Politică

Cioloş i-a transmis premierului kazah că nu poate influenţa ancheta în cazul KazMunay

Cioloş i-a transmis premierului kazah că nu poate...

Autor: Mediafax

27.07.2016, 15:22 191

''În data de 25 iulie KazMunay a trimis o notificare de consultări în baza tratatelor de investiţii cu Olanda şi Kazahstan în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român în problema sechestrului impus de autorităţile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, aşadar nu s-a ajuns încă la arbitraj internaţional. Se ocupă Guvernul de această problemă, în principal pentru a proteja interesele statului român'', a precizat Iolu la finalul şedinţei de Guvern de luni.

El a mai spus că la întâlnirea din Mongolia dintre premierii României şi ai Kazahstanului, primul ministru kazah a ridicat şi această problemă în timpul discuţiilor.

''La întâlnrea din Mongolia au fost discutate mai multe probleme. A fost ridicată şi această problemă a Rompetrol de către premerul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. Premierul român a spus că în acest moment nu poate influenţa statul român, autorităţile judiciare şi ancheta în curs a procurorilor'', a adăugat Iolu.

KazMunayGas va utiliza toate mijloacele legale, incluzând arbitrajul internaţional împotriva statului român, pentru a-şi apăra drepturile şi a obţine compensaţii, convingerea companiei fiind că autorităţile române intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active de 2,1 mld. dolari.

În data de 22 iulie 2016, companiile JSC KazMunayGas (KMG) şi KMG International N.V. (KMGI) au transmis autorităţilor române o notificare care detaliază indisponibilizarea unor active, document formulat în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor, având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei. Diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România: Rompetrol S.A. (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions), Vega S.A. (Vega), Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) şi alte companii româneşti.

Dacă după depunerea Notificării formulate in baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi România, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obţină. Transmiterea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între un investitor şi ţara unde acesta a realizat investiţia.

Pe scurt, în concordanţă cu tratatele menţionate mai sus, statele care au aderat şi au devenit parte a unor astfel de tratate beneficiază de o serie de drepturi relative la investiţii menite să încurajeze procesul investiţional şi să creeze un mediu legal corect, echitabil şi nediscriminatoriu, iar, de cealaltă parte, să asigure cadrul pentru deţinerea şi înstrăinarea investiţiilor fără perturbări, într-un mod legitim şi paşnic.

Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, alături de Squire Patton Boggs LLP, vor acţiona în numele Companiei Naţionale KazMunayGas (KMG), înregistrată în Kazahstan, şi a subsidiarei sale deţinută integral KMG International N.V. (KGMI), companie înregistrată în Olanda.

Deţinut de compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas din Kazahstan, KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, extracţie şi servicii industriale pe 12 pieţe importante. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone de ţiţei pe an, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de acest fel, aflată în operare din 1905, dar şi peste 700 de puncte de alimentare cu carburanţi, 230 de staţii distribuţie GPL, 9.000 de puncte de distribuţie butelii, 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO