Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Legea dării în plată, în forma actuală, ar afecta grav încrederea investitorilor în România

21 mar 2016 Autor: Indira Crasnea

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că adoptarea legii dării în plată în forma actuală ar afecta grav încrederea investitorilor în ce priveşte respectarea de către România a unor principii fundamentale şi ar fi o lovitură dată bunei guvernări.

"Pe termen lung, această slăbire a încrederii se poate concretiza în diminuarea volumului investiţiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanţă, calitatea nivelului de trai al cetăţenilor", se spune într-un comunicat de luni al CDR.

Potrivit comunicatului, legea nu are la bază un studiu de impact, încalcă flagrant spiritul şi litera Directivei Europene 2014/17/E şi contrazice irevocabilitatea garanţiilor guvernamentale, statul român fiind practic exonerat de propriile garanţii emise în cadrul programului "Prima Casă".

De asemenea, legea încalcă principiul legat de renunţarea la aplicarea retroactivă a legii, în condiţiile în care în sfera civilă, actele normative adoptate de Parlament pot să reglementeze doar pentru viitor.

"Iniţierea, discutarea şi adoptarea unor legi care produc efecte pentru trecut şi care intervin în contracte deja încheiate între entităţi private vor expune orice cetăţean, investitor sau antreprenor încălcarii flagrante a mecanismelor statului de drept, a siguranţei contractuale şi investiţionale, a dreptului de proprietate, garantat prin Constituţia României", se mai spune în comunicat.

Premierul Dacian Cioloş l-a acuzat de populism pe deputatul PNL Daniel Zamfir, susţinând că Legea dării în plată trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care şi-au cumpărat pe credit o locuinţă, şi nu de speculatorii imobiliari.

Executivul cere modificarea Legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor instituţii de credit şi riscă să genereze dezechilibre pe pieţele financiare.

În replică, iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, i-a cerut lui Dacian Cioloş, prin intermediul unei scrisori deschise, să oprească "minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva Legii dării în plată", acuzându-l pe premier că a ales să servească interesele bancherilor în loc să reprezinte interesele românilor.

 

 

 

 
Cuvinte cheie:
CDR
, LEGE
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide