Politică

Criza politică: Dacă pentru preşedintele Iohannis demisia ministrului justiţiei este prea puţin, atunci ce este suficient pentru stoparea protestelor?

Klaus Iohannis: „Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.“

Klaus Iohannis: „Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.“

Autor: Iulian Anghel

08.02.2017, 00:08 1661

Preşedintele Klaus Iohannis a eliminat, în discursul de ieri din Parlament, ipoteza organizării de alegeri anti­cipate ca soluţie pentru stoparea conflictului dintre stradă şi guvern, susţinând, în aceeaşi vreme, că demisia unui singur ministru, cel al justiţiei, „este prea puţin“ pentru reve­nirea la o normalitate.

„Ce facem? Care sunt soluţiile? Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea Ordonanţei 13 şi eventual retragerea chinuită a unui ministru este, cu certitudine, prea puţin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi cine a creat problema, PSD-ul“, a susţinut Iohannis într-un discurs în faţa Parla­mentului la care membrii guvernului au lipsit, reprezentanţii corpului diplomatic nu au fost invitaţi, cum e cutuma, iar aleşii puterii din Legislativ au părăsit sala de şedinţă.

În aceeaşi vreme, protestul anti­guvernamental a intrat ieri în a opta zi, demonstranţii cerând acum demisia guvernului şi plecarea lui Liviu Dragnea din politică.

În faţa Parlamentului reunit, şeful statului nu a cerut direct demisia guvernului, dar, susţinând că o singură demisie este insuficientă, a sugerat că aceasta ar fi o soluţie, soluţie care trebuie însă să vină, în opinia sa, de la PSD, cel care a provocat criza. Întrebat direct, după discurs, dacă are un mesaj pentru cei din stradă, preşedintele nu a dat niciun răspuns.

„Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, con­sultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.“

Preşedintele a avut un discurs critic la adresa coaliţiei de guvernare, pe care a acuzat-o că şi-a încălcat promisiunile cu care a câştigat alegerile din 11 decembrie. Preşedintele a spus că nu contestă rezultatul acestor alegeri, că PSD trebuie să guverneze, dar nu oricum: „Preşedinţii celor două camere încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat, şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil“, a transmis preşedintele în plenul Parlamentului.

 

Referendumul merge înainte

Preşedintele a spus că întrebarea de la proximul referendum se referă la integritatea politicienilor: Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim. Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.” Comisiile juridice ale Parlamentului au dat ieri aviz favorabil, în unanimitate, iniţiativa preşedintelui Iohannis de a organiza un referendum privind continuarea luptei anticorupţie, cu recomandarea ca întrebarea care va fi pusă să respecte Constituţia, deciziile CCR şi recomandarile Comisiei de la Veneţia.

 

Reacţiile puterii

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului şi al ALDE: „Sunt, practic, dezamăgit de discursul preşedintelui, pentru că m-am aşteptat ca în acest moment de tensiune, în acest moment de criză politică, preşedintele, cu înţelepciunea de care ar trebui să dea dovadă toţi liderii politici la care am făcut apel, ar trebui să găsească calea către dialog, de detensionare, pentru că e un interes care e mai presus de interesul partizan”.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD: „Trebuie să spun din capul locului că m-aş fi aşteptat să fie un discurs de unitate, de îndemn la calm şi stabilitate. Din păcate, preşedintele a ales să vorbească în continuare despre divizare, parlamentari buni şi parlamentari răi, români buni şi români răi. Am înţeles îndemnul ca guvernul să fie unul puternic şi performant, în sensul acesta, şi îndemnul meu este să lase guvernul în pace să guverneze”.

Premierul Sorin Grindeanu: „Nu am asistat la discursul preşedintelui  deoarece nu am fost invitat. Dar am citit un transcript al discursului. Eu aş spune ce poate aş fi făcut eu: aş fi îndemnat - şi asta fac acum, nu-mi permit să fac eu observaţii despre ce spune preşedintele României sau oricine altcineva - aş fi făcut un îndemn la calm, la stabilitate, la revenire la normalitate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO