Politică

Ce au făcut noii miniştri în şase luni de la preluarea mandatului?

Ce au făcut noii miniştri în şase luni de la preluarea mandatului?

Autor: Iulian Anghel

21.02.2011, 23:58 105

Săptămâna trecută încercarea preşedintelui Traian Băsescu de aschimba guvernul a dat greş, pentru a doua oară în jumătate de an.Prima tentativă a fost făcută în septembrie trecut, când grupul dinPDL ataşat preşedintelui a cerut demisia întregului Cabinet. Ce aieşit a fost o remaniere guvernamantală din care au dispărut, întrealţii, "greii" PDL - Adrian Videanu, Radu Berceanu şi, treisăptămâni mai târziu, Vasile Blaga.

Ce nu a explicat nici astăzi PDL este motivul real al acesteiremanieri. Nu au avut cei schimbaţi rezultate? Atunci trebuiaexplicat public prin prezentarea unor rapoarte de evaluare şi,public, trasate sarcini pentru noii veniţi. S-a schimbat cevafundamental în ministerele luate în primire în septembrie de IoanAriton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Anca Boagiu(Transporturi) Valerian Vreme (Comunicaţii), Ioan Botiş (Muncă),Valeriu Tabără (Agricultură) şi, un pic mai târziu, Traian Igaş(Interne)?

Pe site-ul Ministerului Economiei, la rubrica "Energie, petrol,gaze - politici", pagina este albă. Este prezentă, în schimb, o"foaie de parcurs" în domeniul energetic. Doar că aceasta esteredactată în 2003, adică cu opt ani în urmă. Foaia de parcursprezintă date macro care nu au nimic de-a face cu prezentul.Într-un "scenariu de bază" documentul prevede, de pildă, o creşterea PIB în 2011 şi 2012 de 5,2%, iar într-un scenariu "alternativ", ocreştere a PIB de 4,8%.

Pe site-ul Guvernului, până zilele trecute, MinisterulComunicaţiilor continua să fie "condus" de Gabriel Sandu, deşiacesta predase mandatul de mai bine de cinci luni.

Ministerele, ca şi Guvernul ca instituţie, sunt obligate de legesă prezinte bilanţuri publice la finele fiecărui an - ce şi-aupropus şi ce a făcut şi cum a cheltuit banii. Doar câţiva dintreminiştri au făcut acest lucru - şeful diplomaţiei, TeodorBaconschi, Elena Udrea (Dezvoltare) şi Attila Csek (Sănătate).Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Justiţiei au publicataceste rapoarte pe site-ul instituţiilor. Revenind la noiiminiştri, nu ştim care este viziunea guvernului în privinţarezultatelor lor sau ale predecesorilor lor. Rapoartele ce ar fitrebuit depuse puteau oferi o imagine şi asupra motivelor pentrucare aceştia din urmă au fost schimbaţi din funcţii.

Ce au făcut noii veniţi putem vedea comparând rezultatelepractice cu lista de urgenţe pe care trebuia să le rezolve, listăenunţată de Ziarul Financiar la momentul numirii lor, în septembrie2010.

Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe)

Urgenţa ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, eraconstrucţia bugetului pe 2011, cu respectarea unei dificultăţienorme precum reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB.

Dacă în contul ministrului finanţelor pot fi trecute lucrurirealizate, acestea sunt legate de acordul cu FMI. Ministerul deresort s-a încadrat în aceste ţinte - adoptarea legii bugetului,legea salarizării unitare sau legea pensiilor unitare şi aşaacordul cu FMI va fi dus la bun sfârşit.

Însă pe plan general ministerul trebuia şi trebuie să urmăreascăţinte mişcătoare, mult mai greu de atins, iar prima dintre ele erastabilizarea politicii fiscale.

Ce a făcut Guvernul, prin Ministerul Finanţelor? A modificat în30 decembrie încă o dată Codul fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă"mamut", la care nimeni nu se aştepta şi care a modificat peste 100de articole din Codul fiscal. Stabilitate? Zero. Abia după o lunăşi jumătate de la intrarea în vigoare a acestor norme MinisterulFinanţelor a definitivat normele metodologice prin care aduceclarificări unor aspecte precum regimul pierderii fiscale în 2010,obligaţiile firmelor care au plătit impozit minim în 2010,criteriile de încadrare în categoria microîntreprinderilor,stabilirea contribuţiilor sociale sau sancţionarea firmelor dejocuri de noroc care nu emit bilete de intrare.

Sub Ialomiţianu, Ministerul Finanţelor a aprobat şi legeaprivind veniturile nedeclarate. Pentru minister prioritatea oreprezintă persoanele fizice care au venituri mari. Normele deaplicare ar urma să apară la finele acestei luni.

Declaraţia unică pentru contribuţii sociale şi impozitul pevenit este cel mai important pas la nivelul contribuabililor făcutde Ministerul Finanţelor sub Ialomiţianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO