Politică

Cine este Vasile Blaga, "buldogul" care trebuie să treacă PDL prin Valea Plângerii

Cine este Vasile Blaga, "buldogul" care trebuie sa treaca PDL prin Valea Plangerii

Autor: Iulian Anghel

30.06.2012, 17:10 1590

Vasile Blaga (56 de ani) este presedintele Senatului, al doilea om in stat.

Opozitia detine, asadar, pentru urmatoarele luni, primele doua pozitii in stat - cea de presedinte al Romaniei (prin Traian Basescu) si presedintia Senatului.

Daca Traian Basescu este presedinte acum, se intampla si pentru ca Vasile Blaga s-a aflat in spate, in calitate de coordonator al campaniilor sale electorale.

Pentru sine, insa, Blaga nu a putut face prea multe. A pierdut, in 2008, alegerile pentru Primaria generala a Bucurestiului pe care Basescu le castigase de doua ori. Si a pierdut sefia partidului, in 2011, intr-o cursa in care s-a inscris alaturi de fostul lider si prim ministru de atunci, Emil Boc, acesta din urma beneficiind de sprijinul direct al lui Traian Basescu.

Astazi Boc, unul dintre putinii pedelisti care au salvat onoarea PDL castigand la ultimele alegeri locale Primaria Clujului, nu a mai candidat. Singur in cursa, Blaga si-a adjudecat prima pozitie in partid cu un vot larg. De la el se asteapta multe. In primul rand, sa aseze in rand de bataie partidul pentru alegerile generale de peste cateva luni, cruciale pentru existenta PDL. Se pricepe la acest lucru si a demonstrat-o de-a lungul celor 22 de ani de cand face politica.

A intrat in Parlament in 1990 pe listele FSN-ului lui Ion Iliescu. Dar l-a urmat pe Petre Roman (apoi pe Traian Basescu) si este unul dintre fondatorii PD (acum PDL). Din acele vremuri de copilarie a democratiei, il cunoaste pe Traian Basescu si de aceea este unul dintre putinii lideri ai PDL care i se poate opune.

Cu Vasile Blaga in frunte, PDL nu-l va mai urma orbeste pe Traian Basescu cum a procedat Emil Boc.

De doua ori ministru de interne, odata ministru al dezvoltarii, parlamentar in mai multe legislaturi, secretar general al PD (PDL) Blaga are misiunea de a salva ce mai poate fi salvat. O platforma de centru dreapta au mai incercat si altii, fara succes. Despre o astfel de regrupare se vorbeste si astazi, s-a vorbit pe larg la intalnirea PDL la care Blaga a fost ales presedinte. Dar este inca greu de spus cine sunt cei cu "idei de dreapta", ce reprezinta ei, ce inseamna "platforma comuna" la care a facut recurs Blaga astazi. Este greu de spus ce inseamna chiar "dreapta" atat de invocata in ultima vreme, in afara de unul-doua nume, intre care cel al fostului premier Ungureanu.

Fosta Alianta D.A. PNL-PD din anii 2000 a fost o structura de dreapta, prin masurile economice propuse si, mai apoi, puse in practica. Dar nu a rezistat decat doi ani. Aveam de-a face atunci cu doua partide bine structurate - chiar daca slab reprezentate in Parlamentul de atunci - si tot a fost enorm de greu sa se coaguleze si, apoi, sa ajunga la putere.

Acum avem un partid invins, maturat, practic, din politica locala in urma alegerilor. Degringolada din USL nu va folosi prea mult in alegeri. Guvernarea PDL este inca proaspata in mintea oamenilor.

Ce poate face, sau ce ar trebui sa fac "buldogul", cum mai este numit Blaga, este sa aranjeze PDL in asa fel incat sa devina un partid de opozitie puternic.

"Intram intr-o noua etapa", spune Blaga. Adevarat. Este etapa penitentei politice cu care orice partid este dator pe lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO