Politică

Ce nume de miniştri erau vehiculate ieri pentru noul cabinet. Ponta nu riscă şi nu-şi asumă surprize

Ce nume de miniştri erau vehiculate ieri pentru noul cabinet. Ponta nu riscă şi nu-şi asumă surprize
19.12.2012, 00:08 1481

Premierul desemnat Victor Ponta va prezenta astăzi la prânz Cabinetul cu care va veni vineri în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură, dar, în cea mai mare parte, "jocurile" fuseseră făcute încă de aseară.

Noul Cabinet (Ponta 2) va avea 21 de ministere şi mai mulţi miniştri delegaţi. Un alt ministru va coordona marile proiecte de infra­structură şi va exista şi un vicepremier fără portofoliu (vor mai fi încă doi vicepremieri care vor conduce şi ministere). Însă sunt puţine noutăţi - cei mai mulţi dintre miniştri au mai deţinut astfel de funcţii în trecut sau şi le păstrează pe cele pe care le deţin în prezent în Cabinetul Ponta 1.

Noua structură a Cabinetului include, aşadar, mai multe ministere decât în prezent (acum sunt 16 ministere) - cele mai notabile modificări fiind spargerea actualului Minister de Finanţe în două entităţi, Finanţe şi Buget. De asemenea, Ministerul Economiei a fost spart în trei. Va exista un miniser al Economiei, unul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri şi un altul pentru Industrie şi Comerţ. A fost inventat un minister al Energiei. Un ministru al Cabinetului va coordona proiectele mari de infrastructură. El va lucra în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în subordinea directă a prim-ministrului, pentru a asigura - a explicat premierul desemnat - legătura directă între instituţii şi ministerele avizatoare, fără să existe un minister propriu-zis în acest sens. Deşi numărul ministerelor creşte substanţial, Victor Ponta a promis că noua configuraţie a Guvernului nu va presupune creşterea numărului de personal şi de buget în structurile centrale.

Potrivit calendarului pe care premierul l-a făcut cunoscut, miniştrii ar urma să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului joi. Vineri, Legislativul se va reuni în şedinţă comună pentru votul de învestitută. În aceeaşi zi membrii noului cabinet ar urma să depună jurământul la Cotroceni, iar sâmbătă va avea loc prima şedinţă a Guvernului nou instalat.

Ce nume de miniştri erau vehiculate ieri pentru noul cabinet. Ponta nu riscă şi nu-şi asumă surprize

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO