Politică

Confuzie in capul politicienilor romani: conditioneaza sau nu UE imprumutul?

Confuzie in capul politicienilor romani: conditioneaza sau nu UE imprumutul?

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a pastrat in mod neobisnuit tacerea vreme de mai multe zile si abia ieri a spus, prin purtatorul sau de cuvant, ca, cel putin deocamdata, Romania a fost "iertata" (FOTO: Reuters)

07.05.2009, 00:00 18

Acordarea ajutorului financiar de 5 miliarde de euro pentru Romania nu este conditionata de progresele in domeniul luptei impotriva coruptiei, potrivit purtatorului de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia, Amelia Torres.

"Nu exista o conditie intre acordarea ajutorului financiar si Mecanismul de Cooperare si Verificare (practic, monitorizarea justitiei romane de catre UE - n.n.)", potrivit unui comunicat al Comisiei transmis ZF.
Ministrul justitiei stie ce spune?
Cu cateva zile in urma ministrul justitiei Catalin Predoiu afirmase pentru ZF ca in colegiul comisarilor a fost luata decizia ca imprumutul de urgenta acordat Romaniei - de 5 miliarde de euro, parte a imprumutului comun cu FMI - sa fie conditionat de progresele in lupta impotriva coruptiei. Europarlamentarul Adrian Severin (PSD) sustinuse primul acest lucru, confirmat fiind apoi de Predoiu.
Nu este limpede, in acest context, daca conditionalitatea a existat - si in ce mod a fost formulata - si a fost eliminata apoi, insa ceea ce surprinde este reactia oamenilor politici romani, confuza si incoerenta. Pentru ca este de presupus ca ei trebuiau sa stie ceea ce s-a discutat marti la Ecofin (ministrii de finante ai UE) care a aprobat imprumutul de urgenta pentru Romania si ce s-a discutat si ieri in continuarea aceleiasi intruniri.
Mai mult, Severin a spus saptamana trecuta ca doar unul dintre comisari, si anume un social-democrat pe care nu
l-a numit, ar fi votat impotriva conditionalitatii pe care el o dadea ca si batuta in cuie. Or, Romania are in colegiul comisarilor un comisar, anume Leonard Orban, care este trimis acolo de liberali. A votat Orban impotriva Romaniei? Comisarul roman nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Potrivit Ameliei Torres, decizia de sprijinire financiara a Romaniei a fost adoptata marti in Ecofin: "Acum ne pregatim sa incheiem memorandumul de intelegere care va detalia conditiile stabilite deja pentru acordarea ajutorului financiar pentru Romania (decizie ce urma sa fie luata aseara - n.n.).
 
UE, cu ochii cat cepele pe fonduri
Potrivit unui comunicat al Comisiei de la finalul lui aprilie, Executivul european "va continua sa monitorizeze, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, progresele in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei. Utilizarea corecta a fondurilor UE va fi de asemenea monitorizata in continuare".
Ar fi vorba, asadar, despre fondurile europene si nu despre imprumutul luat de Romania. De unde atunci confuzia, revolta politicienilor sau nestiinta lor? Sau aceasta conditionalitate a existat si a fost eliminata apoi?
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, seful PSD, a confirmat ieri posibilitatea conditionarii imprumutului CE de reformele din justitie, spunand ca aceasta este legata de o anumita atmosfera generala, mai putin propice in acest moment la Bruxelles, fata de Romania.
Mircea Geoana a spus ca este vorba "de o formulare pe care Comisia Europena a propus-o, in care se face o referire la acest Mecanism de Cooperare si Verificare, fie in preambulul, fie in corpul scrisorii care urmeaza sa fie inaintata Consiliului European, prin care se finalizeaza acest imprumut".
"Este o incercare care are cauze multiple. Nu este legat probabil doar de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ci de o anumita atmosfera generala, mai putin propice in acest moment la Bruxelles, fata de noi, din motive pe care nu vreau sa le detaliez astazi", s-a plans Mircea Geoana.
El a mai spus ca este clar ca, din punctul de vedere al statelor membre si al Consiliului European, este important ca Romania "sa reziste acestei tentatii care a fost deja formulata si care se afla, in acest moment, in plina dezbatere in interiorul UE".
"A fost un subiect discutat si ieri (marti - n.n.) la Ecofin, la Consiliul ministrilor de finante din UE. In acest moment, din informatiile noastre, se afla intr-un moment de consultare in scris cu statele membre, aceasta fiind o faza pregatitoare pentru Consiliul European din iunie, care va avea un ultim cuvant cu privire la acest subiect", a mai aratat Mircea Geoana. Asadar, nimic nu ar fi sigur pana in iunie, indiferent de asigurarile Comisiei.
La randu-i, presedintele Traian Basescu a declarat ca este exclusa conditionarea de catre Comisie a acordarii imprumutului catre Romania de Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie, mentionand ca, daca acest lucru va fi impus, partea romana ar putea renunta la imprumutul de la UE.
Seful statului a spus ca "mai exista o varianta", aceea de a spune reprezentantilor Comisiei Europene "daca ne impuneti o alta conditionalitate, renuntam la imprumut".
Intrebat daca "se poate" fara acest imprumut, Basescu a spus ca nu se poate, acesta fiind motivul pentru care Romania a apelat la Comisia Europeana. "Dar sper sa nu se ajunga la asa ceva", a adaugat presedintele.
Dincolo de aceste neintelegeri, este clar un lucru: UE vrea sa vada ca in Romania se intampla ceva. In Romania exista in acest moment o misiune a Uniunii de evaluare a Justitiei in vederea intocmirii raportului de iunie asupra a ceea ce se intampla in acest domeniu. Ceea ce vrea UE este ca marile cazuri de coruptie sa fie finalizate, pentru ca procesele dureaza prea mult si niciun dosar de coruptie in cazul demnitarilor nu s-a finalizat fie cu achitarea celui acuzat, fie cu condamnarea lui.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO