Politică

Comisarul european Corina Creţu: Reducerea birocraţiei este o prioritate absolută

Comisarul european Corina Creţu: Reducerea birocraţiei...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

18.12.2017, 11:55 139

”Important este ca dvs ca beneficiari, împreună cu autorităţile naţionale, cu cele locale, cu o legislaţie care să transpună aceste schimbări din legislaţia europeană să simplificaţi procedurile în acord cu normele europene. Ceea ce văd în România, de multe ori m-a îngrozit, pentru că astea nu sunt cerinţe ale UE. Noi deja, din cele mai multe ţări, primim toate solicitările on-line, nu cu zeci de mii de pagini parafate şi semnate. Acolo trebuie să ajungem. Din punctul nostru de vedere reducerea birocraţiei este o prioritate absolută”, a declarat comisarul european Corina Creţu.

Corina Creţu a mai spus că toate obiectivele pe care Guvernul României şi le-a propus şi le-a atins.

”Sper că ceea ce ne-aţi spus, previziunile pentru anul viitor, dacă mergeţi în acest ritm, sunt convinsă că se vor realiza. Important e să se menţină această creştere economică - cea mai mare din Uniunea Europeană. Poate mai multă stabilitate politică ar fi mai benefică... Dar, sigur, nu este treaba mea să spun acest lucru”, a adăugat comisarul european.

Ea a participat, la Palatul Victoria, la semnarea contractelor de finanţare depuse în cadrul Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Programul Operaţional Regional 2014-2020, precum şi în cadrul Axei prioritare 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Programul Operaţional Infrastructură Mare.

”Am constatat în această perioadă două lucruri. Eforturile pe care le-am făcut de a debloca tot ceea ce era blocat - de la autorităţile de management şi lipsa de proiecte pe care să le găsim la maturitate să le putem implementa - s-au depăşit. În schimb, principalul adversar al atragerii de fonduri europene - ceea ce reprezintă unul dintre principalele motoare ale creşterii economice şi ale creşterii României - o reprezintă, totuşi, activitatea din România de la toate nivelurile. Suntem câteodată propriii noştri duşmani, mai rău decât poate orice duşman din afară să ne facă rău”, a afirmat, la rândul său, premierul Mihai Tudose.

El a mai spus că Executivul a fost consecvent şi şi-a îndeplinit angajamentul în acest an.

”Avem depuse la Bruxelles acte pentru plăţi de 5,2 miliarde, rămâne ca, cu ajutorul dumneavoastră, Comisia să proceseze actele depuse şi să ne livreze, ramburseze toată suma", a adăugat Tudose.

Potrivit premierului, ţinta pentru anul 2018 în privinţa fondurilor europene este de cel puţin 6,3 miliarde de euro.

"Pentru anul viitor ne propunem 6,3 miliarde cel puţin. Suntem convinşi şi optimişti şi, cu ajutorul dumneavoastră şi cu ajutorul Comisiei, vom depăşi această sumă. Şi rămânem consecvenţi cu priorităţile noastre în ceea ce priveşte destinaţia acestor fonduri europene, pe educaţie, sănătate şi infrastructură, şi cu o notă aparte, aşa cum ne-am obişnuit, fondurile destinate agriculturii, unde vrem şi la anul să fim la fel de performanţi şi de premianţi ca anul acesta", a mai spus Mihai Tudose.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO