Politică

Cine a elaborat programul de guvernare

Cine a elaborat programul de guvernare
17.12.2008, 19:34 17

Programul de guvernare al PSD-PD-L a incepu cu stangul. La nicio zi dupa ce o prima varianta a circulat in presa, liderii celor doua partide au revenit lasand sa se inteleaga ca lucrurile se vor modifica.

Una dintre cele mai importante masuri, anume TVA redusa la 5% la alimentele de baza nu se va regasi in varianta de guvernare, potrivit lui Adrian Videanu, unul dintre cei care au participat la elaborarea programului de guvernare al PD-L, dar nu si la armonizarea programului acestui partid cu cel al PSD.
PSD a avut patru ani pentru a elabora programul de guvernare, iar PD-L, doi ani dupa ce a fost eliminat din Guvern. De ce atunci acest program nu este foarte bine inchegat si reprezinta mai degraba o suma de promisiuni, cele mai multe de stanga? Emil Boc a sustinut ieri ca ce a prezentat presa este o schita si nu "produsul final". Analistii politici afirma insa ca este limpede ca programul "a fost scris pe genunchi", de aici incoerenta lui. "Este un program pentru un guvern pe care l-am putea numi 'vazand si facand'. Guvernul va merge asa si se va corecta din mers", sustine analistul politic Stelian Tanase. Pe de alta parte, el afirma ca lucrurile sunt schioape pentru multa vreme, deoarece cele doua partide cu programe extrem de diferite nu si-au imaginat ca, la un moment dat, vor trebui sa armonizeze un program de guvernare comun.
Cine sunt cei care au contribuit la programul de guvernare?
Programul de guvernare a fost scris de Gheorghe Pogea, Andreea Vass si Catalin Vatafu, pe baza consultarilor comisiiilor de specialitate din cele doua partide, afirma surse apropiate noului guvern. El a fost negociat din partea PSD de Constantin Nita.
Gheorghe Pogea, care ar putea prelua pozitia de ministru de finante in noul guvern, a participat si la redactarea programului de guvernare a Aliantei D.A. in 2004.
Andreea Vass, conferentiar la Academia de Studii Economice, a fost consilier al presedintelui Traian Basescu pana in 2006, iar din decembrie 2007 este consilier in cadrul biroului europarlamentarului PNL Theodor Stolojan.
Catalin Vatafu este de asemenea unul din apropiatii lui Theodor Stolojan.
Din partea PSD, Nita este cel care a condus echipa de negociatori. Numele sau era vizat in urma cu cateva saptamani pentru preluarea unui portofoliu ministerial - era in primul rand vorba despre Ministerul Economiei. Insa in urma negocierilor, acest minister a ajuns la PD-L.
 
Multe fraze goale, care amintesc de angajamentele comuniste
 
Programul de guvernare al PSD-PD-L are multe fraze goale de continut care amintesc de angajamentele Partidului Comunist luate in plenarele si programele partidului. De altfel, "limbajul de lemn" este o nota comuna a tuturor programelor de guvernare de dupa '90. Iata, intre altele, ce-si propune, in termeni ambigui, programul, fara sa dea detalii:
 
  • Sistemul de invatamant superior va asigura:
- realizarea de creatie culturala;
- transmiterea de cunoastere.
  • Repozitionarea sociala justa a cadrelor didactice prin salarizare corespunzatoare.
  • Dezvoltarea intr-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructura din Romania, indeosebi a celei rutiere si feroviare, inclusiv pentru orasele mici si mediul rural.
  • Cresterea eficientei activitatii parlamentare si consolidarea credibilitatii acestei institutii fundamentale a democratiei.
  • Sprijinirea dialogului angajator - angajat in flexibilizarea programului de lucru, in facilitarea mobilitatii ocupationale, profesionale si geografice.
  • Reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala.
  • Dezvoltarea sportului de masa.
  • Stimularea tinerilor din mediu rural si din familii cu posibilitati reduse.
  • Stimularea integrarii productiei vegetale cu productia animala pentru valorificarea superioara prin produse animaliere.
  • Dezvoltarea sistemului de invatamant vocational turistic.Aplicarea unor reglementari care sa permita gestionarea descentralizarii intr-o maniera transparenta si stabila.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO