Politică

Cine este Liviu Voinea, omul care administrează cele peste 40 de miliarde de euro care vor rula prin conturile statului

Cine este Liviu Voinea, omul care administrează cele...

Autor: Claudia Medrega, Octavian Calei

19.01.2013, 09:45 8208

Economist din generaţia tânără, Liviu Voinea, omul care este responsabil de pentru cel mai important act al unui an fiscal, bugetul pe 2013, de care depinde întreaga economie, este doctor în economie, absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

S-a născut în 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut un MBA la Stockholm University School of Business. În 1999 a terminat studii post-universitare sociologia bunăstării la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucureşti iar în anul următor şi-a luat doctoratul la Facultatea de Economie Generală din cadrul ASE.

Din 2004 până în mai 2012 a ocupat funcţia de administrator al companiei Voinea Business Development, unde a oferit consultanţă pentru afaceri şi management. În septembrie 2012 şi-a terminat mandatul ca membru în consiliul de administraţie al Eximbank, poziţie deţinută din 2009.

Potrivit CV-ului postat pe siteul Ministerului de Finanţe, în prezent mai colaborează cu ASE şi SNSPA unde predă economie internaţională şi strategia firmei, respectiv politici economice europene, politici regionale, managementul corporaţiilor transnaţionale, metode de analiză economică.

Voinea va "monitoriza" execuţia bugetară şi va negocia cu ceilalţi miniştri rectificările de peste an, stabilind de unde se taie şi cine primeşte mai mulţi bani.

Conform bugetului pe 2013, veniturile statului vor ajunge la 46 de miliarde de euro iar cheltuielile se ridică la 49 miliarde de euro.

În guvernul Ponta I, Voinea a fost secretar de stat responsabil de politica bugetară în Ministerul Finanţelor.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO