Politică

Consultările lui Iohannis cu PSD şi ALDE s-au încheiat după numai 15 minute. PNL, fără propunere de premier. Orban: Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă

Consultările lui Iohannis cu PSD şi ALDE s-au încheiat...

Autor: Dana Stanila

26.06.2017, 15:18 5558

Preşedintele Klaus Iohannis discută luni la această oră, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu despre desemnarea unui nou premier.

Discuţiile au început la ora 15, urmând ca la ora 16 preşedintele Klaus Iohannis să aibă o rundă de consultări cu PNL.

Conducerea social-democraţilor a decis luni prin vot ca Mihai Tudose, ministru în exerciţiu al Economiei să fie propunerea de premier cu care coaliţia PSD-ALDE va merge la consultările de la Cotroceni.

Discuţiile s-au încheiat după cel mult 15 minute, fără că interlocutorii să facă declaraţii presei.

Preşedintele Klaus Iohannis are luni, la această oră, consultăti cu delegaţia PNL, în vederea formării unui nou Executiv, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură. Delegaţia liberală este condusă de preşedintele PNL Ludovic Orban, care este însoţit de vicepreşedinţii Raluca Turcan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu şi Ilie Bolojan. PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni fără o propunere de prim-ministru, au declarat surse din partid, luni, pentru MEDIAFAX, afirmând că liberalii vor rămâne în opoziţie. Anterior, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu delegaţia PSD -ALDE.

Liderul PNL Leonard Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute.

USR cere preşedintelui respingerea propunerii de premier: Tudose nu respectă criteriul de integritate

Partidul Uniunea Salvaţi România cere retragerea propunerii PSD – ALDE pentru funcţia de premier, formaţiunea politică susţinând că Mihai Tudose nu respectă criteriile de integritate şi competenţă profesională. USR solicită preşedintelui României să respingă propunerea.
 

"Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru această funcţie nu respectă criteriile enunţate public de Preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru acceptarea unei astfel de propuneri, atât în ceea ce priveşte condiţia de integritate, dar şi în privinţa capacităţii dovedite de a conduce Guvernul", transmite USR printr-un comunicat de presă.

USR face referite la acuzaţiile de plagiat în lucrarea de doctorat susţinută la Academia Naţională de Informaţii,

"Mihai Tudose este acuzat că a plagiat în lucrarea de cercetare pentru doctorat, realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia Naţională de Informaţii, plătind drepturi de autor pentru textul plagiat. Uniunea Salvaţi România consideră că o astfel de explicaţie reprezintă o atitudine reprobabilă cu privire la cerinţele de integritate impuse de exigenţele unei lucrări de doctorat şi o desconsiderare a condiţiilor obligatorii de onestitate intelectuală cerute de comunitatea academică", se arată în comunicat.

De asemenea, formaţiunea politică se referă şi la evaluarea făcută de PSD în ceea ce priveşte activitatea lui Mihai Tudose în funcţia de ministru al Economiei, susţinând că "în evaluarea proprie a partidului a fost constatată o performanţă ”zero” a ministrului Tudose în îndeplinirea măsurilor asumate prin programul de guvernare."

Mihai Tudose, propus de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, a fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu şi Ponta. Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat

Deputat PSD: Nu voi vota noul Guvern cu Mihai Tudose în frunte.Nu suntem bătaia de joc a nimănui

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a reacţionat dur, după ce PSD şi ALDE au anuţat că propunerea de premier este Mihai Tudose, anunţând că nu va vota noul Guvern şi să nu încerce nimeni din partid să îl convingă de contrariu.


”Am spus că, după moţiune, conducerea PSD va avea zile grele cu mine. ...Le recomand să le scurteze. Pentru că azi e prima: NU voi vota noul guvern, cu Mihai Tudose în frunte! Ar fi ÎMPOTRIVA tuturor lucrurilor în care cred. Nici eu, nici cei care ne-au votat NU suntem bătaia de joc a NIMĂNUI! Este LAMENTABIL ce s-a întâmplat azi...P.S. Voi reveni cu un comentariu pe larg. Între timp, #INSIST ca nimeni din partid să nu încerce să mă convingă, pe NICIO cale. NU voi vota un guvern PSD-ALDE cu Mihai Tudose premier. Punct”, a scris Liviu Pleşoianu pe Facebook.

Deputatul PSD a criticat şi săptămâna trecută conducerea partidului pentru faptul că nu şi-a consultat proprii parlamentari înainte de a demara negocierile cu UDMR pentru votul la moţiunea de cenzură.

”Votez mâine moţiunea numai pentru că eu am convingerea de nezdruncinat că Ponta şi Grindeanu sunt doar rotiţe ale Sistemului. Dar, începând de mâine şi cât voi mai fi în acest partid, conducerea actuală a PSD va avea zile grele cu mine! Cum să nu consulţi parlamentarii partidului înainte să te apuci să negociezi aşa ceva cu UDMR??? Este inadmisibil! Punct. Nu mai merge aşa...”, a scris Pleşoianu, marţi, pe Facebook.

Liderul PSD, Liviu Dragnea: Am avut 6 propuneri pentru premier: Fifor, Vasilescu, Dan, Ciolacu, Ţuţuianu şi Tudose
 
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că în CExN au fost avansate 6 propuneri pentru funcţia de premier, respectiv Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu, Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, primii cinci declinând susţinerea CExN.

„În aceste zile am discutat cu preşedinţii de organizaţii judeţene, cu două excepţii - Bistriţa şi Iaşi - şi din acele discuţii au reieşit 6 posibile propuneri pentru funcţia de prim-ministru, respectiv Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu, Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose”, a spus Dragnea, după şedinţa CExN.

„Fiecare dintre ei mi-au spus care este poziţia lor, care este punctul lor de vedere, cuvinte pe care le-au spus şi în CExN. Din diverse motive au declinat această susţinere din partea colegilor. În final am ajuns în Comitetul Executiv Naţional să discutăm despre propunerea ca Mihai Tudose să fie prim-ministru al României”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a arătat că Tudose a fost votat de majoritatea membrilor CExN, inclusiv de el, fiind contabilizate 4 abţineri.

„A fost după mult timp o discuţie destul de serioasă în CExN, nu o discuţie dură, dar o discuţie serioasă, chiar profundă pe alocuri, despre situaţia din ultima perioadă, despre încercările prin care a trecut partidul şi despre o doză de suspiciune mai mare sau mică în ceea ce-l priveşte pe Mihai Tudose. S-au spus lucruri direct, s-au pus intrebări la care a răspuns şi Mihai Tudose. În final patru colegi de-ai noştri s-au abţinut, iar restul Comitetului Executiv, inclusiv eu, am votat ca la Cotroceni să mergem cu propunerea ca Mihai Tudose să fie prim-ministrul României”, a mai spus Dragnea.

 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO