Politică

Cel mai tânăr premier s-a înconjurat de o gardă de vechi oameni de partid de la care trebuie să vină ideile noi pentru relansarea economiei

Cel mai tânăr premier s-a înconjurat de o gardă de vechi oameni de partid de la care trebuie să vină ideile noi pentru relansarea economiei

Autor: Iulian Anghel

20.12.2012, 00:09 2844

Guvernul va veni mâine în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură după ce premierul Victor Ponta a prezentat lista miniştrilor - 27 de miniştri care, în majoritate, au mai deţinut poziţii guvernamentale şi de la care se aşteaptă măsuri care să contrazică actuala tendinţă de stagnare a economiei.

Ponta şi-a prezentat miniştrii cu care trebuie să scoată economia din criză. Căror sfidări trebuie să le facă faţă

Premierul Ponta a preferat ieri să nu rişte

Cabinetul Ponta 2 este format în cea mai mare parte din oameni cu multă vechime şi influenţi în partidele din care provin, ceea ce arată că premierul mizează pe stabilitatea cabinetului mai degrabă decât pe măsuri care să producă "şocuri" la nivel de percepţie publică.

Acum că lista viitorului guvern este publică, se aşteaptă programul de guvernare care va indica într-o bună măsură politicile ce vor fi adoptate de executiv în anul ce vine şi în anii viitori.

În preajma campaniei electorale, premierul a spus clar că dezavuează măsurile de austeritate care, în opinia sa, au produs mai mult rău. Rămâne de văzut însă în ce măsură el poate pune şi în practică convingerile sale pentru că, dacă va vrea să cheltuiască mai mult, atunci va avea nevoie de o creştere economică robustă şi, cel puţin în 2013, acest lucru nu se întrevede.

Nu va putea să cheltuiască mai mult îndatorându-se pentru că nu va putea depăşi un deficit de 3% din PIB, aşa cum s-a angajat România în faţa UE.

Miniştrii Cabinetului Ponta 2 vor fi audiaţi astăzi de comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru ca mâine să poată să ceară votul de învestitură şi să depună jurământul. Sâmbătă va avea loc prima şedinţă a noului guvern.

Ponta: Pentru 2013 luăm în calcul o creştere economică în jur de 2%

Premierul Victor Ponta (desen) a declarat ieri că pentru bugetul pe anul 2013 este luată în calcul o creştere economică în jur de 2%, el arătând că deficitul bugetar trebuie să scadă în continuare până la 1,8% - 1,7% din PIB. "Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de finanţe, că mergem pe prognoza în jur de 2% creştere economică, însă trebuie să vedem dacă actualizăm sau nu, pentru că nu are rost să fim mai optimişti decât e cazul. Mai bine să fim pesimişti şi să fie mai bine. Va fi în jur de 2. Deficitul trebuie scăzut în continuare până la 1,8 - 1,7", a spus Ponta.

Ponta şi-a prezentat miniştrii cu care trebuie să scoată economia din criză. Căror sfidări trebuie să le facă faţă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO