Politică

Cine pleacă şi cine rămâne în Guvern. Ce nume noi sunt vehiculate pentru Cabinetul Dăncilă

Cine pleacă şi cine rămâne în Guvern. Ce nume noi...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

17.01.2018, 18:40 667

Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură, respectiv aceleaşi ministere şi acelaşi număr de portofolii ca şi Executivul Tudose, deţinute, în cea mai mare parte, de aceiaşi titulari, dar vor exista şi miniştri noi, în locul celor care au încălcat disciplina de partid.

Până în acest moment, pare cert că Olguţa Vasilescu va continua la ministerul Muncii, Carmen Dan la ministerul Afacerilor Interne, Mihai Fifor la Apărare, Petre Daea la Agricultură, Paul Stănescu la Dezvoltare, care va fi, cel mai probabil, şi vicepremier, dar şi Tudorel Toader la Justiţie.

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Un alt ministru care se va regăsi în Cabinetul Dăncilă va fi Ioan Deneş, la ministerul Apelor şi Pădurilor, acesta fiind votat recent de CExN al PSD în locul Doinei Pană, dar nu a mai depus jurământul din cauza demisiei lui Tudose.

Potrivit unor surse, nu se vor regăsi în Guvernul Dăncilă fostul vicepremier Marcel Ciolacu, care nu avea oricum un portofoliu, dar nici ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Surse politice au menţionat că e posibil ca Stroe să fie înlocuit de Răzvan Cuc, care s-ar întoarce astfel la minister.

De asemenea, alte surse susţin că nici ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, nu se va regăsi în viitorul Guvern.

De altfel, de la şedinţa Guvernului de miercuri au lipsit vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, precum şi cel al Fondurilor Europene, Marius Nica, miniştri care l-au susţinut Mihai Tudose, înainte ca acesta să demisioneze din funcţia de premier.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Alte surse susţin că nici ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu se va regăsi în Guvern, numele vehiculat pentru a-l înlocui fiind cel al Ecaterinei Andronescu.

CExN al PSD urmează să se reunească, în cursul zilei de luni, pentru a stabili componenţa Guvernului Dăncilă, miniştrii fiind evaluaţi şi aprobaţi de acest for.

Dragnea a acuzat, după demisia lui Tudose, că are nemulţumiri faţă de activitatea unor miniştri şi că „miniştrii mincinoşi” nu se vor mai regăsi în Guvern.

El a criticat faptul că în ultima vreme a citit scrisori şi postări publice date inclusiv de unii miniştri care au încălcat disciplina de partid prin faptul că nu au discutat problemele expune întâi în interiorul formaţiunii, fără însă a face şi nominalizări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO