Politică

Cine intra in turul doi in urma celei mai jalnice campanii prezidentiale din istoria recenta

Cine intra in turul doi dupa cea mai jalnica campanie prezidentiala din istoria recenta
20.11.2009, 00:00 74

Romanii au fost aruncati din nou in aburii vrajbei politice siau fost nevoiti sa discearna intre calitatea invectivelor si nu aideilor, iar intensitatea cu care candidatii s-au atacat inainteaalegerilor prezidentiale a atins un maxim istoric.

Nu este limpede de ce prezidentialele 2009 au captat mai multaenergie negativa decat parlamentarele din toamna trecuta, pentru caimportanta ambelor scrutine este comparabila, insa este adevarat cao campanie este cu atat mai interesanta cu cat estepersonalizata.

Trei politicieni au sansa sa intre in turul doi alalegerilor prezidentiale in urma primului tur de duminica, TraianBasescu (PD-L), Mircea Geoana (PSD), Crin Antonescu (PNL), in vremece un al patrulea candidat care ar fi pus probleme, independentulSorin Oprescu, a "ratat" startul campaniei si are sanse putinesa-si atinga potentialul anticipat in sondajele de opinie.

"Invincibilul"?

Cel mai bine plasat in cursa, potrivit majoritatii sondajelor deopinie, este actualul sef al statului Traian Basescu (58 de ani),sustinut de PD-L, care a intrat in campanie cu experienta victorieidin urma cu cinci ani in fata lui Adrian Nastase (PSD), consideratpana atunci cel mai puternic politician din Romania. Pe langa experienta si precendentul victoriilorsale electorale - nu a pierdut nicio competitie politica de lacastigarea alegerilor pentru Primaria Capitalei in vara lui 2000,Traian Basescu mai vine si cu avantajul referendumului pe care l-aconvocat, pe o tema draga electorarului dezamagit de viatapolitica: reducerea numarului de deputati si senatori si renuntareala una din camerele legislative.

Referendumul

Basescu a insistat ca reducerea cheltuielilor bugetare siinlesnirea legiferarii ar fi urmarile principale ale "Da"-ului lareferendum, insa consultarea are sanse mici sa fie validata dincauza prezentei slabe la vot. Un referendum nu poate trece decatdaca este validat de majoritatea calificata a romanilor inscrisi pelistele electorale, ceea ce inseamna ca peste 9 milioane de romaniar trebui sa vina duminica la vot si sa spuna "Da". Experienta ultimelor alegeri arata ca prezenta la voteste din ce in ce mai scazuta, la parlamentarele din 2008 fiind sub50%.

Diplomatul

Principalul contracandidat al lui Traian Basescu este MirceaGeoana (51 de ani), diplomat de cariera, care are de partea sa nunumai cea mai puternica masinarie electorala - este vorba de PSD, acarui structura si capacitate de mobilizare este invidiata deadversarii politici, dar si traditionalul electorat rural, carevine constiincios la vot si voteaza de obicei stanga.

Mircea Geoana are insa de explicat de ce nu a participat panaacum la nicio confruntare serioasa cu contracandidatii sai - inaceasta seara este programata o dezbatere in trei alaturi de CrinAntonescu si Traian Basescu si de ce PSD, care pana acum doua luniera la guvernare, a pus umarul la demiterea guvernului Boc,dinamitand situatia politica si starea economiei.

Rebelul

Crin Antonescu (50 de ani), presedintele PNL, este candidatuldespre care s-a spus ca ii place atat de mult sa fie in opozitie,incat cateodata se afla in opozitie si cu sine insusi - de pilda,in toamna trecuta a spus ca ar prefera o guvernare cu PD-L, ca dupacateva zile, sa se pronunte impotriva colaborarii cu fostiiparteneri din Alianta D.A. In ultimele doua saptamani a fostsuspectat un "blat" intre Antonescu si Basescu, data fiindintensitatea cu care amandoi il atacau pe Geoana, insa atacul lapresedintele PSD este singura sansa pentru ca liderul PNL saacceada in turul doi al prezidentialelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO