Politică

Cum îşi mănâncă pensiile românii între 30-40 ani cheltuind banii pe care ar trebui să-i pună deoparte

Cum îşi mănâncă pensiile românii între 30-40 ani cheltuind banii pe care ar trebui să-i pună deoparte

Autor: Iulian Anghel

06.10.2010, 23:49 36

Opoziţia, care a contestat legea pe motiv că este inechitabilăşi injustă şi că a fost adoptată prin furt în Camera Deputaţilor, acerut preşedintelui Traian Băsescu să nu o promulge. Ministrulmuncii, Ioan Botiş, susţine că legea va aduce echilibrul de multăvreme deficitar în bugetul pensiilor (aproape 1,5 mld. euro, adică1,3% echivalent PIB, în 2009, care a fost acoperit din sume de labugetul de stat).

Chiar dacă, pe termen lung - într-un orizont de 10-20 de ani -legea va echilibra bugetul de pensii, ea nu rezolvă un lucru extremde important, anume că, deşi obligă aproape pe toată lumea să seasigure, rămâne deficitară în privinţa obligaţiilor de a contribui.De pildă, cineva care pe cartea de muncă are salariul minim peeconomie (primind restul de salariu în mână) va contribui ca atareşi s-ar putea trezi după 35 de ani de slujbă că nu are de primitdecât o sumă infimă la pensie. Cine are pe cartea de muncă salariulmediu brut (1.836 de lei în iulie curent) nu va primi la pensie maimult de 700-800 de lei (la valoarea de acum actualizată cu ratainflaţiei şi la punctul de pensie stabilit acum la 730 de lei), laun stagiu obligatoriu de cotizare de 35 de ani şi la vârsta minimăde pensionare de 65 de ani.
"Cine contribuie toată viaţa cu salariul mediu brut pe economie vaprimi la sfârşitul stagiului de cotizare de 35 de ani, un punct depensie (730 de lei acum - n.n.). Dar cine cotizează, să spunem,până la 40-45 de ani va primi mai mult, un punct şi jumătate, două.Pensiile nu vor scădea, dar nu vor mai fi legate de salariul mediubrut pe economie", spune Mihai Şeitan, fostul ministru almuncii.

Dacă din 2000 până în prezent punctul de pensie în baza căruia estecalculată pensia era legat de salariul mediu brut pe economie,reprezentând anumite procente din acesta stabilite anual de guvern,potrivit noii legi acest lucru nu se va mai întâmpla.
Pensia va fi actualizată doar cu inflaţia şi, în primii 10 ani defuncţionare, cu 50% din aprecierea reală a venitului mediu.
Cu alte cuvinte, dacă inflaţia creşte cu 5%, iar venitul mediu realcu 10%, viitorul pensionar va primi 50% din acest procent, dar doarîn primii 10 ani de funcţionare a legii.
Ce înseamnă acest lucru? Datele arată că majorarea anuală asalariului mediu brut trăgea cu el, în sus, pensiile întrucâtpunctul de pensie putea creşte în funcţie de câţi bani aveaGuvernul, dar nu putea, potrivit legii, să scadă sub 37,5% dinvaloarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea anuală abugetului asigurărilor sociale de stat. Noua lege nu mai garanteazănimic, ceea ce înseamnă că viitorii pensionari, acum tineri între25 şi 40 de ani, s-ar putea să ajungă, dacă nu au decât ocontribuţie minimă, cu mult mai săraci decât actualiipensionari.
"Pensia nu are legătură cu salariul mediu, este o contribuţie cucare te asiguri şi, în definitiv, te priveşte", susţineŞeitan.
Practic, acum cei care nu contribuie cu tot venitul brut lasistemul de pensii îşi cheltuiesc în avans banii care ar trebuisă-i primească la pensie.
În Europa, doar Elveţia şi Malta mai leagă nivelul pensiilor desalariul mediu brut, în rest, corelarea se face, de obicei, cunivelul inflaţiei.
Plata pensiilor înseamnă, anual, 10 mld. euro. În România, numărulde salariaţi plătitori variază între 4,3-4,7 milioane de oameni,dar din contribuţiile lor nu sunt acoperite cele 10 mld. euro,deficitul fondului de pensii fiind anul trecut de 1,5 mld. lei (15%din fond).
Opoziţia s-a declarat consternată de decizia Curţii Constituţionalede ieri şi ameninţă că, dacă preşedintele Băsescu o promulgă, vadeclanşa procedura de suspendare a acestuia din funcţie.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi cel al PSD, Victor Ponta, îicer lui Traian Băsescu să retrimită legea în Parlament.
PDL este de altă părere. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean adeclarat că deşi decizia Curţii a fost luată "la limită", cu 5voturi pentru şi 4 împotrivă, calitatea şi valoarea hotărârii esteaceeaşi şi că nu există niciun impediment ca legea să nu fiepromulgată.

Cine este obligat să se asigure în sistemulpublic

n Toţi cei care desfăşoară activităţi pe bază de contractindividual de muncă, inclusiv soldaţii, gradaţii şivoluntarii;
n Funcţionarii publici;
n Cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntarii,poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemulpenitenciar, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şisiguranţei naţionale;
n Cei care sunt în funcţii alese sau numite în cadrul autorităţiiexecutive, legislative ori judecătoreşti, pe duratamandatului;
n Membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţieimeşteşugăreşti;
n Persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe ancalendaristic, echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul mediulbrut anual utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilorsociale de stat şi care sunt: administratori sau manageri care auîncheiat contract de administrare sau de management (legeaspecifică clar pentru aceştia că sunt obligaţi să contribuie încondiţiile de mai sus, doar dacă nu au un alt job din care îşiplătesc asigurarea); membri ai întreprinderii individuale şiîntreprinderii familiale; PFA; persoane angajate în instituţiiinternaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
n Şomerii;
n Persoane care realizează venituri din drepturi de autor,convenţii civile sau contracte de colaborare;
n Avocaţii şi preoţii se pot asigura doar dacă doresc;
n Oricine vrea se poate asigura în sistemul public, dacă nu easigurat.

Ce pedepseşte legea
n Completarea cu bună ştiinţă de către un funcţionar a declaraţieide asigurare cu date nereale - infracţiune pedepsită de codulpenal;

n Nedepunerea la termen a declaraţiei; nerespectarea cotelor decontribuţie legale; nerespectarea bazei de calcul a contribuţiei;neplata penalităţilor de întârziere; neplata de către angajator,vreme de trei luni consecutiv, a contribuţiei sale; neplata decătre asigurat, trei luni consecutiv, a contribuţiei sale;netransmiterea de către asigurat, trei luni consecutiv, la casa depensii a declaraţiei nominale de asigurat - amendă de la 500 de leila 10.000 de lei.

Cum te prinde fiscul?
n ANAF, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi casele de pensiisectoriale îşi vor corela bazele de date pentru realizareaevidenţei drepturilor şi obligaţiilor contributorilor la sistemulpublic, dar şi la cel privat.
n Anual, după depunerea declaraţiilor fiscale, ANAF transmite CNPPveniturile realizare de persoane fizice altele decât cele carerealizează venituri din salarii sau asimilate acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO