Politică

Ce salariu cred cititorii ZF că ar trebui să aibă preşedintele României

Ce salariu cred cititorii ZF că ar trebui să aibă...

Autor: Adelina Mihai

17.11.2014, 18:12 747

Salariul de 1.500 de euro net pe lună al preşedintelui României, subiectul de la care a pornit dezbaterea de astăzi propusă de ZF, a stârnit peste 100 de reacţii ale cititorilor ZF, fanii paginii de Facebook a ZF.

Astfel, dilema salariului preşedintelui a împărţit cititorii ZF în două tabere: pe de-o parte, unii cred că este un salariu “umilitor” pentru această funcţie şi că ar trebui să aibă un salariu mai mare doar pentru a nu fi “tentat la compromisuri”, pe când alţi cititori consideră că este un nivel salarial suficient de bun, dacă se iau în considerare beneficiile, dar şi de faptul că în România există salarii de 200 de euro net pe lună.

În linii mari, cititorii ZF care au “votat” pentru o majorare salarială a preşedintelui au spus că un nivel salarial optim ar fi cuprins între 10.000 şi 30.000 – 40.000 de euro pe lună.

Întrebarea ZF “Ar trebui să aibă preşedintele României un salariu mai mare?” a fost formulată în contextul în care nivelul salarial actual al preşedintelui, de 1.500 de euro net pe lună, este de patru ori mai mare decât salariul mediu net la nivelul întregii economii, dar de 6 – 8 ori mai mic decât al unui manager de top dintr-o companie privată de pe plan local sau de zece ori mai mic decât al unui şef de stat din Vestul Europei.

Citiţi mai jos câteva dintre comentariile cititorilor ZF de pe pagina de Facebook, care au răspuns la următoarea situaţie "Klaus Iohannis va avea un salariu de 1.500 de euro pe lună. E mult sau puţin?"

Horace Foca

Puţin. Un 10.000 ar fi ok, pentru orice preşedinte. Să nu aibă alte gânduri.

Daniel Tamas

E puţin. Vom fi respectaţi în lume când ne plătim corect liderii. E un job cu o responsabilitate mare. Vrem multe de la funcţie, dar nu vrem să plătim. De-aia au loc în sistem şi corupţii. Ai salariu de 20.000 de euro, dar dacă ai făcut 1 mm de “mânăreală” primeşti 25 de ani de puşcărie!

Adrian Bunea

Este puţin, având în vedere că salariul preşedintelui este cel mai mare din întreg sistemul public. Trebuie să renunţăm la ipocrizie şi să acceptăm faptul că nimeni nu lucrează numai din convingere.

Georgescu Ionuţ- Sorin

Având în vedere ca managerii unor multinaţionale şi nu numai au salarii şi de 10.000 euro/lună plus alte bonusuri, consider că un preşedinte de ţară, dacă îşi îndeplineşte jurământul şi ia deciziile fix în interes naţional (poate aduce ţării beneficii de miliarde de euro) consider că şi 10.000 euro este puţin. Aşa, dacă stă pe 1.500 de euro, normal că poate avea şi alte interese ascunse....şi poate ajuta şi pe alţii din gaşca lui să câştige banii prejudiciind statul. În concluzie, cred că dacă îşi îndeplineşte sarciniile conform jurământului depus, un salariu de 15.000 euro pe lună e un salariu decent care alungă orice gând.

Berariu Daniel

Cu cât îl vom plăti mai bine, cu atât va fi mai incoruptibil. Până la 30- 40 de mii cred că poate primi.

Neagu Constantin

Lua mai mult din meditaţii...ce i-o fi trebuit să fie preşedinte?

Marian Rosescu

Sigur există criterii care armonizează diferite pachete salariale ale funcţiilor administrative înalte şi printre ele nu cred că există “alinierea la standardele europene”.  Cât valorează şansa de a fi înscris in istorie ca preşedintele cu cele mai multe “like”-uri?

Olivia Popescu

Este foarte puţin.

Stefan Kiss

Este foarte puţin. Dacă vrem oameni de vârf la conducere, trebuie să avem cu ce să-i atragem din mediul privat. Nu e nimeni bunul samaritean să meargă să lucreze la stat pe 10-15% dintr-un salariu din mediul privat. De aia avem incompetenţi la conducere care fură, că de aia se duc acolo.

Silviu Toma

10.000 euro pe puţin. E cea mai înaltă demnitate! Cum să ţii un preşedinte pe 1.500?

Ruxandra Filip

Păi s-a descurcat de minune cu salariul de profesor. Are 6 case. Cred că îi ajung şi 1.500 de euro! La privat, salariul e mărit după ce îţi demonstrezi calităţile şi obţii rezultate foarte bune... Deci, fapte, rezultate şi apoi discuţii de mărire salarială (ca şi cum din salariu va trăi omul ăsta).

Stanca Circu

De ce? Este simplu! Preşedintele unei ţări nu ar trebui să se gândească dacă are bani pt. utilităţi, pt. haine şi pt. mâncare. Când este degrevat de problemele cotidiene, nu mai are nici o scuza să nu îşi exercite prerogativele aferente funcţiei pt.care oamenii l-au ales. Punct!

Vicky Dinu

Să simtă şi el cum trăieşte un profesor cu toate gradele didactice şi gradatie de merit, dacă a avut-o vreodată...

Mircea Teleleu

Pe lângă salariu, preşedintele beneficiază şi de alte facilităţi incluse ca şef de stat. Chiar şi aşa, suma de 1.500 de euro e mică pentru un şef de stat, să ne gândim că există funcţionari publici care câştigă şi 20.000 de lei pe lună. Ce sa mai vorbim de mediul privat, unde un CEO dintr-o firmă mai mare câştigă şi câteva zeci de mii de euro pe lună plus bonusuri de performanţă.

Narcisa Raftu

Un salariu mult mai mare, cu siguranţă. Este o ruşine să spunem că preşedintele ţării are un salariu egal sau mai mic decât au middle managerii într-o corporaţie. Dacă tot am convocat ieri adunarea generală a acţionarilor companiei România, ar trebui să ne gândim şi la salariu din această perspectivă.

Rusu Sânziana

Pentru această funcţie, salariul mi se pare umilitor...

Aura Corina Moise

Extraordinar de puţin. Ne permitem să îi oferim mai mult.

Ius Tin

Mult prea puţin, sunt directori de multinaţională în RO care au 5-10 mii de euro net. Chiar dacă dânsul va fi plătit din bani publici, ar trebui să primească Â10.000 euro net luna şi să poata lucra fără grija propriului buget.

Erika Muter

De ce sa ia el cel putin 10.000 euro? Noi de ce sa nu avem salarii mai mari? Voi va ganditi putin? De ce sa tragem noi de la gura? De ce sa nu faca el asta?

Bogdan Bogdy

Cel putin 5.000- 7.000 de euro pe luna este un salariu demn de un Presedinte!

Anamaria Poe

DA! Ar trebui sa aiba un salariu mai mare, fara dar si poate!

Buriu Elena

Da, sigur, un salariu cat mai mare, ca mai are de cumparat cateva case si sa nu fie nevoit sa-si ia un credit !

Norbert Nagy

E putin 1.500 de euro pentru un presedinte de stat....e de ras.

Alex Nistor

Este putin, cand te gandesti ca pe la CFR era de 7.000- 8.000 de euro.

Cristian Popescu

Foarte putin! Pana cand nu vom vedea salarii de 8,9,10 mii de euro la ministri si demnitari sa nu fim naivi sa credem ca vor lucra pentru noi.

Robert Mihai Vlajoaga

Chiar mai mult de 10.000... Totusi, este presedinte de tara.

Irina Luca

Pentru saracia din tara este suficient...daca economia creste, se poate schimba.

George Bogdan Dragulanescu

Este indecent... Cu banii acestia nu-si poate permite nici macar hainele corespunzatoare functiei. La cat s-a furat si se mai fura, inca, din banii publici in Romania, a plati 1.500 de euro presedintelui tarii (chiar sa fi fost Iliescu sau Ponta) este o mizerie mostenita din epoca comunismului glorios. Romania este saraca, e drept, dar nu intr-atat incat sa-si desconsidere alesii de frunte.

Eduard Petrut

E normal pentru o tara ca a noastră. Sa faca minimul pe economie 1.000 şi atunci da, 10.000 e ok.

Dragos Constantin

Un salariu cat mai mare! Sa nu mai fie tentat sa faca compromisuri!

Vasile Ailoai

Ar trebui să primească fiecare de la conducere câte un salariu de 200-250€ aşa cum ia tot românul datorita lor, să vedem câţi sunt de acord să rămână la cârma ţării?!?

Bluedanube Cosmin

Extraordinar de putin. Ar trebui sa ia peste 2.500- 3.000 de euro pe lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO