Politică

Cele cinci mineriade

17.12.2004, 00:00 356

Ianuarie- februarie 1990. Primele doua mineriada, primele sloganuri: "Moarte intelectualilor", "Noi muncim nu gandim".
13-15 iunie. Marea mineriada, cea de-a treia. A fost cea mai brutala dintre descinderile minerilor. Minerii au devastat sediile Universitatii ale redactiilor ziarelor de opozitie si ale partidelor istorice. Alegerile avusesera la la 20 mai, iar fenomenul piata universitatii parea sa se stinga de la sine. dar Ion Iliescu, ales presedinte, a tinut cu tot dineadunsul sa se stie cine este "seful' si i-a chemat pe mineri la Bucuresti. Nu a recunoscut niciodata asta, a spus ca nu i-a chemat pe mineri, dar daca tot au venit, au venit sa faca curat si a plantat chiar si flori in Piata Universitatii. Cancelariile occidentale si opinia publica din Vest este ingrozita, Romania cvasiizolata.
Septemmbie 1991. A patra mineriada. Minerii forteaza intrarea in Palatul Victoria, intra chiar si la o sedinta a Parlamentului. Este inlatura guvernul Petre Roman.
10 ianuarie 1997. Cozma este arestat pentru mineriada din 1991.
In 12 iunie 1998. Curtea de Apel Bucuresti hotaraste schimbarea incadrarii juridice a faptelor lui Miron Cozma. Infractiunea de subminare a puterii de stat este inlocuita cu cea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, Cozma este condamnat pentru aceasta infractiune la trei ani de inchisoare, dar jumatate din pedeapsa i-a fost gratiata, potrivit ultimului decret de gratiere din vara lui 1997.
Ianuarie-februarie 1999. A parta mineriada. Curtea Suprema il condamna pe Cozma la 18 ani de inchisoare.
17 februarie 1999. Adrian Nastase, aflat pe atunci in opozitie, declara ca arestarea lui Miron Cozma este o mare infrangere a democratiei si aprecia ca puterea de la acea data a reusit, astfel, sa distruga si increderea in procesul democratic din Romania.
  August 2001. Miron Cozma i-a solicitat sefului statului sa-l gratieze, insa cererea a fost respinsa. In cererea sa, Cozma contesta sentinta data de CSJ, considerindu-se nevinovat. Iliescu aprecia, atunci, ca gratierea lui Cozma nu este "oportuna".
Iulie  2003.  Miron Cozma inainteaza, prin avocatul sau, o cerere de gratiere a pedepsei la care instanta suprema l-a condamnat. Cu cateva zile inainte Iliescu afirmase ca pedeapsa lui Cozma este "exagetata". Declaratia lui Iliescu a provocat reactii in randul opozitiei, dar si a societatii civile.
Aprilie 2004. Ministerul Justitiei a dat aviz negativ ultimei cereri de gratiere a lui Miron Cozma adresata sefului statului, avizul ministerului avind doar caracter consultativ. Raspunsul Ministerului Justitiei la solicitarea de aviz in privinta celei de a doua cereri de gratiere formulata de Miron Cozma a fost trimis Presedintiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO