Politică

Cine este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, varianta propusă de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier

Cine este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei,...
26.06.2017, 12:26 13965

Mihai Tudose, propus de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, a fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu şi Ponta.

Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanţă la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de ştiinţe agronomice si medicină veterinară Bucureşti, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.

Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

Potrivit CV-ului, Mihai Tudose este preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor; comisie pe care a mai condus-o în perioada 2004-2014, iar din 2000 până în 2004 a fost membru.

În perioada 2014-noiembrie 2015, Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, în guvernul Ponta.

Mihai Tudose a fost ales deputat PSD de Brăila la alegerile parlamentare din 2016.

Ministrul propus a fost preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă şi este din 2012 preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania.

Tudose a ocupat mai multe funcţii în PSD în ultimii 25 de ani. Acesta este membru în FDSN din 1992. Din 1994 până în prezent este membru în Consiliul Naţional PSD.

În perioada 2004-2008, Tudose a fost preşedintele organizaţiei PSD din municipiul Brăila, iar din 2014 până în 2015 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Brăila. Din 2015 până în prezent este vicepreşedinte PSD Naţional.

Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie filatelică estimată la 30.000 de euro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, ca variantă de premier cu care PSD şi ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.
 

Potrivit surselor citate, preşedintele PSD a propus un singur nume în şedinţă. Este vorba despre ministrul Economiei din Guvernul Grindeanu, Mihai Tudose.

Toţi ceilalţi care ar fi fost variante pentru funcţia de premier- Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu- au refuzat nominalizarea.

Drept urmare, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD se va da un singur vot, pentru susţinerea lui Mihai Tudose, au mai declarat surse politice.

Anterior şedinţei Comitetului Executiv, Liviu Dragnea a anunţat că în momentul de faţă coaliţia de guvernare are 5-6 variante pentru premier, iar Carmen Dan este una dintre acestea.

”Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu o serie de parlamentari, cu o serie de colegi din ţară şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi-noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei, şi împreună, şi se degajează o soluţie pe care o să vreau să o propun în CExN. Şi cei care au reieşit din discuţiile cu preşedinţii de organizaţii vor vorbi şi ei”, a spus Dragnea luni, înainte de CExN.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO