Politică

Cioloş: Regionalizarea nu trebuie făcută în funcţie de priorităţile politice ale preşedinţilor de CJ

Cioloş: Regionalizarea nu trebuie făcută în funcţie...

Autor: Alexandru Moise

04.07.2016, 11:42 229

Referitor la regionalizare, premierul a spus că aceasta nu se poate decide sau face în timpul mandatului său, dar trebuie lansată o dezbatere pentru că este o temă la care trebuie găsit un răspuns în anii următori.

"Din păcate, observ că în general judeţele vin cu abordarea judeţeană încercând să obţină maximum pentru judeţul respectiv în aceste discuţii de asociere a judeţelor pe proiecte de dezvoltare regională, pe când când noi ar trebui să avem o abordare integrată de dezvoltare a unei regiuni, o dezvoltare coerentă pornind de la realităţile din teren şi nu doar de la priorităţile politice ale unui preşedinte judeţean sau altul", a afirmat prim-ministrul.

În opinia sa, regionalizarea trebuie să ducă la simplificare şi la diminuarea cheltuielilor de funcţionare, trebuie stabilite exact responsabilităţile regiunilor şi sursele de finanţare.

Referitor la descentralizare, premierul a anunţat că Guvernul propune ca agricultura, sportul, cultura, tineretul, sportul, turismul şi educaţia să fie domeniile a căror responsabilite să fie translatată la nivel local, dar ţinându-se cont de politicile publice decise la nivel central.

El a subliniat faptul că nu trebuie trecut de la o extremă la alta şi autoritatea centrală trebuie să aibă pârghii de control în continuare.

Dacian Cioloş le-a spus primarilor că sunt disfuncţionalităţi între administraţia publică centrală şi cea locală şi de aceea reforma administrativă trebuie făcută la ambele nivele.

"Ne gândim în primul rând să stimulăm asocierile intercomunale care pot deveni în timp soluţii viabile la această problemă a fragmentării, asocieri intercomunale cu o legislaţie mai clară, cu reguli mai clare şi privind responsabilitatea participării în cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunală. Am auzit din partea multora dintre dumneavoastră că apar probleme atunci când mai multe comune, oraşe, se asociază într-o astfel de structură, lansează proiecte în comun după care unii dintre membrii decid să părăsească structura şi ceilalţi rămân cu proiectele în aer", a spus prim-ministrul.

Altă soluţie, în opinia premierului, ar fi asocierea voluntară a mai multor comune care să făcută la o utilizare mai eficientă a resurselor alocate serviciilor sociale şi pentru infrastructură, cât şi a personalului.

"După câţiva ani de voluntariat, să vedem ce măsură putem formaliza într-un cadru mai precis a acestei structuri", a explicat premierul, el riterând nevoia utilizării eficiente a fondurilor europene şi bugetare.

De asemenea, o idee propusă de Guvern se referă la o asociere voluntară între comune şi oraşe pentru accesarea fondurilor europene, pe proiecte comune.

"Obiectivul nostru în acest an-şi pe fonduri europene, dar şi pe bugetul naţional - este să venim cu pachete de măsuri pe care dumneavoastră să le trataţi integrat(...) Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Agriculturii lucrează deja la ghiduri ale beneficiarului pe diferite măsuri pe programele cu finanţare europeană care să vă permită să veniţi cu astfel de proiecte integrate care să poată să finanţeze de exemplu la şcoli sau în centre de asistenţă socială atât partea de investiţii cât şi partea de asistenţă pentru educaţie sau asistenţă socială ca atare şi să nu trebuiască să depuneţi diferite proiecte ", le aspus Cioloş primarilor.

El i-a anunţat pe primari ca a fost lansat programul de cadastru, un proces care are o mare importanţă pentru agricultură.

Cioloş le-a solicitat primarilor să se implice activ şi a precizat ca a cerut Agenţiei Naţionale de Cadastru să facă o listă cu toate comunele care vor să participe la acest proces pşentru a le acorda sprijin.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO