Politică

Ce şanse are statul să-şi sporească veniturile supraimpozitând averile de peste 500.000 de euro

Ce şanse are statul să-şi sporească veniturile supraimpozitând averile de peste 500.000 de euro
09.08.2010, 23:57 26

Coaliţia de guvernare ar fi urmat să ia ieri în discuţiesupra­im­po­zitarea averilor mari - întrucât Guvernul şi-a exprimatintenţia de a emite un astfel de act normativ până la mijlocullunii - însă discuţia nu a mai avut loc. Problema ar putea firidicată în şedinţa de guvern de mâine.
Analiştii financiari califică măsura drept una populistă şi spuncă, chiar dacă ar fi adoptată, nu va avea efectul scontat.
Potrivit proiectului citat, vor fi supraimpozitate bunurile imobile(casele şi terenurile), iar dintre bunurile mobile, aero­navele,ambarcaţiunile şi autoturismele. Nu vor fi însă supraimpozitateactivele finan­ciare sau deţinerile la companii, chiar dacă acesteadepăşesc 500.000 de euro. În schimb, nu se va ţine cont dedatoriile pe care le are o persoană a cărei "avere afişată"depăşeşte 500.000 de euro.
"Am exclus conturile bancare pentru că ar fi avut un efect într-oaltă parte a economiei - dacă le suprataxez pleacă banii din băncişi creează probleme în altă parte. Acelaşi lucru este valabil şipentru deţinerile în companii", spune Nicolicea.
Cum ar urma să fie însă evaluată "averea afişată"?
Eugen Nicolicea, membru în con­ducerea UNPR, partid care participăla guvernare, spune că nu va fi o evaluare pro­priu-zisă. Valoareaunui imobil sau a unui teren va fi stabilită potrivit ghiduluinotarului public - care, indiferent de preţul unei tranzacţii, nupermite ca valoarea unui imobil să coboare sub un anumitprag.
În ceea ce priveşte valoarea bunurilor mobile, aceasta va fistabilită scăzând 25% din preţul de catalog al bunului, în primulan de folosinţă, şi încă 10% pentru următorii patru ani, potrivitproiectului citat.
Însă pentru bunurile mobile a căror valoare individuală depăşeşte60.000 de euro (o maşină de pildă) se va plăti acest "impozit desolidaritate" doar pentru respectivul bun, chiar dacă întreagaavere nu depăşeşte 500.000 de euro.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, în România ar exista în jur de200.000-300.000 de persoane care deţin averi mai mari de 500.000 deeuro. Potrivit lui Nicolicea, acestea vor plăti, în medie, unimpozit de solidaritate de 10.000 de euro anual, ceea ce va face casumele strânse în acest mod să ajungă la 2-3 mld. euro anual.
Economistul Aurelian Dochia crede că, deşi avem de-a face cu omăsură discutabilă, ea va fi pusă în aplicare, întrucât, pe de oparte, statul încearcă să smulgă bani pe orice căi, iar, pe de altăparte, este benefică din punct de vedere politic.
"Este însă o astfel de măsură şi aplicabilă? O evaluare a întregpatrimo­niului este imposibilă, dar nici referirea la notariipublici nu reflectă realitatea. Notarii publici stabilesc laînceputul fiecărui an valorile de referinţă, dar am văzuttranzacţii făcute la preţuri cu mult mai mici, aşa că unii ar puteasă plătească în mod nejustificat. Până la urmă, decizia va fi unapolitică şi, probabil, noua formulă cu apelul la ghidul notaruluipublic va fi pusă în practică, pentru că este uşor de aplicat",afirmă Dochia.
Pe de altă parte, el arată că aşteptările sunt optimiste, pentru căcei care vor fi puşi să plătească vor găsi modalităţi de a ocolilegea transmiţând bunurile pe numele apropiaţilor şi alrudelor.
La rândul său, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilorde Afaceri din România (AOAR), spune că este vorba mai degrabă de ochestiune de "mimetism şi populism".
"Nu poţi tăia funcţionarilor publici 25% din salarii - nu discutdacă acei oameni stăteau degeaba - şi să nu te iei şi de ăştilalţi.Este de înţeles că se întâmplă, important este să nu triumfeimpulsul populist şi cel naţional", afirmă Pogonaru.
Ioan Niculae, patronul Interagro, afirmă că, personal, măsura nul-ar afecta, dar că, dacă statul crede că poate scoate ţara dinrecesiune supraimpozitând câteva sute de milionari, atunci se aflăîntr-o gravă eroare.
"Dacă crezi că scoţi ţara din criză supraimpozitând câteva sute demilionari, înseamnă că nu eşti sănătos la cap. Problema României nueste că sunt prea mulţi bogaţi, ci prea mulţi săraci şi nu scoţiţara din criză supraimpozitând. Ţara iese din criză adoptând măsuride reformă, stimulând locurile de muncă. România nu se poatedezvolta dacă nu faci economia să repornească", spune Niculae
Analistul Dragoş Cabat arată că măsura este discutabilă, în primulrând pentru că izvorăşte din populism, înainte ca să-şi fi pusproblema cineva cum se aplică ea: "Nu cred că va fi adoptată, estepur şi simplu o măsură populistă ca multe altele".
Guvernul a promis FMI că, până la jumătatea lunii august, vaelabora o ordonanţă pentru impozitarea averilor mari alepersoanelor fizice şi va extinde criteriile de definire a venituluiimpozabil astfel încât să fie taxate toate câştigurile proveninddin surse pentru care nu sunt acceptate scutiri, conform ultimeiscrisori de intenţie la acordul stand-by, citate de Mediafax.
"În linie cu asistenţa tehnică a FMI, vom pre­găti un proiect deordonanţă cu viitoare ce­rinţe de impunere a averilor mari aleper­soa­nelor fizice până la jumătatea lunii au­gust. Vom extindedefiniţia venitului pen­tru a permite taxarea veniturilor din oricesursă pentru care nu există scutiri legale", se arată îndocument.
Conform sursei citate, reforma siste­mu­lui de taxare a averilormari va fi încheiată pâ­nă la 30 noiembrie 2010.

Modelul francez
Proiectul supraimpozitării averilor este inspirat din legislaţiafranceză. În Franţa, supraimpozitarea averilor este una graduală."Impozitul de solidaritate", cum este numit, pleacă, în 2010, de la780.000 de euro, sumă căreia i se impune un impozit suplimentar de0,5%. Cel mai mare nivel al taxei de solidaritate este de 1,8%,care se aplică averilor de peste 16,5 mil. euro. Impozitul seactualizează în fiecare an. În afară de Franţa, impozitul desolidaritate mai există în Norvegia (1,1% pentru averi de peste900.000 de euro), Olanda (1,2% din rata dobânzii la depozite),Elveţia (maximum 1,5%, cantoanele fiind cele care stabilesc nivelulaverii impozitate) şi Grecia (care supraimpozitează imobilele).


Ce se supraimpozitează
Bunurile imobile: casele şi terenurile
Bunurile mobile: aeronavele, ambarcaţiunile şi autoturismele
Nu se impozitează: conturile bancare sau deţinerile la companii,chiar dacă acestea depăşesc 500.000 de euro
Nu se va ţine cont de datoriile pe care le are o persoană a cărei"avere afişată" depăşeşte 500.000 de euro


Cum se impozitează:
Valoarea unui imobil sau a unui teren va fi stabilită potrivitghidului notarului public - care, indiferent de preţul uneitranzacţii, nu permite ca valoarea unui imobil să coboare sub unanumit prag
Valoarea bunurilor mobile va fi stabilită scăzând 25% din preţul decatalog al bunului, în primul an de folosinţă, şi încă 10% pentruurmătorii patru ani
Pentru un bun mobil a cărui valoare depăşeşte 60.000 de euro se vaplăti impozitul de 1% (doar pentru acest bun), chiar dacă întreagaavere nu depăşeşte 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO