Cea mai mare agenţie de rating nu crede în previziunile Guvernului: Creştere de 3,8% în loc de 5,5%. Şi în 2017 s-au înşelat la fel

12 feb 2018 Autor: Răzvan Botea

Potrivit agenţiei americane de evaluare financiară Fitch, creşterea economică a României în 2018 va fi de 3,8% faţă de avansul de 5,5% estimat de Minsterul român de Finanţe.

 „Modificările din domeniul fiscalităţii şi recenta schimbare a prim-ministrului va creşte dezechilibrul la nivel macroeconomic”, spune Fitch Rating într-un comentariu.

Fitch vede de asemenea un deficit bugetar mare, care va face finanţele publice ale României mai vulnerabile la şocuri.

Agenţia ia în considerare factori precum scăderea consumului şi politici monetare mai aspre, care vor încetini rata de creştere economică la 3,8% anul acesta şi la 3,3% în 2019.

La începutul lui februarie,  analiştii ministerului de finanţe au devenit mai optimişti în privinţa creşterii economice, ridicând procentul previzionat de la 5,5 la 6,1.

„Politicile monetare prociclice au dat un impuls creşterii economice dar au intensificat riscul unei economii supra-încălzite. Un impuls puternic fiscal a fost consumul, care a contribuit major la creşterea de 7% din 2017, cea mai mare din Uniunea Europeană”, notează Fitch.

Creşterea economică anuală a accelerat la 8,8% în trimestrul al treilea, de la 6,1 în trimestrul anterior, conform datelor preliminare oferite de Institutul Naţional de Statistică.

„Cu economia operând peste capacitate, alte facilităţi fiscale vor aduce un dezechilibru macro-economic, care este posibil să crească presiunea inflaţiei, crescând şi deficitul bugetar, pe care noi îl vedem ca fiind de 3,4% din PIB în medie pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016”, mai spune agenţia.

Previziunea pentru deficitul bugetar din 2018 şi 2019 este că va depăşi limita Maastricht, crescând peste 3,4%, respectiv peste 3,6% din PIB.

Cabinetul Dăncilă a prezentat programul de guvernare, care promite în continuare tăieri de taxe şi şi mărirea pensiilor şi salariilor, mai notează Fitch.

Numirea Vioricăi Dăncilă a eliminat posibilitatea alegerilor anticipate, însă nu a eliminat şi tensiunile politice datorate modificărilor care se vor a fi aduse la legile justiţiei.

Pe lângă politicile monetare, Fitch prevede că presiunile inflaţiei cresc mai repede decât se aştepta Banca Centrală, ceea ce va duce la o creştere a dobânzii-cheie. BNR a majorat pe 7 ianuarie dobânda-cheie la 2,25%.

 

 
Cuvinte cheie:
agentie
, rating
, crestere
, guvern
, crestere economica
, dobanda-cheie
, inflatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide