Politică

Comisia Europeană a aprobat o decontare de 315 milioane euro pentru Transporturi

Autor: Ioan Dornescu

03.07.2013, 16:52 763

Comisia Europeană a aprobat o decontare de 315 milioane euro prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS T), având în curs de aprobare încă 52,7 milioane euro, a anunţat miercuri ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

"În urma deblocării POS T, avem deja primele rezultate - cred, dacă nu mă înşel, cea mai mare decontare de anul acesta de la Comisia Europeană. Este vorba de 315 milioane euro care vor ajunge în conturile Trezoreriei până la sfârşitul săptămânii. De asemenea, mai sunt în curs de aprobare încă 52,7 milioane euro la Comisia Europeană, fiind, la fel, o chestiune de zile până când vor intra în conturile Ministerului de Finanţe, aşa încât avem o absorbţie după doar câteva zile de la deblocare de 367 milioane euro. Ca să comparaţi, doar prin acest proces, dublăm gradul de absorbţie a fondurilor de pe POS T", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.

Întrebat care sunt priorităţile prin acest program, Fenechiu a spus vizează în principal finalizarea proiectelor mari deja începute şi completarea tronsoanelor de pe coridoarele majore, pentru a exista porţiuni nefinalizate.

El a adăugat că pentru el, prioritare prin POS-T sunt coridorul IV autostradal, cel feroviar, şenalul navigabil al Dunării şi portul Constanţa.

Ministerul Transporturilor a anunţat la 25 iunie că plăţile pentru POS T 2007-2013 au fost deblocate, în urma ridicării presuspendării de către Comia Europeană.

Acest program asigură finanţarea unor proiecte strategice pentru România în domeniile rutier, feroviar şi naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR şi CFR SA.

Comisia Europeană a decis ridicarea presuspendării ca urmare a implementării de către Autoritatea de Management (AM) POS-Transport a tuturor măsurilor dispuse prin scrisoarea de întrerupere plăţi (din iunie 2012) şi scrisoarea de presuspendare (decembrie 2012).

Fenechiu declara la finele lunii martie că la momentul respectiv, prin POST T este contractată aproape 80% din suma aferentă perioadei 2007-2013, iar până la finele anului se va ajunge la 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO