Politică

Clădirile istorice abandonate din centrul vechi al Bucureştiului ar putea fi expropriate

Imobilul prăbuşit pe Lipscani miercuri

Imobilul prăbuşit pe Lipscani miercuri

Autor: Roxana Alexe

16.05.2013, 10:02 1671

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că va solicita prim-ministrului o ordonanţă de urgenţă pentru exproprierea imobilelor din zonele istorice care sunt abandonate de proprietari şi prezintă un real pericol public din cauza stării în care se află.

"O să-i propun prim-ministrului să intrăm cu ordonanţă de urgenţă să-i expropriem pe proprietarii care nu-şi îngrijesc imobilele în Centrul Vechi, să terminăm odată cu situaţia asta", a spus Sorin Oprescu, arătând că imobilul prăbuşit miercuri era o proprietate privată, "o casă retrocedată prin hotărâre judecătorească în urmă cu foarte mulţi ani".

Oprescu a mai spus că va cere sprijin Guvernului şi pentru elaborarea de programe de finanţare pentru reabilitarea şi punerea în circulaţie civilă a acestor imobile, mai ales în zonele istorice ale Capitalei.

La imobilul prăbuşit, miercuri, pe strada Blănari numărul 4, se executau lucrări de reconstruire în baza autorizaţiei de construire nr. 753/1100523-1109184, emisă de către Primăria Municipiului Bucureşti la data de 29 octombrie 2012.

Conform autorizaţiei, au fost aprobate lucrări de reabilitare prin reconstruire a imobilului, aflat "în stadiul de ruină", cu regimul de înălţime de două etaje şi mansardă şi cu destinaţia de locuinţă cu spaţiu comercial la parter.

Potrivit primarului Capitalei prăbuşirea construcţiei din strada Blănari nr. 4 a afectat şi o clădire aflată în proprietatea municipalităţii, de la numărul 6, precum şi imobilul de la numărul 8.

"Nu ştiu ce au construit băieţii ăştia acolo (...) Au afectat şi proprietatea noastră de la numărul 6 şi, din ceea ce-mi spun specialiştii trimişi acolo, a fost uşor afectată şi proprietatea de la numărul 8", a spus Oprescu, precizând că, în prezent, locul este izolat, iar cei care răspund de calitatea executării lucrărilor de construire sunt reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

Primăria Capitalei a sesizat ISC şi se va înrepta împotriva proprietarului clădirii prăbuşite pentru recuperarea prejudiciului provocat.

Sorin Oprescu a mai arătat că este necesară intervenţia Guvernului având în vedere că în Centrul Vechi sunt în continuare zeci de case care nu aparţin primăriei. "Noi nu putem să intrăm în ele pentru a le pune în siguranţă, chiar dacă acestea sunt în situaţia de a deveni pericol public", a spus edilul.

Primarul Capitalei a mai subliniat că legislaţia actuală nu permite amendarea celor care nu-şi îngrijesc proprietăţile.

Imobilul prăbuşit, miercuri, în Centrul Vechi din Capitală, data de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi figura pe Lista monumentelor istorice de categoria B (de interes local), la fel ca majoritatea caselor din apropiere.

În vecinătatea clădirii prăbuşite se află imobile încadrate încă din anii '90 în clasa I de risc seismic, unele dintre acestea fiind considerate "pericol public", conform ultimei centralizări făcute de municipalitate.

Potrivit oamenilor din zonă, la clădirea prăbuşită se lucra de la începutul acestui an, aici urmând a fi construită o clădire de birouri cu o parcare în spate. Cei din zonă şi-au mai amintit că, în urmă cu mai mult timp, clădirea era ocupată de oameni ai străzii, care au fost evacuaţi cu un executor judecătoresc şi cu poliţie, ulterior muncitori începând să care mult moloz afară din clădire.

Pentru imobilul de pe strada Blănari numărul 4, Teodora Vasilescu obţinea, pe 24 martie 2004, de la Primăria Capitalei, o autorizaţie de construire pentru punere în siguranţă în regim de urgenţă.

Ulterior, la 29 octombrie 2012, Adrian George Nuţă obţinea autorizaţie pentru reconstruire, se arată pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Clădirea aflată pe strada Blănari, care nu era locuită, s-a prăbuşit miercuri în jurul orei 14.00, nefiind înregistrate victime.

La faţa locului au ajuns echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti şi Poliţia Locală, care au împrejmuit zona.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Răzvan Popa, a declarat că înainte cu foarte puţin timp de prăbuşirea clădirii, constructorul care lucra la imobil a făcut o sesizare, spunând că sunt trepidaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO