Politică

Comisia Europeană recomandă scoaterea României din procedura de deficit excesiv

Comisia Europeană recomandă scoaterea României din...

Autor: Iulian Anghel

29.05.2013, 15:56 993

Comisia Europeană a recomandat astăzi Consiliului să abroge procedura de deficit excesiv (PDE) pentru cinci ţări: Italia, Letonia, Ungaria, Lituania şi România, a anunţat astăzi vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn.

Comsisia a adoptat recomandări adresate Consiliului în vederea prelungirii termenelor limită pentru corectarea deficitului excesiv în şase ţări: Spania, Franţa, Olanda Polonia, Portugalia şi Slovenia.

În prezent, arată Comisia, există o procedură de deficit excesiv (PDE) în curs de desfăşurare pentru 20 de state membre ale UE. Aceasta înseamnă că toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Maltei, Finlandei şi Suediei fac obiectul unei PDE.

Comisia arată că procedura de deficit excesiv (peste 3% din PIB) pentru România a fost lansată în 2009. Recesiunea mult mai mare decât se estimase din 2009 a dus la o scădere semnificativă a veniturilor publice, ceea ce a determinat o creştere a deficitului public la 9% din PIB, în ciuda eforturilor depuse în vederea reducerii cheltuielilor publice. Deficitul a fost ulterior redus la 6,8% din PIB în 2010, la 5,6% din PIB în 2011 şi la 2,9% din PIB în 2012, valoare care este sub valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în tratat. În previziunile serviciilor Comisiei din primăvară pentru 2013, se estimează că deficitul public general va scădea la 2,6% din PIB în 2013 şi la 2,4% din PIB în 2014 — în condiţiile menţinerii politicilor actuale — astfel, rămânând cu mult sub valoarea de referinţă de 3% din PIB din tratat.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia recomandă scoaterea României din această procedură/

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO