi dvs. consultat şi alte partide, pentru că este vorba de România.
Victor Ponta: Bănuiesc că da. Nu vreau, încă odată o spun, nu vreau să vorbesc foarte mult despre o procedură pe care nu o prea cunosc.
Realizator: Nu, dar aţi spus mai devreme că este posibil ca Traian Băsescu sau cineva din apropierea sa să poarte discuţii fără ca dvs. să ştiţi. Nu s-ar ajunge într-o situaţie caraghioasă?
Victor Ponta: A, sigur că este foarte posibil. Nu, nu, dar în ce sens spun 'este posibil'? În sensul în care nu am avut ocazia, cred că o să fie secretarul general al NATO, domnul Rasmussen, o să fie la Bucureşti în perioada următoare, în mai, pot să mă uit în program să vă spun, are o întâlnire şi cu preşedintele şi cu mine. Eu am fost la Bruxelles, m-am văzut cu secretarul general al NATO imediat ce am preluat mandatul, dar asta a fost acum un an. Nu deţin alte informaţii.
Realizator: Dar vi se pare credibilă informaţia asta? Traian Băsescu la NATO?
Victor Ponta: Habar nu am.
Realizator: Pentru că ziariştii de la ...
Corina Drăgotescu: Ar /.../ asta prezidenţialele? Acum /.../
Realizator: Ziariştii de la DC News spun că tocmai acesta a fost deal-ul atunci când aţi făcut pactul de coabitare. Traian Băsescu v-a spus „domnule, vreau să plec la NATO...”
Victor Ponta: Nici vorbă. Nu, asta chiar... asta pot să... Deci, încă odată, eu nu ştiu ce informaţie au şi ce va face Traian Băsescu. Nu am, nu îi sunt atât de apropiat, să-mi spună planurile. Ştiu ce fac eu. Cu mine nu a vorbit aşa ceva şi nu s-a pus niciodată problema.
Realizator: Dar dacă va vorbi, veţi fi de acord?
Victor Ponta: Nu. Nu ştiu să vă răspund la asemenea întrebare. Repet, a fost cineva din România, o persoană care o cunosc, dar care ...
Realizator: Pot să îi spun eu numele, să ne spuneţi dacă este aşa sau nu?
Victor Ponta: Şi eu ce să fac? Să dau din cap sau să clipesc?
Realizator: Să-mi spuneţi dacă este aşa sau nu. Mircea Geoană?
Victor Ponta: A fost o persoană din România care m-a întrebat ...
Realizator: Mircea Geoană?
Victor Ponta: ... care m-a întrebat şi căreia i-am spus că dacă vreodată un român va putea să ocupe o funcţie de secretar general al ONU, de secretar general al NATO, se pune problema poate România să aibă un candidat, de exemplu, pentru funcţia de secretar general adjunct, că avem un candidat foarte bun pentru această funcţie, însă, sigur, eu cred că România este bine să aibă un reprezentant într-o funcţie. Noi nu am avut, cred, niciodată de la Adrian Severin, nu?, când a fost preşedintele OSCE-ului, nu? Deci acum 15 ani, nu a mai fost niciun român în nicio funcţie importantă. Pe de altă parte, însă, nici nu îmi fac mari iluzii. Este greu să obţii o asemenea funcţie.
Realizator: Ziceam Mircea Geoană?
Victor Ponta: Nu vreau să vorbesc despre absolut nimeni. Voiam doar să vă spun singurul meu contact ...
Corina Drăgotescu: Era cineva /.../ din sfera USL-ului ...
Victor Ponta: Poftim?
Corina Drăgotescu: Zic că era din sfera USL-ului, că doar nu era să vină Elena Udrea să consulte pe Victor Ponta sau cineva din...
Victor Ponta: Nu. Pot să vă garantez că doamna Udrea nu mi-a cerut sprijinul să fie secretar general al NATO.
Realizator: Bun. Pentru această persoană, spuneţi, care v-a anunţat de această intenţie, sunteţi dispus să faceţi lobby şi să-l ajutaţi?
Victor Ponta: Este român. Cum să ...? Să-l sabotez?
Realizator: Şi Traian Băsescu este român, dacă doreşte această funcţie ...
Victor Ponta: Sigur, dar nu mi-a cerut aşa ceva şi nu m-a întrebat vreodată aşa ceva, dar voiam doar spun un lucru, că a fost momentul în care am auzit de faptul că în acest an se va discuta, cred că şi la începutul anului viitor, pentru că, dacă nu mă înşel, mandatul este undeva la sfârşitul anului viitor.
Realizator: În august 2014 expiră mandatul.
Victor Ponta: Probabil.
Corina Drăgotescu: Întrebam dacă asta ar schimba cumva ecuaţia anului, ecuaţia electorală a anului următor?
Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, nu sunt posibile decât două variante: ori domnul Băsescu îşi duce mandatul până la sfârşit. /.../ organizăm alegerile, cred că avem voie cu 30 sau cu 60 de zile, nu ţin minte exact termenul din Constituţie...
Realizator: Trei luni, parcă, erau. Sau, şaizeci?
Victor Ponta: /.../ organizăm alegerile în octombrie, sau noiembrie, şi când îşi termină mandatul, în decembrie, vine noul vine preşedinte; fie un lucru pe care - eu le-am spus de anul trecut - şi n-are nicio legătură cu chestia asta, cu o funcţie ocupată de Traian Băsescu în altă parte, ci avea o legătură cu faptul că îmi doream, ca prim-ministru, să nu stăm tot anul 2014 în alegeri - era ideea unei cuplări a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, care au loc în mai. Nu este acelaşi subiect, că iar o să sară pedeliştii ăştia, care mai trăiesc încă, să ţipe că nu ştiu ce se întâmplă. Sigur, că europarlamentar... dar, pe de altă parte, preşedintele ţării, viitor...
Corina Drăgotescu: Aici puţin vă contraziceţi cu nişte atitudini şi nişte declaraţii anterioare...
Victor Ponta: /.../
Corina Drăgotescu: ... că dacă ar fi fost vorba de un referendum, de exemplu, o dată cu europarlamentarele, aţi fi spus că nu se pot organiza europarlamentarele, împreună cu ceva, pentru că...
Victor Ponta: Depinde ce vrem. Depinde ce vrem.
Corina Drăgotescu:... nu ne dă voie /.../
Victor Ponta: Pentru mine era important să nu ţin tot anul 2014 în alegeri. Şi o spun, este vorba, aici, de pragmatism guvernamental. Doi: viitorul preşedinte, dacă modificările din Constituţie se vor face aşa cum le-a anunţat USL-ul, viitorul preşedinte va avea un rol important în ceea ce ţine de politica externă, politica europeană; mai puţin în politica internă şi, atunci, n-ar fi nicio contradicţie. Dar lucru acesta nu se poate întâmpla decât prin demisia domnului Băsescu, anticipat, lucru de care...
Corina Drăgotescu: Condiţionată, după cum a spus Traian Băsescu...
Victor Ponta: De ce anume?
Corina Drăgotescu: Traian Băsescu a spus: dacă se ţine cont de rezultatul referendumului, de 300, de o Cameră, de modificarea Constituţiei aşa cum am văzut-o domnia sa, atunci îşi scurtează mandatul.
Victor Ponta: Nu, nu, nu facem un asemenea târg. Am anunţat de mult şi nu m-am răzgândit deloc. Nu poţi face un târg: modificarea Constituţiei pentru şase luni de mandat al domnului Băsescu. Nu mi se pare un târg corect.
Realizator: Dar poţi să faci un târg: pleacă Băsescu la NATO, facem europarlamentare cuplate, că ajută exact ceea ce spuneaţi.
Victor Ponta: Acuma vorbim de ceva ce încă o dată... Eu am şi îndoieli, dar n-am niciun fel de informaţii în acest sens.
Realizator: Aveţi îndoieli, de ce?
Victor Ponta: Mi se pare un pic ciudat. Ştirea. Mi s-a părut că nu era nicio ştire, astăzi, duminică. A fost ieri congresul nostru, mâine, probabil, va fi ceva, o supărare cu domnul Chiliman...
Realizator: Pe lângă argumentul acesta jurnalistic, trebuie să aveţi...
Corina Drăgotescu: Nu, nu. Mâine apare 'naşte pisica'. Deci, dacă azi aţi ajuns la....
Realizator: Pisica domnului Antonescu.
Victor Ponta:/.../
Realizator: Pe lângă argumentul acesta jurnalistic, de aşa-numitul 'breaking news', trebuie să aveţi şi alte...
Victor Ponta: Nu ştiu nimic altceva.
Realizator: Văd că ştiţi destul de bine deja cu Traian Băsescu.
Victor Ponta: Da, dar numai cei de la Antena 3 au impresia că ne bem cafeaua dimineaţa. E o eroare.
Corina Drăgotescu: Nu cred că /.../
Victor Ponta: Credeţi că se sfătuieşte cu mine Traian Băsescu, dacă vrea să candideze la vreo funcţie?
Realizator: Eu zic că, la o funcţie atât de importantă, trebuie să ştiţi; nu se poate să facă peste capul dvs.
Victor Ponta: Ba da, se poate. Sigur că da. La momentul la care, pentru că în acest moment eu nu ştiu nici de domnul Băsescu, nici de altcineva, dar ştiu cine sunt candidaţii propuşi de Italia, ştiu cine este candidatul propus de Polonia. Îi cunosc. Cunosc nu ca persoane, şi ca persoane, dar ştiu cine sunt şi, în acest moment, timp de un an, probabil, că va fi un tip de consultare şi cuvântul, unul din cuvintele decisive, ca să nu zic cel mai important, în mod sigur, îl are administraţia americană, că, totuşi, în NATO, cred că aproape 75% din resursele NATO sunt asigurate de Statele Unite. Nu va fi în mod sigur un american secretar-general, va fi un european, dar de unde, din ce ţară este acel european... Domnul Rasmussen, dacă nu mă înşel, a fost prim-ministru. Înainte, a fost Javier Solana, nu? Deci, în mod sigur, este o personalitate cunoscută, dar, din ce ţară, este un joc politic extraordinar de complicat. Şi este şi prematur acum. Eu nu cred că până la începutul anului viitor vom şti cu adevărat cine are şanse şi cine nu. Acuma este momentul în care...
Realizator: Am înţeles. Domnule prim-ministru, spuneam la începutul emisiunii că este /.../
Victor Ponta: Acesta este un subiect... Este un subiect extern, mă bucur că am ocupat atâta timp cu el.
Realizator: Nu. Era o informaţie...
Victor Ponta: Nu mă pasionează absolut deloc.
Realizator: Era o informaţie relevantă, pentru...
Victor Ponta: Da, da.
Realizator:... toată lumea, inclusiv pentru dvs. Spuneam la începutul emisiunii că este prima dvs. apariţie după ce aţi fost reales preşedinte al PSD, fără niciun fel de emoţii. Sigur, v-a ajutat şi faptul că sunteţi prim-ministru, aţi fost şi singurul candidat, aţi fost ales fără emoţii...
Victor Ponta: M-a ajutat foarte clar faptul că am câştigat alegerile, anul trecut.
Corina Drăgotescu: Absolut.
Victor Ponta: Până la urmă, asta este o regulă de bun simţ şi normală într-o ţară democratică: liderul care duce partidul la victorie îl conduce în continuare; liderul care pierde alegerile, se retrage. La noi nu s-a prea respectat regula asta. Până la urmă, eu l-am învins pe Mircea Geoană, care pierduse alegerile şi acesta a fost argumentul meu, haideţi să câştigăm. Vasile Blaga a pierdut catastrofal alegerile şi s-a reales, motiv pentru care PDL-ul se va duce de râpă, de tot. Este o regulă europeană şi normală. Şi în America mi se pare că este la fel. Deci, din acest punct de vedere, n-am avut nicio emoţie, pentru că ştiam că, dacă vom câştiga alegerile, în mod sigur, voi fi susţinut pentru un nou mandat. Eu, însă, am propus un lucru pe care mulţi mi l-au... nu că mi l-au reproşat, dar mi l-au sugerat să îl evit, dar ţine de personalitatea mea; în mod normal, mandatul statutar este de patru ani, până în 2017, ori eu le-am propus, şi asta voi şi face, ca în 2016, înainte de alegerile parlamentare, să avem un nou congres. Dacă partidul mă susţine şi lucrurile merg bine, să primesc un vot de încredere pentru alegeri, dacă până atunci mă erodez foarte tare sau vine o altă personalitate din PSD, cu mai multă putere, să-l alegem pe acela, pentru că eu nu vreau să conduc PSD, în 2016, la un eşec. O să am, în 2016, 44 de ani. Nu vreau să-mi leg cariera de un eşec, doar de ambiţia de a fi eu şeful PSD, iar dacă intru în alegeri, în 2016, vreau să am sprijinul partidului, nu sprijin de acum trei ani, ci un sprijin recent, aşa încât aşa vom face. Deci, în 2016, ne vedem din nou.
Realizator: A fost un om de partid care nici n-a pierdut, nici n-a câştigat ultimele alegeri, dar care a fost mai popular decât dvs., domnul Adrian Năstase...
Victor Ponta: Au fost mai mulţi...
Realizator: Domnul Adrian Năstase...
Victor Ponta: Şi domnul Iliescu a fost mai popular decât mine.
Realizator: E popular tradiţional, domnule ministru.
Victor Ponta: Şi domnul Năstase a fost mai aplaudat decât mine, şi domnul Oprescu a fost foarte aplaudat, şi doamna Zita Gurmai, preşedinta femeilor a fost cea mai aplaudată...
Corina Drăgotescu: Care a fost minunată...
Victor Ponta: N-am invidii de genul acesta.
Realizator: 5.000 de oameni l-au aplaudat, în picioare, pe Adrian Năstase şi vreau să vă întreb aşa....
Victor Ponta: Pe bună dreptate.
Realizator: Aceste aplauze au fost o reacţie emoţională la prezenţa lui Adrian Năstase acolo sau anunţă mai mult? O carieră politică cu adevărat solidă, în PSD, pentru domnul Năstase?
Victor Ponta: Orice e posibil, mai ales când expiră acele interdicţii legale, dar reacţia de vineri, la care, într-un fel, am contribuit, pentru că am făcut şi o schimbare cronologică, în prezentarea preşedinţilor, tocmai ca să fie ultimul Adrian Năstase. Mă aşteptam la acea reacţie. A fost o reacţie absolut emoţională.
Corina Drăgotescu: N-a fost numai aia, a fost şi momentul în care Adrian Năstase a intrat în sală, înainte de....
Victor Ponta: L-am şi rugat să intre înaintea mea, şi...
Corina Drăgotescu: Înainte de dvs., da.
Victor Ponta: Eu am intrat prin altă parte, da...
Corina Drăgotescu: Pe altă parte, un alt culoar, am şi observat.
Victor Ponta: Da, am făcut... dar am plecat împreună din sală şi am şi vorbit lucrul acesta...
Corina Drăgotescu: Da, aţi lăsat culoarul liber pentru Adrian Năstase...
Victor Ponta: Sâmbătă dimineaţă m-a sunat, înainte de a pleca şi eu de acasă şi mi-a spus: "Victor, am fost foarte emoţionat ieri, m-am simţit extraordinar. Nu cred că e bine să reluăm un anumit moment. O să mă uit la televizor. Te rog să-i saluţi pe toţi ceilalţi." Deci, mie mi se pare absolut normal ceea ce s-a întâmplat. Şi mai vreau să spun un lucru: evident că nu întâmplător, i-am rugat şi am ţinut ca toţi cei foşti patru preşedinţi să fie prezenţi, să-i aplaudăm, să...
Corina Drăgotescu: Ceea ce a stârnit invidia doamnei Udrea, care a şi spus: uite, să învăţăm de la PSD, că are... îşi respectă preşedinţii.
Victor Ponta: Eu am vrut să arăt două lucruri. În primul rând că PSD poate să meargă înainte, asumându-şi lucrurile din trecut, că toţi patru au avut şi lucruri bune şi lucruri rele. Şi doi: că n-am absolut niciun fel de apăsare sau de rivalitate sau... mă întreba doamna Ruse dacă... Nu, nu am fost deloc invidios. M-am bucurat. M-am bucurat că acea idee a mea, de a-i ruga să vină, de a-i prezenta la deschidere, a fost ceea ce îşi dorea şi sala. N-am niciun fel de....
Corina Drăgotescu: Mie mi-a plăcut Ion Iliescu care a zis: suntem generaţia de 80 de ani /.../ se referea.
Victor Ponta: Dar să ştiţi, tot timpul a zis, ăsta e Ponta, a treia generaţie.
Corina Drăgotescu: .... de 60 de ani, de 40 de ani şi undeva în sală, deci Victor Ponta, ai grijă că, undeva în sală, este şi generaţia de 20 de ani, care o să ia locul.
Victor Ponta: Păi, uitaţi-vă cine a luat cel mai mare număr de voturi la vicepreşedinte. Credeaţi chestia asta, acum un an sau doi...?
Realizator: Domnul Bănicioiu.
Victor Ponta: ... despre PSD, că preşedintele de la Tineret... nu vorbim doar de Nicu Bănicioiu, vorbim... preşedintele Organizaţiei de Tineret, credeaţi că... acum câţiva ani... o să ia cel mai mare număr de voturi?
Corina Drăgotescu: Nu, sincer nu.
Victor Ponta: Haideţi să ne uităm la ceilalţi. Şova, Corlăţean, Bejenariu, Duşa, Marian Oprişan, la regional, dar uitaţi-vă la ceilalţi vicepreşedinţi, că... sigur, sunt câţiva mai experimentaţi, dar sunt foarte mulţi din generaţia mea, la doamne: Olguţa Vasilescu, Gabi Firea, Corina Creţu, Rovana Plumb. Doar doamna Andronescu e altă generaţie. Deci, a fost un schimb... Mă uitam şi număram, cred că sunt 12 noi vicepreşedinţi din 21.
Corina Drăgotescu: Da, e o schimbare de generaţii. Eu am văzut-o şi în sală, mă rog, se vede că e un partid mixt...
Victor Ponta: E evidentă, în sală, şi acesta e un lucru bun, pentru că ne aşteaptă nişte ani grei, de acum încolo.
Realizator: Bun. Dincolo de alegeri, aţi avut totuşi un anunţ foarte clar: PSD şi PNL vor candida separat la alegerile europarlamentare.
Victor Ponta: Dar era ştiut deja.
Realizator: ... şi vă întreb...
Victor Ponta: Era o decizie anunţată.
Realizator: Mă rog, era încă cu semnul întrebării, ferm, n-a zis nimeni foarte clar...
Victor Ponta: Nu, nu, nu poate...
Realizator: Aţi discutat, probabil, la partid, dar chiar şi domnul Antonescu a fost...
Victor Ponta: Nu. Am discutat-o în USL. Şi am discutat-o cu liderii noştri de grup din Parlamentul European. Eu am discutat cu domnul Swoboda, probabil, domnul Antonescu, cu domnul Verhofstadt. E foarte clar că nu există o uniune cum e USL, în Parlamentul European. Liberalii... Acum, dacă nu mă înşel...
Corina Drăgotescu: Ca să-l citez pe domnul Iliescu, USL - o alianţă între muncă şi capital - aşa a spus domnul Iliescu.
Victor Ponta: Asta este o definiţie specifică domnului Iliescu.
Realizator: Dincolo de asta, eu vă întreb aşa, faptul că veţi candida separat la europarlamentare, nu va zdruncina guvernarea foarte mult?
Victor Ponta: Nu, pentru că totuşi europarlamentarele nu reprezintă o înfruntare directă, cum se întâmplă pe colegii. E o listă naţională în care sunt un număr de oameni, majoritatea actuali europarlamentari - bănuiesc că şi la PNL va fi aşa, deci oameni care se cunosc, care stau, merg în avion împreună, stau la masă. Nu o să văd pe, nu ştiu, Corina Creţu, bătându-se la televizor cu....
Realizator: Dar nu e vorba numai de asta. Şi organizaţiile se bat, nu se bat numai candidaţii, că de'aia aţi făcut apel la mobilizare.
Victor Ponta: Da, va fi o chestiune de mobilizare, pentru că la europarlamentare, mai ales dacă nu avem prezidenţiale în acelaşi timp, în mod sigur prezenţa va fi scăzută. Uitaţi-vă, în Croaţia au fost alegeri acum o săptămână sau două şi au fost 20%, şi e prima dată când votează europarlamentari. În general, prezenţa la europarlamentare este scăzută, şi atunci este un test de mobilizare. Mai spun un lucru, să ştiţi că am vorbit şi asta cu Crin Antonescu, noi, ca USL, la europarlamentare, în mod sigur, am lua mai puţin decât PSD separat de PNL separat, şi atunci....
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, spuneţi-mi, cum o să faceţi dvs., dacă aţi fi candidat, cum v-aţi lupta cu contracandidatul liberal în teritoriu? Ce i-aţi spune?
Victor Ponta: Dar nu, dar nu avem contracandidaţi. Va fi, repet, va fi un vot de listă naţională...
Corina Drăgotescu: Nu că nu aveţi contracandidaţi, aveţi lista PSD şi lista PNL. Aveţi grupul socialiştilor şi aveţi grupul, nu ştiu, popularilor sau nici nu ştiu unde sunt liberalii acum...
Victor Ponta: Probabil, eu pot să anticipez...
Corina Drăgotescu: Nu se poate să spuneţi, 'e şi ăla bun, dar eu sunt mai bun'. Nu spuneţi că nu există o campanie electorală, că asta e.....
Victor Ponta: Nu, nu. Eu anticipez, văzând poziţiile publice ale unora dintre colegii liberali, mi se pare doamna Norica Nicolai, în mod special, dar şi domnul Antonescu, noi suntem mai proeuropeni, PSD, şi social-democraţii, ei sunt mai, cum să spun, au o altă atitudine, un pic mai războinică.
Corina Drăgotescu: Mai sceptici.
Victor Ponta: Nu, nu mai sceptică, nu, nu prea...
Corina Drăgotescu: Eurosceptici sau... Nu înţeleg la ce vă referiţi, că nu...
Victor Ponta: Sunt... până la urmă e o diferenţă tactică.
Corina Drăgotescu: Sunt mai vocali la adresa PSD-ului şi dacă vă atacă PNL...
Victor Ponta: Sunt mai vocali la adresa Comisiei Europene, la adresa Parlamentului European...
Realizator: Vă aşteptaţi ca această campanie să se desfăşoare strict pe chestiuni europene? Aţi făcut campanii electorale în ţară, ştiţi foarte bine....
Victor Ponta: Niciodată nu a fost aşa.
Realizator: Păi şi atunci, în loc să vorbească despre problemele, nu ştiu, roamingului, fishingului, spaţiului Schengen, vor vorbi despre chestiuni interne, automat, pentru că ăsta este nivelul de discurs.
Victor Ponta: Şi or să piardă voturi, pentru că, totuşi, oamenii ştiu foarte clar care e diferenţa într-un vot şi altul. În plus, va fi, în mod sigur, în mare parte, un vot politic. De aceea apar în toate sondajele şi USL împreună, pe bună dreptate, dar apare şi PSD faţă de PNL-PC, pentru că, în mod sigur, la europarlamentare va fi şi un vot preponderent politic şi de mobilizare. Îndemnul meu de la congres, către toţi colegii mei - le-am spus: de luni, suntem în campanie - se referea la faptul că la europarlamentare contează foarte mult mobilizarea structurilor de partid. Eu nu vreau să-i văd liniştiţi, fericiţi, 'Gata, suntem la guvernare, nu ne interesează', să ne trezim că luăm la europarlamentare un scor prost. Eu pot să-i văd, practic, anul viitor, în mai, pot să văd fie care organizaţie, pentru că acum am o anumită idee, dar a fost sub umbrela USL, şi unii spun: "Dom'le, dacă aveam noi candidatul la nu ştiu ce funcţie şi nu-l avea PNL, luam mai mult'; alţii zic "Am luat", "Da, dar v-au ajutat liberalii". Deci eu, la anul, în mai, o să am exact forţa fiecărei organizaţii în parte şi, din acest punct de vedere, vreau să vă anunţ un lucru: cei care nu au fost aleşi vicepreşedinţi sunt oameni foarte-foarte importanţi pentru noi. Cred că sunt 6 preşedinţi de Consilii judeţene: Duicu de la Mehedinţi, Prioteasa, Suceveanu de la Dâmboviţa, Ciupercă de la Ialomiţa, Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, e vorba de un primar care cred că e la al 4-lea sau al 5-lea mandat, Boşcodeală, Bojin - preşedintele nostru de la Timiş. Eu vreau, şi săptămâna viitoare o să găsesc o soluţie, prin care să-i cooptez în conducere, pentru că oamenii ăştia au o uriaşă legitimitate locală. Or, eu...
Corina Drăgotescu: Înţeleg că aveţi o problemă, pentru că ieri aţi spus de vreo trei ori în cadrul congresului, la final, „O să găsim loc, o să găsim...”
Victor Ponta: Da.
Corina Drăgotescu: Înseamnă că este o problemă, din moment ce insistaţi atât de mult pe faptul ca nişte oameni au pierdut o competiţie. Era vorba de o competiţie internă.
Victor Ponta: E normal să fie. Doamna Drăgotescu, nu se pune problema să mărim numărul de vicepreşedinţi, că am văzut că alte partide mai fac nişte vicepreşedinţi.
Corina Drăgotescu: Nu, dar înseamnă că aveţi o problemă dacă vreţi să le găsiţi ceva de lucru.
Victor Ponta: Da, avem. Nu e vorba de găsit de lucru, că ei au de lucru, sunt toţi oameni în funcţii.
Corina Drăgotescu: În interiorul partidului, la nivel de decizie, nu vorbesc de /.../ Victor Ponta: Da, vreau să-i ţin aproape, pentru că sunt toţi oameni foarte importanţi, sunt oameni foarte apropiaţi de mine, toţi - chiar nu am avut favoriţi ieri, pentru că nu era cineva pe care să nu-l vreau vicepreşedinte -, şi care au, evident, o supărare pentru faptul că au pierdut, unii dintre ei, la diferenţe foarte mici. Eu ştiu foarte bine, în aceeaşi sală, în urmă cu 8 ani, lumea nu îşi mai aduce aminte, eu am pierdut competiţia cu Miron Mitrea, pentru funcţia de secretar general, şi m-a durut foarte tare. Mi-a luat timp să-mi regăsesc dorinţa de a mă implica la nivel înalt. Or, pe oamenii ăştia, la care ţin foarte mult şi care au o mare legitimitate, da, vreau să-i aduc în conducere.
Corina Drăgotescu: Adică, vreţi să nu fie demotivaţi, ca nu cumva să vă lase la europarlamentare? Şi aici nu vorbim de dimensiunea internă a europarlamentarelor, care s-a văzut în vară.
Victor Ponta: Nu e vorba că mă lasă la europarlamentare. E vorba de nişte oameni care, repet, pentru care şi eu m-am bătut enorm, şi ei s-au bătut extraordinar. Gândiţi-vă, că vorbim de judeţe... bun, Constanţa, Ialomiţa, Doljul, le-am, avut demult şi le-au recâştigat, dar vorbim de trei oameni care au câştigat bătălii în fiefurile PDL-ului, în Timiş, în Mehedinţi şi în Dâmboviţa.
Corina Drăgotescu: Bun, dar dacă nu i-au vrut colegii dvs....
Victor Ponta: Bun, nu sunt vicepreşedinţi, dar dacă eu, ca lider, vreau să-i atrag în conducere - vorbesc de Bunea Stancu de la Brăila, care câştigă, e al treilea mandat pe care îl câştigă, şi nu doar judeţul, câştigă Primăria Brăila, câştigă toate celelalte primării; sunt oameni de care am nevoie în conducerea centrală şi vreau să-i ţin motivaţi.
Corina Drăgotescu: Domnule preşedinte de partid - că acum mă adresez în calitate de şef de partid...
Victor Ponta: Da, vorbim de partid.
Corina Drăgotescu: Faptul că aveţi colegi care nu i-au vrut, nu vă justifică o acţiune de a-i aduce totuşi înapoi...
Victor Ponta: Dar nu e vorba că nu i-au vrut. A fost o competiţie.
Corina Drăgotescu: Competiţie înseamnă "îl vreau pe ăla mai mult şi pe ăla mai puţin'....
Victor Ponta: Da, şi atunci, opt sunt vicepreşedinţi, dar ceilalţi pot să fie consultaţi, pot să fie implicaţi în formula de conducere. E o decizie a mea, de management politic, dacă vreţi.
Realizator: Exact, puteţi să-i faceţi absolut orice, daţi-le câte o funcţie, daţi-le câte un birou, că e foarte bine.
Victor Ponta: Nu le dau eu, o merită ei.
Realizator: O merită, sigur. Au pierdut alegerile, dar merită. Se mai întâmplă....
Victor Ponta: Au pierdut în partid, dar au câştigat afară, ceea ce e mai important.
Realizator: În partid, dar la nivel naţional, cu siguranţă...
Victor Ponta: Uitaţi-vă la conducerea pedelistă, nu mai 'loser-i' de profesie. Păi, dar eu îi am pe câştigătorii de alegeri, să nu-i aduc în conducerea partidului. Ce, mă iau după alţii?
Corina Drăgotescu: Pe Blaga, de exemplu, care e un 'loser' în opinia dvs.
Victor Ponta: Chiar e un 'loser', a luat bătaie peste tot, şi va lua în continuare. Mai ridicol decât să anunţ luni moţiune de cenzură şi miercuri să-ţi moară moţiunea de cenzură, mi-e greu să găsesc ceva pentru un preşedinte de partid.
Realizator: Bun. Dincolo, repet, de aceste chestiuni care ţin de PSD, eu vă întreb, revin la campania electorală, pentru că am mai văzut în trecut lucrul ăsta, o să fie...
Victor Ponta: Păi aţi văzut-o în 2009, când eram la guvernare împreună PSD-PDL, şi am avut în mai sau când au fost, alegeri europarlamentare. Nu s-a rupt niciun guvern. Guvernul s-a rupt în toamnă, cu totul...
Realizator: E cu totul alta situaţia.
Victor Ponta: ... s-a rupt pentru alegerile prezidenţiale în toamnă.
Realizator: Şi nu se poate întâmpla la fel şi acum?
Victor Ponta: Nu, că nu sunt doi candidaţi. Atunci era Traian Băsescu de la PDL şi Mircea Geoană de la noi. Acum nu avem decât un singur candidat: Crin Antonescu.
Realizator: Deocamdată.
Victor Ponta: Dar mai ştiţi? Asta e o nouă ştire pe DC News sau ce, mai e cineva?
Corina Drăgotescu: Nu, dar asta, toată lumea vorbeşte despre acelaşi lucru. Chiar şi Crin Antonescu, în discursul pe care l-a avut la deschidere, la dvs., a spus, a spus /.../
Realizator: Părea de despărţire, mai degrabă.
Victor Ponta: Nu, a fost un discurs foarte pozitiv.
Corina Drăgotescu: Adică permanent sunt semnale că ceva se va întâmpla acolo. E ca o explozie de aia: toată lumea aşteaptă să vadă când se aprinde fitilul şi când sărim în aer.
Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, dar din 5 februarie 2011..
Corina Drăgotescu: Dar toţi ştim că este acolo bomba pusă.
Victor Ponta: Nu, staţi un pic. Din 5 februarie 2011 până în 9 decembrie 2012, doi ani de zile, a fost o zi de la Dumnezeu, în care să nu apară în presă că se rupe USL-ul?
Corina Drăgotescu: Nu, dar acum aţi scăpat de Boc, aţi scăpat de Elena Udrea, da – dvs. aţi spus, că ăsta a fost scopul acestei alianţe.
Victor Ponta: Da, scăpăm şi de Traian Băsescu la anul.
Corina Drăgotescu: Aţi scăpat... Aveţi o singură problemă cu Traian Băsescu, unde dvs. păreţi că vă înţelegeţi mai bine cu el, iar Crin Antonescu spune 'nu mai reevaluez nimic'.
Victor Ponta: Nu, eu sunt mai răbdător, doamna Drăgotescu, eu sunt mai răbdător. Înţeleg că la anul va pleca Traian Băsescu că i se termină mandatul, iar eu, la acest congres, deşi poate nu a fost foarte palpitant pentru media, dar va fi în continuare, eu, de fapt, am vorbit despre ce o să facem în următorii ani, când nu va mai fi Traian Băsescu. Or, deci a fost un congres total schimbat faţă de ... În 2010, le-am spus colegilor mei ce o să facem să ajungem la putere. În 2013, le-am spus ce trebuie să facem cu puterea pe care o avem. Despre ce să vorbesc? Despre Traian Băsescu?
Corina Drăgotescu: Dvs. judecaţi din perspectiva dvs., de om tânăr, care mai poate aştepta şi care... dar credeţi...
Victor Ponta: Dar cine e bătrân? Cine nu mai poate aştepta?
Corina Drăgotescu: Nu, staţi un pic. Dar credeţi că colegii dvs. de partid vor fi mulţumiţi ca PSD-ul să nu aibă un candidat la prezidenţiale..
Victor Ponta: Dar au votat.
Corina Drăgotescu: Ca din postura de partid care a avut de două ori preşedinţia, de două ori jumate preşedinţia României, să ajungă un partid care nu are propriul candidat?
Victor Ponta: Aici sunt două explicaţii. În primul şi în primul rând, eu i-am întrebat pe colegii mei înainte să facem USL-ul: vreţi să fim în continuare cel mai mare partid din opoziţie? - că ni s-a mai întâmplat chestia asta. Cel mai mare partid din ţară, dar în opoziţie, sau vreţi să fim cel mai mare partid dintr-o alianţă, care e la guvernare? Toată lumea mi-a răspuns: cel mai mare la guvernare. Doi: înainte să semnez acordul cu PNL-ul, spuneţi voi, uitaţi de Antonescu şi Ponta, spuneţi voi - că într-o alianţă nu poţi să iei ambele funcţii, că nu vor ceilalţi să facă alianţa - putem să luăm una dintre ele şi fiind partidul cel mai mare, noi alegem primii. Ce credeţi că e mai important pentru PSD? Prim-ministru sau preşedinte? În unanimitate, toată lumea a zis 'prim-ministru'. Asta e explicaţia. Dacă spuneau 'vrem să avem preşedinte', aveau liberalii prim-ministru. Nu ştiu dacă era domnul Antonescu, putea să fie altcineva, dar liberal.
Realizator: E foarte greu, totuşi, logic vorbind, să rupem acest anunţ, pe care l-aţi făcut, privind separarea la europarlamentare de alte declaraţii anterioare, de o supărare pe care aţi exprimat-o chiar săptămâna trecută, când aţi atenţionat trei liberali să se potolească cu declaraţiile. Nu poţi să nu le pui în legătură. Pare că există o nemulţumire.
Victor Ponta: Nu i-am atenţionat pe cei trei, că sincer, nu dau prea mulţi bani pe ce declară Roşca Stănescu şi cu Orban la televizor...
Realizator: Frunzăverde şi Ludovic Orban.
Victor Ponta: Da, şi Frunzăverde. Ştiţi, apropo de asta, am un prieten care spune 'Cei mai buni comunişti au fost legionarii'. Cei mai mari antibăsişti sunt foştii băsişti, că eu nu mi-am băut cafelele şi nici altceva cu domnul Băsescu.
Corina Drăgotescu: Or fi ştiind ei ceva.
Victor Ponta: Or şti ei, dar ideea e următoarea, dar pe mine nu mă interesează ce spun cei trei. Pe mine mă interesa dacă în conducerea PNL, domnul Antonescu, vicepreşedinţii, miniştrii, cum să spun, le dau ghes acestor...ca la tabla de şah, mută nebunii pe tablă sau sunt de capul lor. Eu acum m-am convins, după tot ceea ce a declarat şi domnul Antonescu, după ce am vorbit cu colegii mei, că cei trei au şi ei nişte agende personale. Şi atunci nu contează, până la urmă.
Corina Drăgotescu: Dar ştiţi că nu e chiar aşa, că dacă nu ar fi cât de cât agreaţi în declaraţii de ceilalţi colegi, de preşedintele partidului, de mediul lor liberal, bineînţeles că ar sări şi ar spune /.../ Dar aici?
Realizator: Şi domnul Antonescu a şi spus că nu-i poate opri să vorbească.
Victor Ponta: Nu. În primul rând, a zis că e solidar cu mine şi că nu e de acord cu acele declaraţii.
Realizator: Şi după aia a adăugat că nu-i poate opri să vorbească.
Victor Ponta: Bun. Asta să ştiţi că-i costă pe PNL, faptul.. nu că sunt mai dezorganizaţi, ci faptul că nu sunt solidari. Eu m-am uitat. Oamenii spun 'Domnule, dacă sunteţi împreună la guvernare, nu se poate ca nişte penelişti să critice guvernarea. Plecaţi de la guvernare, dacă nu vă place'. Deci genul ăsta de joc... Eu cred, de exemplu, că declaraţiile domnului Frunzăverde, Roşca Stănescu trag în jos PNL-ul, nu doar cred, ci mă bazez pe...
Corina Drăgotescu: Îl trag în jos de la ce? Că de la europarlamentare, aţi spus că este un vot politic şi nu contează, de la prezidenţiale...?
Victor Ponta: Uitaţi-vă că, în acest moment, raportul...
Corina Drăgotescu: Au maşina PSD-lui, în spate şi nu contează...?
Victor Ponta: Raportul între PSD şi PNL este de aproape doi la unu. Eu cred că inclusiv pe domnul Antonescu, îl pot afecta aceşti oameni care... Bun, Ludovic Orban, de fapt, n-are nicio treabă cu USL şi cu PSD. El, de fapt, vrea să dea în Crin Antonescu, cu mantă, da.
Corina Drăgotescu: Are meciul vechi cu... Bun.
Victor Ponta: Roşca Stănescu vrea să se bată cu SRI, şi atunci, mai/.../ Domnul Frunzăverde, nu ştiu ce treabă mai are şi el pe acolo, cu regiunea, că nu e regiunea la Reşiţa, că o să fie la Timişoara... De fapt, niciunul n-are nicio treabă cu USL, însă eu cred, repet, m-am uitat pe cifre, acest gen de lipsă de solidaritate îl afectează chiar pe Crin sau pe cei de la PNL, nu pe mine, pentru că eu sunt serios, îmi văd de treabă.
Corina Drăgotescu: De la ce? Vă întreb, în continuare, de la ce îi afectează? De la parlamentare, unde ... de la europarlamentare, unde a convenit că...
Victor Ponta: Păi da, dar e important pentru PNL, la europarlamentare, să fie, în mod clar, să confirme...
Corina Drăgotescu: Păi, aveţi un dubiu că o să fie al doilea partid?
Victor Ponta: Contează foarte mult cu cât este al doilea partid. Care e diferenţa faţă de PSD, care e diferenţa faţă de celelalte şapte, zece partide de dreapta.
Realizator: Păi şi dacă PSD o să aibă 60%, şi PNL o să aibă 10, se schimbă ceva?
Corina Drăgotescu: Se schimbă /.../ pentru prezidenţiale?
Victor Ponta: N-o să aibă 60, PSD, o să aibă 35, 38, 40...
Realizator: Schimbă asta ceva în interiorul USL?
Victor Ponta: Eu cred... Nu. Dar eu cred că e important pentru PNL să aibă un scor cât mai bun.
Corina Drăgotescu: Nu, eu ce vreau să... V-am dus în punctul acesta de raţionament să vă arăt că este, cum se spune, un drum închis. Ei pot să vorbească, pentru că nu li se va întâmpla nimic, pentru că nu vor /.../
Victor Ponta: La un moment dat, s-ar putea să se întâmple.
Corina Drăgotescu: S-ar putea să se întâmple dacă ne spuneţi ce.
Victor Ponta: Atunci când simt că aceşti trei indivizi sunt încurajaţi de alţii din conducere, atunci se va întâmpla. Deocamdată, sunt de capul lor.
Realizator: Ce se întâmplă?
Victor Ponta: Nu ştiu, o să discutăm în USL, nu sunt dispus să guvernez de unul singur, adică în doi, dar de unul singur. Nu...
Corina Drăgotescu: Da, pot să nu ştiu...
Victor Ponta: Ştiţi care e explicaţia, de fapt: nici nu există opoziţie la guvern.
Realizator: Păi şi atunci ce.... PNL o face natural?
Victor Ponta: PPDD e opoziţia în Parlament, iar domnii ăştia sunt opoziţia de la televizor. Asta e.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO