Politică

Consiliul IMM a decis: Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este ilegală şi neoportună. "Legea prevede ca statul să verse nouă miliarde de lei. Nouă miliarde de lei înseamnă circa două miliarde de euro. Are statul român acum două miliarde de euro ca să verse bani cash? De unde?"

Consiliul IMM a decis: Înfiinţarea Fondului Suveran de...

Autor: Tudor Ionescu

30.07.2018, 14:51 447

Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - FSDI - este „ilegală şi neoportună” pentru că nu îşi poate îndeplini scopul de a sprijini proiectele, este poziţia exprimată luni de Consiliul Naţional al IMM-urilor cu privire la Hotărârea de Guvern pentru înfiinţarea FSDI.

Referindu-se la caracterul FSDI, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat: „Este discutabilă oportunitatea înfiinţării unei societăţi pe acţiuni, cu denumirea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care în lipsa derogărilor de la legislaţia primară, nu îşi mai poate realiza scopul pentru care s-a dorit constituirea acesteia, respectiv dezvoltarea şi finanţarea - din fonduri proprii şi din fonduri atrase - de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice”.

„Vă reamintesc că această lege prevede ca statul să verse nouă miliarde de lei. Nouă miliarde de lei înseamnă circa două miliarde de euro. Are statul român acum două miliarde de euro ca să verse bani cash? De unde? Nu au. Şi dacă nu se varsă aceşti bani cash şi se iau numai pachete de acţiuni de la alte societăţi poate să facă investiţii? Nu poate”, a menţionat Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Pentru a-şi argumenta poziţia referitoare la ilegalitatea înfiinţării FSDI, Consiliul IMM-urilor a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din data de 18 iulie 2018. „Aşa cum arată şi Curtea Constituţională, este neconstituţional să faci o lege pentru o anumită societate (n.n.- comercială). Legile se fac pentru situaţii generale, pentru situaţii tipice, nu să înfiinţăm o societate”, a mai declarat preşedintele de onoare al CNIPMMR.

„Această lege are ca obiect nu un fond naţional, ci înfiinţarea unei societăţi comerciale. Sunt două lucruri absolut diferite. Deci este o lege care-şi propune să înfiinţeze o societate comercială căreia i s-a dat numele Fond Naţional sau Suveran”.

Conducerea Consiliul IMM-urilor mai atrage atenţia şi cu privire la o posibilă deficienţă de natură administrativă: „Această societate se prevede să fie în subordinea Ministerului de Finanţe, dar ea va fi condusă de un organism în care nu se spune dacă Ministerul de Finanţe este reprezentat (...) şi nu se prevede cine să îl controleze şi faţă de cine să răspundă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO