Politică

Cele mai “îngheţate” alegeri legislative din 1990 încoace: 11 decembrie

Cele mai “îngheţate” alegeri legislative din 1990...
01.09.2016, 00:00 112

Guvernul a stabilit data alegerilor legislative pentru 11 decembrie, acestea fiind cele mai târzii alegeri organizate de la căderea comunismului, în 1989. Ultimele alegeri legislative au avut loc la 9 decembrie 2012. 

Data alegerilor ţine în bună măsură de prevederea constituţională potrivit căreia mandatul parlamentarilor este de patru ani, iar noul parlament ales trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că scrutinul trebuie organizat chiar în prejma expirării mandatului parlamentului în funcţie.

Astfel că, în 26 de ani, alegerile au tot fost împinse din primăvară (20 mai 1990 primele alegeri generale de după revoluţie) până în toamnă (între septembrie şi noiembrie în perioada 1996 - 2008) şi în decembrie în 2012 şi 2016. Potrivit Mediafax, premierul a Dacian Cioloş avut discuţii cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor.

PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea  prevederilor constituţionale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democraţii au susţinut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament şi de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunţat pentru data de 11 decembrie.

Guvernul a adoptat ieri trei hotărâri cu privire la organizarea alegerilor parlamentare, aprobând suma totală de 227,7 milioane de lei, calendarul acţiunilor din perioada electorală, dar şi măsurile tehnice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare. 

”Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli”, arată guvernul.  ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO