Politică

Criza politică se acutizează cu preţul scufundării economiei

Criza politică se acutizează cu preţul scufundării economiei
04.07.2012, 20:47 3021

Demararea procedurilor de suspendare din funcţie a preşe­dintelui Traian Băsescu introduce o lungă perioadă de incertitudine pentru că după suspendare urmează săptămâni de campanie până la referendumul în care populaţia va fi chemată să se pronunţe pentru sau împotriva demiterii din funcţie a şefului statului.

Suspendarea preşedintelui ar fi o a doua situaţie de acest fel înregistrată după revoluţie cu deosebirea că în aprilie 2007 când Traian Băsescu a fost suspendat, în primul său mandat, economia era în plin avânt, iar pieţele nu au reacţionat vizibil întrucât exista sentimentul că economia s-a rupt de politică, indiferent de deciziile pe care politicienii le iau.

Acum însă economia este fragilă, iar deciziile politice pot cântări enorm, cum s-a întâmplat ieri, când cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care BNR a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului.

Analiştii şi oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de turnura neaşteptată pe care au luat-o evenimentele.

Instabilitatea politică şi măsuri precum intrarea în insolvenţă a companiei de stat Hidroelectrica au efecte "devastatoare" pentru economie şi duc la scumpirea sau blocarea finanţărilor exact pentru acea categorie de firme care oricum avea acces dificil la bani, arată Florin Talpeş, CEO şi fondator al Bitdefender, o companie de soluţii de securitate IT.

"Economia românească este foarte sensibilă. Ceea ce se întâmplă acum are efecte devastatoare pentru că o mare problemă pe care o aveam noi în România era aceasta: resursele bancare erau atrase de stat. Piaţa, economia, nu prea mai avea acces la finanţare."

În acelaşi ton sumbru văd situaţia şi analiştii Erste Bank. Ei au descris într-o analiză ultimele evenimente (înainte chiar de anunţul începerii procedurii de suspendare) drept "acţiuni fără precedent, la limita legii", care au ca scop aparent demiterea preşedintelui. Dar economiştii băncii austriece au menţinut pentru moment estimările privind cursul şi costurile de finanţare ale statului.

Evoluţiile politice din România ar putea afecta negativ creşterea economică şi programul cu FMI şi Comisia Europeană, iar riscul de derapaj al politicii fiscale este mare, spune la rândul său un raport al JP Morgan, cea mai mare bancă americană.

Majoritatea brokerilor de pe bursă sunt de părere că instabilitatea de pe scena politică din România influenţează negativ bursa din cauză că percepţia investitorilor, în special străini, este afectată, dar cred că situaţia este una de moment. BET, principalul indice al bursei de la Bucureşti, a pierdut ieri 3,2%, iar principalele acţiuni au pierdut o parte din câştigurile din zilele precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO