Politică

Cu trei luni inainte de vot, PSD felicitat pentru intrarea in Internationala

08.04.2003, 00:00 22

Vizita lui Antonio Guterres la Bucuresti inseamna pentru PSD un succes. Presedintele Internationalei Socialiste a declarat, inaintea votarii de facto a primirii, - programata in vara la congresul IS din Brazilia - ca partidul de guvernamant este "membru cu drepturi depline" al Internationalei. Desi l-a laudat pe primul ministru pentru succesul guvernarii Guterres a aratat ca incurajeaza unificarea social-democratiei in Romania dar respectandu-se "autonomia fiecatui partid". Liderul international a tinut sa intalneasca si cel de-al doilea partid social-democrat PD, o intalnire fiind programat pentru astazi,la ora 11.00. Traian Basescu a anuntat, insa, ca nu va renunta sa faca "radiografia" PSD.

"Va felicit pentru statutul de membri plin"
Forfota mare, ieri, la noul sediu al PSD din bulevardul Ion Ionescu de la Brad. Social-democratii lui Adrian Nastase urmau sa fie vazuti la lucru de insusi Antonio Guterres presedintele Internationalei Socialiste - organizatie in care PSD se straduieste sa intre de peste 10 ani. Oficiile de gazda, pentru cel mai inalt oaspete din familia social democrata care a vizitat vreodata Romania, au fost facute de Adrian Nastase. Sedinta Delegatiei Permanete a PSD, for de conducere care se intruneste la fiecare inceput de saptamana, a fost ajustata pe masura programului incarcat al inaltului oaspete. Sedinta onorifica nu a durat mai mult de jumatate de ora. Guterres mai avea de primit, ieri dupa amiaza, un premiu de la Adrian Nastase titlul de doctor Honoris Causa a Universitatii Politehnice si ordinul Steaua Romaniei conferit de presedintele Iliescu.
Chiar scurta, vizita lui Guterres la sediul PSD a avut efectul scontat. Antonio Guterres l-a felicitat pe Nastase pentru primirea partidului sau ca membru cu drepturi depline in Internationala Socialista. Un mesaj de felictare plin de semnificatii, de vreme ce PSD urmeaza sa primeasca acest statut abia in vara, la Congresul de la Sao Paolo. "Calde felicitari pentru statutul de membu cu drepturi depline in Internationala Socialista", a spus Guterres in prezenta lui Adrian Nastase, explicand, apoi ca, de vreme ce Consiliul Internationalei Socialiste de la Roma a decis primirea PSD ca membru cu drepturi depline in IS (actualmente are statutul de membri asociat) Congresul de la Sao Paolo va valida aceasta decizie.
Rugat sa comenteze intenia liderilor partidului de guvernamant de a realiza ceea ce ei numesc "unificarea social-democratiei" prin atragerea cat mai multor membri ai PD, Guterres a afirmat ca IS incurajeaza dialogul dintre cele doua formatiuni in limitele respectarii autonomiei fiecarui partid si a orientarii sale "care poate fi in orice directie".  Internationala Socialista (de astazi n. red.) nu mai este Internationala a III-a Socialista (numele organizatiei intr-o lunga perioada a  Razboiului Rece - n. red.) cand directivele veneau de la centru. Noi respectam autonomia fiecaruri partid si fiecare partid (din IS - n. red.) este reprezentantul social-democratieidin tara respectiva", a spus Guterres. Dupa aceasta vizita, este de prevazut ca PSD isi va impodobi peretii noului sediu cu inca o fotografie pretioasa - Nastase si Guterres - care se va adauga altor cupluri de stat, insirate de la primul pana la ultimul etaj; Nastase-Powell, Iliescu - Bush; Nastase- Berlusconi; Iliescu-Chirac; Nastase- Schroeder; Iliescu-Nastase.

Basescu: Nu sperati intr-o unificare
Intalnirea dintre Traian Basescu si presedintele Internationalei Socialiste l-a surprins pe liderul PD in plina criza interna -discutia Biroului Permanent National(BPN) cel mai important for de conducere al democratilor s-a focalizat ieri, ore in sir pe scandalul din filiala Constanta.
PD, partid cu statut de membru deplin in Internationala Socialista, ii raspunde lui Antonio Guterres ca nu este cazul sa spere intr-o unificare a social-democratiei in Romania. "Fiecare partid isi urmeaza drumul sau. Unificarea social-democratiei este o decizie ce apartine ambelor partide cu aceasta doctrina si nu unor structuri externe", a afirmat Traian Basescu raspunzand declaratiei presedintelui Internationalei Socialiste.
La intalnirea pe care o va avea astazi cu Antonio Guterres, presedintele PD isi va dovedi, inca o data, "amicitia" cu partidul de guvernamant. Basescu a spus ca "nu va scapa ocazia" de a face o radiografie a activitatii PSD din ultima vreme. Relatiile incordate dintre PSD si PD sunt cunoscute de liderii Internationalei Socialiste, dovedite atat prin atitudinea delegatiei PD, care la Consiliul organizatiei de acum trei luni s-a opus acordarii statutului de membru cu drepturi depline PSD, cat si prin scrisoarea trimisa de Traian Basescu liderilor Internationalei, in care scotea in evidenta toate "scaparile" de politica interna ale PSD.
Cu o zi inainte de intalnirea cu inaltul oaspete, conducerea PD a discutat scandalul provocat in filiala Constanta, de revenirea in partid a lui Stelian Dutu, fost vicepresedinte al PUR.
Aprobata de conducerea centrala a democratilor, revenirea in partid a lui Dutu, fost membru PD inainte de inscrierea in PUR, este contestata de cei care ar urma sa-i fie colegi de organizatie. Contestatarii, reprezentati ieri la discutiile cu conducerea PD de 45 de membri, aratau ca "Dutu vine doar cu fumurile pentru ca in sondajele de opinie locale el este cotat cu mai putin de un procent" in ceea ce priveste credibilitatea. Unii dintre contestatari au spus chiar ca este ilegala acceptarea lui Stelian Dutu in partid. Basescu i-a contrazis insa, spunand ca actuala conducere centrala are experienta in astfel de decizii politice.
Presedintele PD a spus, ieri, ca nu exista nici o intentie a face apel la fostii membrii sa revina in partid: "Cine vrea sa vina, vine. Nimeni nu-i cheama". Surse parlamentare din filiala Cluj a PD au afirmat ca in sedinta acestei organizatii, de la sfarsitul saptamanii, la care a participat si Basescu, acesta a spus ca ar trebui facut un apel catre cei care au plecat din partid, sa revina, iar catre cei care stau in plan secund sa se implice in viata politica a PD. El s-a referit la fost presedinte Petre Roman. Potrivit surselor citate, Basescu a spus ca doar Bogdan Niculescu Duvaz si Alexandru Sassu, inscrisi in PSD, nu ar fi reprimiti in PD. Ieri, dupa ce a negat ca ar fi vorbit despre un asemenea apel, presedintele PD a spus ca "nu se pune problema revenirii lui Duvaz, dar cei care au plecat din cauza lui, pot veni".
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO