Politică

Criza politica a scumpit deja finantarea externa. Cum comentati?

25.10.2009, 23:20 34

Criza politica prelungita a facut ca Romania sa devina mairiscanta decat Ungaria si Croatia in ochii investitorilor straini,prima de risc pentru finantarile externe urcand cu jumatate depunct procentual in ultima luna.

Cotatiile CDS-urilor pentru Romania - care masoara costulriscului de nerambursare a datoriilor - au crescut la 2,55 puncteprocentuale, in timp ce in cazul Ungariei sunt la 2,01 puncte. Dacala sfarsitul lunii septembrie Romania ar fi emis euroobligatiuni lao dobanda de 6,5-7% pe an, acum ar plati cu cel putin 0,5% maiscump. In aceste conditii, statul are mare nevoie de cele 2,5 mld.euro de la FMI si UE pentru finantarea deficitului bugetar. Inacelasi timp, cresterea primei de risc de tara scumpestefinantarile externe atrase de banci sau companii.

Bancile ar putea fi nevoite sa recurga la noi imprumuturisubordonate de la actionarii majoritari pentru consolidareacapitalului, iar costul mai mare al finantarilor provocat de crizapolitica va fi resimtit intr-o masura si de clienti.

In acelasi timp, agentiile de evaluare financiara au avertizatca intarzierea banilor de la FMI poate antrena inrautatirearatingului Romaniei, adica un factor in plus de scumpire dramaticaa finantarii externe.

Chiar daca FMI si UE isi trimit expertii in inspectie in Romaniasaptamana aceasta, banii nu vor fi eliberati fara ca la Bucurestisa fie instalat un guvern cu puteri depline, ceea ce inseamna caMinisterul Finantelor ar putea recurge luna viitoare la imprumuturimasive de pe piata interna pentru finantarea deficituluibugetar.

Efectul: cresterea dobanzilor la lei si o noua serie de scumpiriale creditelor in moneda nationala. Pe langa scumpirea finantarilorexterne, criza politica a scumpit deja si moneda euro.

"Agitatia politica recenta si probabil temerile ca acordul cuFMI ar putea fi intrerupt au provocat slabirea leului cu peste 2%fata de euro. Totusi, anuntul ca FMI va trimite o misiune laBucuresti este de asteptat sa atenueze intr-o masura presiunileasupra leului, cel putin pentru o vreme", comenteaza DumitruDulgheru, analist al BCR. Euro a ramas vineri in jurul nivelului de4,29 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO