Politică

Certificatele verzi şi liberalizarea preţurilor la gaze vor şterge 550.000 de locuri de muncă din industrie

Certificatele verzi şi liberalizarea preţurilor la gaze...

Autor: Aurelia Alexa

18.03.2014, 19:16 367

Secretarul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Ion Homoş, a spus că discuţiile de la Guvern dintre sindicate, patronate şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, s-au finalizat cu promisiunea că premierul şi miniştrii de resort vor fi informaţi, în prima şedinţă de Guvern, despre punctele de vedere ale partenerilor sociali.

Tot la întânirea de marţi s-a stabilit că, dacă se va considera necesar, va fi stabilită o nouă întâlnire cu premierul Victor Ponta şi miniştrii responsabili, pentru lămurirea aspectelor neclare.

"Patronatele prezente au exprimat unanim că, în cazul în care nu se va lua o decizie, de la 1 aprilie, 550.000 de locuri de muncă se vor reduce, cu impact social major. Reducerea nu se va face exclusiv la ei, ci pe orizontală, prin închiderea a mai multor capacităţi de producţie la ALRO şi SIDEX, combinate chimice. Aceste închideri, pe orizontală, determină reducerea activităţii şi la furnizori de materii prime", a explicat Homoş.

Secretarul general de la CNS "Cartel Alfa" a mai spus că dacă nu se ia o decizie până vineri, comitetul confederal "Cartel Alfa" se va întruni lunea viitoare pentru a stabili ce este de făcut în aceste condiţii, nefiind excluse noi proteste de stradă.

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, în 13 martie, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

Ulterior, tot în 13 martie, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, menţionând că aşteaptă acum cu nerăbdare scăderea preţurilor la energie electrică.

"Pentru a lămuri lucrurile, am promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energie electrică,, Cred că este şi un deziderat al populaţiei, după declaraţiile Guvernului", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că înţelege că Guvernul îşi asumă responsabilitatea pe acest subiect.

De asemenea, el a spus că speră, după promulgare, ca sindicatele să nu mai aibă manifestaţii nici în faţa Curţii Constituţionale, nici să astepte ceva de la preşedinte, pentru că este problema Guvernului.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO