Politică

Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor suspendă şedinţa şi amână audierea lui Carmen Dan şi a şefului Jandarmeriei, Sebasian Cocoş

Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor suspendă...

Autor: Diana Grigore

14.08.2018, 11:26 869

Şedinţa de marţi a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, unde trebuia să se stabilească data la care vor fi audiaţi ministrul de Interne, Carmen Dan, şi şeful Jandarmeriei, Sebastian Cocoş, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.

„Am avut o şedinţă a comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, era o şedinţă ordinară, anunţată cu mult timp înainte, făcea parte din programul uzual al comisiei, cu alte cuvinte nu era nevoie de nicio altă aprobare, însă în momentul în care am introdus pe ordinea de zi solicitarea audierii celor implicaţi în evenimentele din 10 august, vorbesc de doamna Carmen Dan, de şefii din Jandarmerie, domnii de la PSD-ALDE s-au evaporat, nu au asigurat cvorumul de şedinţă, făcând ceea ce noi din opoziţie cunoaştem de mult şi anume blocând orice tip de control parlamentar asupra jandarmeriei”, a afirmat vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, după suspendarea şedinţei de marţi.

Liberalul a precizat că membrii biroului Comisiei de apărare vor trimite în cursul zilei invitaţii ministrului de Interne, Carmen Dan şi şefilor Jandarmeriei pentru a fi audiaţi săptămâna viitoare în cadrul comisiei, în legătură cu intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

„Noi insistăm să avem o audiere de urgenţă pentru că este o situaţie foarte gravă, ne vom retrage acum în biroul comisiei care este prezent şi vom încerca să trimitem invitaţii pentru săptămâna viitoare pentru doamna Carmen Dan, pentru şefii jandarmeriei, pentru conducătorul de la acea brigadă specială de intervenţii şi pentru prefectul Capitalei. Avem cvorum în biroul comisiei”, a completat Raeţchi.

La începutul şedinţei de marţi dimineaţă, Ovidiu Raeţchi a cerut colegilor prezenţi să decidă asupra persoanelor care vor fi audiate, chiar dacă nu este întrunit cvorumul necesar desfăşurării întrunirii. Preşedintele Comisiei de apărare, deputatul PSD Dorel Căprar, a refuzat, precizând că următoarea şedinţă a forului legislativ va avea loc marţea viitoare.

„V-aş ruga să folosim ocazia de astăzi pentru a stabili cine trebuie să fie audiat, pentru că avem oamenii din conducerea comisiei şi care ar fi data cu caracter de urgenţă în care am putea să avem aceste audieri”, i s-a adresat Ovidiu Raeţchi preşedintelui Comisiei de apărare a Camerei.

”Stimate coleg, este opţiunea dumneavoastră, şedinţa este suspendată. Marţi o să avem, o altă şedinţă”, a replicat preşedintele forului legislativ, Dorel Căprar.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că nu are ce să îşi reproşeze în ceea ce priveşte intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august deoarece nu şi-a depăşit competenţele legale şi a precizat că afirmaţiile potrivit cărora ea ar fi constituit comitete sunt invenţii deoarece unii vor să scape de Guvern.

În ceea ce priveşte plângerile depuse pe numele ei privind intervenţia Jandarmeriei la protestele din 10 august, Carmen Dan a subliniat că toate sunt invenţii şi că sunt persoane care îşi doresc „să scape de Guvern”.

Întrebată cum comentează faptul că sunt multe plângeri împotriva jandarmilor care ar fi lovit protestatari paşnici, sursa citată a declarat că vor fi demarate verificări: „Dacă în urma verificărilor sau în urma sesizărilor vor reieşi astfel de aspecte, bineînţeles, mai ales pentru că sunt nişte verificări în curs, bineînţeles că se vor lua măsurile legale”.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forţele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv şi au lovit manifestanţii fără motiv.

Procurorii militari au anunţat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO