Politică

Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata

Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata
27.11.2008, 19:32 59

Alegerile de duminica vor instala la Palatul Victoria un nou guvern si un nou prim-ministru, insa, indiferent de culoarea politica a viitoarei puteri, povara de pe umerii acesteia va fi uriasa.

Intr-o perioada de criza economica mondiala care nu ocoleste Romania sfidarea va fi mentinerea economiei pe linie de plutire si evitarea, pe cat posibil, a recesiunii. Nu va exista "o luna de miere" pentru niciunul dintre partidele care vor ajunge la guvernare, cu atat mai mult cu cat sindicatele, carora in campania electorala li s-au promis majorari salariale substantiale (votate de Parlament in cazul profesorilor) abia asteapta rezultatul scrutinului pentru a porni, asa cum au amenintat, protestele.
Spre deosebire de alegerile trecute, cand in cursa pentru putere s-au aflat doua forte - PSD si Alianta PNL-PD -, duminica se vor confrunta trei partide importane - PSD, PD-L, apropiate in sondaje ca optiune de vot, si PNL, a treia forta politica.
Este putin probabil ca vreunul dintre aceste trei partide sa poata obtine 50% dintre voturi pentru a-l obliga pe presedintele Traian Basescu sa propuna premierul din sanul unui astfel de partid. Vom avea, probabil, o coalitie la guvernare in interiorul acestui triunghi.
In ultima vreme, partidele s-au aratat dispuse sa negocieze, asa ca orice este posibil - o coalitie de guvernare PNL-PD-L, PNL-PSD sau PSD-PD-L. Cea de-a patra forta care va intra in Parlament va fi UDMR, dupa cum indica sondajele. De asemenea, aceste alegeri ar putea consemna eliminarea din Parlament a PRM, partid care va avea dificultati in a trece de pragul electoral de 5%.
Un cuvant important in configurarea viitoarei coalitii il are seful statului caruia Constitutia in da dreptul sa propuna Legislativului un premier din randurile oricarui partid intrat in Parlament, daca niciun competitor nu castiga alegerile cu 50% din voturile celor care vin la urne. Pe cine va desemna Traian Basescu? Constitutia spune ca, dupa ce presedintele face propunerea, premierul desemnat are 10 zile la dispozitie pentru a-si alcatui o majoritate cu care sa vina in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura. Asadar, presedintele propune premierul, iar Traian Basescu a anuntat ca doi dintre candidatii pentru fotoliul de premier, Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Mircea Geoana (PSD), nu sunt pe placul sau. Nici in privinta lui Theodor Stolojan (PD-L) seful statului nu a fost mai explicit, el anuntand doar ca "Stolojan nu este singura solutie". Surprizele nu sunt asadar eliminate.
Aceasta confruntare electorala va fi marcata de doua premiere: senatorii si deputatii vor fi alesi intr-un singur tur, dupa o metoda de scrutin combinand votul uninominal cu cel pe liste, iar alegerile prezidentiale au fost despartite de legislative. Vor fi alesi in acest mod 334 deputati si 137 de senatori.
In lipsa locomotivei care era reprezentata in trecut de candidatul pentru pozitia de presedinte, partidele a trebuit sa inventeze solutii si asa a aparut ideea desemnarii de candidati pentru pozitia de prim-ministru. Indiferent care va fi acesta, misiunea lui va fi extrem de grea.
Noul Parlament rezultat in urma alegerilor va fi instalat la 10 decembrie. In acest timp, premierul desemnat trebuie sa-si alcatuiasca echipa si programul de guvernare care sunt supuse votului Parlamentului. Cum intre ofertele de guvernare exista diferente de abordare chiar si in privinta programului anticriza ce trebuie urmat, sunt asteptate negocieri dure pentru alcatuirea programului care urmeza sa fie votat de Parlament.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO