Politică

Criza topeste peste noapte veniturile in viitoarea lege a salarizarii

Criza topeste peste noapte veniturile in viitoarea lege a salarizarii

Ministrul Marian Sarbu a atras nemultumirea fostilor colegi sindicalisti dupa ce a redus coeficientul de ierarhizare care stabileste viitoarele salarii ale bugetarilor cu 40% in urma cu doua luni si cu inca 25% dupa discutiile cu FMI.

14.08.2009, 00:00 115

Legea salarizarii unice, care stabileste un nou mod de calcul al salariilor bugetarilor, pe baza unui coeficient de maxim 15 salarii minime pe economie, nemultumeste sindicatele, in special pe cele din invatamant, care ameninta cu greva generala.

Sindicalistii din educatie, care au participat ieri la discutiile de la Ministerul Muncii privind grila de salarizare, vor lamuriri de la premierul Emil Boc despre ultimele ajustari ale coeficientilor de ierarhizare.

Coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi, dupa analiza financiara facuta de Ministerul de Finante, cu pana la 25 la suta.

Procentul de diminuare a coeficientilor de ierarhizare in educatie este mai mare in cazul functiilor din sistemul universitar decat in cazul celor din preuniversitar, reducerile propuse pentru educatie fiind cuprinse intre 18 si 25 la suta.

Legea salarizarii unice ar urma sa intre in vigoare in 2010, urmand ca regularizarile sa se faca pana in 2014.                                                                                                                                                                             Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, considera ca aceasta ultima diminuare a coeficientilor reprezinta o lipsa de respect fata de sistemul educational, astfel incat cadrele didactice se afla in jumatatea inferioara a grilei de salarizare, invatamantul preuniversitar situandu-se la baza piramidei, cu coeficienti cuprinsi intre doua si patru salarii minime pe economie. "Ni s-a spus ca avem salarii mai mari decat ar trebui si au fost diminuate cu 20-25%", a spus Isvoranu.

Potrivit liderilor sindicali, cea mai mare crestere din invatamant este, conform noului proiect, de 5% pentru cei cu vechime maxima, iar daca aceasta ultima forma va fi aplicata, majoritatea cadrelor didactice vor avea salarii mai mici decat in prezent.

Pentru profesorul universitar reducerea coeficientului de ierarhizare este de 25 la suta, de la 10,10 pentru vechime maxima de peste 40 de ani la 7,60, in aceeasi masura fiind redus si coeficientul conferentiarului, respectiv de la 7 la 5,25, spun sidicalistii.

Potrivit presedintelui "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, din nota de fundamentare lipsesc doua cifre importante privind evolutia salariului minim si a celui mediu pana in 2014. "In nota de fundamentare, principiile enuntate sunt corecte, in aceasta nota se face o simulare globala de crestere de salarii, mai putin pentru cei din sistemul universitar, raportat la salariul minim din 2010, insa acest salariu nu este specificat", a precizat Hossu.

Hossu mai spune ca sunt contradictii legate de respectarea echivalarii in diferite domenii de bugetari si sunt disfunctionalitati legate de coeficientii alocati la debutul in sistemul bugetar", a subliniat Hossu.

 

Ierarhia salariilor va fi in functie de studii si competente

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege primit ieri de sindicate, sunt introduse mai multe principii noi de salarizare. Ponderea sporurilor in castigul salarial nu va fi mai mare de 30% din fondul corespunzator alocat cheltuielilor salariale, in prezent fiind de aproximativ 51%.

Legea creeaza o noua ierarhie a salariilor de baza in functie de mai multe principii: nivelul studiilor si competente, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunere la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor, sfera de relatii.

Legea unica mai prevede simplificarea salarizarii prin renuntarea la anumite trepte si grade, la maxim 3 pentru fiecare functie, fata de 5, cate sunt in prezent.

Potrivit proiectului de lege, salariile din administratia publica vor creste cu 40%, cele din invatamantul preuniversitar cu 25%, cele din invatamantul universitar vor scadea cu 5,3%, iar in sanatate vor creste cu 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO